uit onze archieven

“Het was pijnlijk om te lezen dat ik een broer minder had kunnen hebben”

Storm Chabot (23) over de impact die een coming-outverhaal anno nu nog kan hebben

Leestijd: 1 min

In Confettiregen beschrijft Splinter Chabot de worsteling met zijn homoseksualiteit. Hij werd overspoeld door reacties. De mooiste bundelde hij in een nieuw boek: Roze brieven. Briefschrijver Storm Chabot (23) over de impact die een coming-outverhaal anno nu nog kan hebben.

Storm Chabot (23) is masterstudent biomedical engineering, woont in Delft en is de broer van Splinter Chabot.

“Splinter en ik waren vroeger een onafscheidelijk duo. We werden De Kleintjes genoemd. Op onze gedeelde kamer trok Splinter mij zijn fantasiewereld in, waar alles kon en mocht. Hij gaf mijn jeugd kleur. Vanaf de puberteit kregen we onze eigen kamers en sloot hij zich steeds meer af. Zijn dikke rode gordijnen hield hij altijd dicht; hij gaf nog maar weinig prijs van die confetti. Ik wist wel dat hij het moeilijk had, maar pas in de uitzending van DWDD begin dit jaar hoorde ik voor het eerst dat hij soms maar één uitweg zag. Het idee dat ik een broer minder had gehad als het de verkeerde kant op was gevallen, is zo pijnlijk om te lezen, zeker voor een gezin als dat van ons, dat zo waanzinnig hecht is. Had hij het gevoel dat hij niet bij mij terecht kon? Daar hebben we het na zijn boek niet over gehad en ik denk dat we daar inmiddels aan voorbij zijn. We zijn te opgewekt en optimistisch om lang stil te staan bij oud verdriet.

Roze Briefschrijvers Storm Chabot
Roze Briefschrijvers Storm Chabot

Ik heb wel spijt dat ik hem vroeger niet vaker heb opgezocht in z’n kamertje. Om hem die handreiking te geven, zoals hij mij zijn fantasiewereld in had getrokken. Ik ben opgelucht dat hij zich nu zo sterk voelt om zijn verhaal open te delen. Toen ik het boek uit had, stuurde ik een selfie van m’n betraande hoofd met een uitgebreid bericht over hoe trots ik was dat ik zijn broertje ben. Ik huilde trotse tranen. Sindsdien denk ik wat vaker als ik iets uitbundigers wil aantrekken: zou Splinter het aandoen? Ja tuurlijk, dus waarom ik niet? 

Mijn brief aan hem schreef ik op rondreis door Italië deze zomer. Hij begint en eindigt in Vernazza, in Cinque Terre, een vissersdorpje met vrolijke pastelkleurige huisjes. Daar dacht ik de hele tijd: hier had Splinter wel burgemeester kunnen worden.”

Beeld: Chris & Marjan

Powered by Labrador CMS