Homoseksuele Vredeskerk-pastoor ontslagen

Na boek over escapades met mannen

Leestijd: < 1 min

Nadat de Amsterdamse pastoor Pierre Valkering met een boek kwam waarin hij niet alleen forse kritiek uit op de Rooms-Katholieke kerk, maar ook schrijft dat hij wisselende seksuele contacten had met mannen, werd hij geschorst. Nu is bekendgemaakt dat Valkering is ontslagen. Het bisdom voelt zich overvallen door de publicatie van het boek.

Tijdens de viering van zijn 25-jarig ambtsjubileum kwam Pierre Valkering met zijn boek Ontkleed niet naakt staan op de proppen. Hierin beschrijft hij zijn zeer wilde, verborgen seksleven in sauna's en cruise area's, waar zelfs de doorgewinterde homo-uitgaander even van op zal kijken – zo schreven we in april van dit jaar. Meteen nadat het boek de media bereikte, werd Valkering geschorst als priester omdat hij zich niet aan het celibaat had gehouden.

Beroep
Afgelopen zondag zijn de parochianen van de Vredeskerk op de hoogte gesteld van het ontslag van Valkering, dat volgt op de schorsing. De pastoor heeft de mogelijkheid om tegen het ontslag in beroep te gaan.

“Mocht hij dit doen, dan kan het beroepsproces in het kerkelijk recht (er zijn meerdere niveaus net als in de reguliere rechtspraak) meerdere maanden in beslag nemen”, schrijft het parochiebestuur in een brief die de Amsterdamse stadszender AT5 in handen heeft.

Onrust
De parochie wil verder niet ingaan op het ontslag van Valkering. Maar ze schrijven weld at de onduidelijkheid van de situatie rond Valkering bij veel parochianen tot onrust heeft geleid.

Foto: boekcover van Uitgeverij U2pi

Powered by Labrador CMS