Hongaarse anti-homowetgeving in strijd met internationale mensenrechten

Leestijd: < 1 min

De Hongaarse overheid heeft wetgeving ingevoerd waarin het aanbieden van lhbtq-content aan jongeren onder de achttien jaar is verboden. Volgens een groep onafhankelijke experts is dit in strijd met wetgeving op het gebied van mensenrechten, zowel in de EU als internationaal.

Sinds juli 2021 is in Hongarije wetgeving van kracht waarmee jongeren ‘beschermd’ moeten worden tegen lhbtq-content, oftewel: informatie die homoseksualiteit propageert of portretteert, net als geslachtsverandering of een identiteit die afwijkt van de sekse bij geboorte.

Discriminerend, stigmatiserend en vernederend

De Venetië Commissie, die de Raad van Europa adviseert op het gebied van wetgeving, bekritiseert Hongarije vanwege de nieuwe regels, die een uitbreiding zijn van wetgeving aangaande pedofilie. De commissie zegt dat er geen heldere uitleg is gegeven rond de nieuwe regelgeving en dat de aanpassingen er te snel doorheen zijn gejaagd.

Volgens de commissie zorgt de nieuwe wetgeving ervoor dat niet-heteroseksuele leefstijlen worden gezien als inferieur en dat de regels kunnen leiden tot een vijandelijke en stigmatiserende houding richting lhbtq’s. Daarbij komt dat er seksuele oriëntatie en genderidentiteit in verband worden gebracht met het schenden van de rechten van kinderen, wat discriminerend, stigmatiserend en vernederend is.

Onafhankelijke informatie

De commissie concludeert bovendien dat de nieuwe wetgeving in strijd is met de internationale mensenrechten en leidt tot discriminatie. De Venice Commission stelt dat jongeren recht hebben op onafhankelijke informatie over seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

De EU heeft eerder al bekendgemaakt actie te ondernemen tegen de wetgeving. Bij monde van een diplomaat heeft Hongarije laten weten zich hier niets van aan te trekken. Intussen heeft premier Viktor Orbán een referendum aangekondigd over het onderwerp, dat hoogstwaarschijnlijk wordt gehouden op de dag waarop de reguliere verkiezingen zijn, in april 2022.

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS