Colman Domingo in Rustin

Historische Oscar-nominatie voor Colman Domingo als Beste Acteur in film Rustin

Leestijd: 1 min

In de biopic Rustin is Colman Domingo te zien als Bayard Rustin, een van de drijvende krachten achter de mars naar Washington in 1963 en activist voor de lhbtiq+-beweging. Hij is als eerste homoseksuele acteur genomineerd voor het spelen van een homoseksueel personage, wat kan leiden tot een historische overwinning.

In 1999 sleepte Ian McKellen een Oscar-nominatie binnen in de categorie Beste Acteur voor zijn rol in Gods en Monsters. Hij was destijds openlijk homoseksueel. 25 jaar later is dat nu opnieuw het geval voor Colman Domingo die is genomineerd in dezelfde categorie, voor zijn rol in de film Rustin.

samen huilen

Beetje jammer: nog nooit heeft een homoseksuele acteur een Oscar gewonnen voor het spelen van een homoseksueel personage, terwijl heteroseksuele acteurs wél zijn bekroond met een Oscar. Denk hierbij aan Sean Penn voor zijn rol als Harvey Milk en Rami Malek die in de huid kroop van Freddie Mercury.

De 54-jarige acteur vertelde aan Variety Magazine hoe hij reageerde op het nieuws. Hij was afleiding gaan zoeken en zijn kast aan het opruimen, terwijl zijn man de livestream bekeek. “Toen ze mijn naam noemden, ging hij op de vloer liggen. We moesten samen een beetje huilen. Het is ongelooflijk, ik doe dit werk al dertig jaar.”

Bron: OutTV

Powered by Labrador CMS