Gevangenis

Homorelaties vanaf nu strafbaar in Irak: 15 jaar cel

Leestijd: 1 min

In Irak is een wetswijziging van kracht die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar maakt. Wie wordt betrapt, kan maximaal vijftien jaar in de cel belanden. Ook trans personen krijgen te maken met strafmaatregelen, tot drie jaar cel. Afgelopen zaterdag heeft de Iraakse regering ingestemd met de wetswijziging.

Ook mensen die homoseksualiteit of prostitutie ‘promoten’, kunnen zeven jaar cel krijgen. Human Rights Watch heeft de wetswijziging bij monde van Rasha Younes een ‘serieuze klap’ genoemd voor de mensenrechten in Irak.

'morele verdorvenheid'

De wetgeving is volgens de Iraakse regering bedoeld om de samenleving te beschermen tegen ‘morele verdorvenheid’ en de ‘roep om homoseksualiteit die de wereld heeft overgenomen’.

De belangrijkste voorstanders van de wetswijziging zijn afkomstig uit een groot, conservatief sjiitisch blok in het parlement. Aanvankelijk wilden zij de doodstraf invoeren voor lhbtiq+-personen, maar onder druk van de VS en enkele Europese landen ging dat plan niet door.

familie-eer 

Homoseksualiteit was al taboe in Irak. Hoewel het niet officieel verboden was, was de status van gays toch al gevoelig: in gezinnen mogen vaders hun vrouw en kinderen bestraffen wanneer de ‘familie-eer’ op het spel staat. Ook waren homoseksuelen de klos bij checkpoints in delen van het land waar militaire milities de dienst uitmaken. Daar werden ze gearresteerd of mishandeld vanwege de kleding of de lengte van hun haar. 

Daarnaast worden jonge mannen regelmatig in de val gelokt door milities die infiltreren in dating-apps als Grindr. Afgelopen herfst werd een 23-jarige trans vrouw die populair was op TikTok doodgeschoten in Bagdad.

zeer bezorgd 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ‘zeer bezorgd’ te zijn over de nieuwe maatregelen. Het is onduidelijk of het demissionaire kabinet verdere stappen zal ondernemen.

Wereldwijd zijn er meer dan zestig landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

Bron: Volkskrant / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS