“Had ik gehoopt op 25.000 euro? Absoluut”

Janey Jacké wil boter bij de vis

Leestijd: < 1 min

Winq sprak met alle tien deelnemers van Drag Race Holland. Janey Jacké begon haar carrière goed: vers uit het Volendamse water sleepte ze meteen de titel Miss Fish in de wacht. Ze presenteerde het jaarlijkse dragevent Superball én gaf samen met Drag Race-concullegaatje Sederginne meer dan 130 shows op Mykonos.

Met welke andere kandidaat ga je samen, na corona, het liefst meteen op tournee? En waarom?
“Mag ik er echt maar eentje kiezen? Ik zou dan met Sederginne op pad gaan. We kenden elkaar voor de show al, dus we zijn echt vriendinnen. Onze humor ligt zó dicht bij elkaar, we kunnen elkaar uitdagen maar ook versterken. Dus dat zou enig zijn.”

We hebben een match, want Sederginne zei precies hetzelfde over jou! Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je niet 100.000 dollar zou winnen (zoals bij de Amerikaanse Drag Race) maar een shoot en een jurk?
“Nou, ik had wel verwacht dat er geen geldprijs van 100.000 euro zou zijn. Het is natuurlijk de eerste keer dat dit programma in Nederland wordt gemaakt. Het is ook een heftig concept om te maken. Had ik gehoopt op 25.000 euro? Absoluut. In de Amerikaanse versie strijden die meiden misschien toch ook iets harder vanwege de geldprijs. Ik vind het in Nederland juist wel mooi dat we meer sisterhood kunnen laten zien.”

Je krijgt er door Drag Race Holland allemaal internationale fans bij die waarschijnlijk Nederland niet eens op een kaart zouden kunnen aanwijzen. Wat ga jij ze bijbrengen over Nederlandse cultuur?
“Sowieso de Nederlandse nuchterheid, natuurlijk. Maar ook dat wij als klein land heel veel talent is. Of het nu gaat om het maken van televisie, of drag, of het ontwikkelen van concepten: we zijn een heel klein maar talentvol land. We zijn niet te onderschatten, we pushen onszelf heel erg. En het is ook gewoon leuk om wat meer van onze taal te delen. Mensen kennen ons land eigenlijk helemaal niet, dus dat is superinteressant.”

“Van de buitenwereld hebben we tijdens de opnames heel weinig meegekregen”

Wat hebben jullie tijdens de opnames gemerkt van corona?
“We zijn zelf in quarantaine gegaan voordat de opnames van start konden gaan. De productie heeft zich heel netjes aan de regels gehouden, met mondkapjes en alles erop en eraan. Van de buitenwereld hebben we tijdens de opnames heel weinig meegekregen. Dus het was na afloop wel raar om de wereld weer terug in de gaan, en dan in een winkelstraat of taxi een mondkapje te dragen.”

Wat was je smoesje in de maand dat je weg was?
“Ik zou eigenlijk dit jaar weer een seizoen draaien op Mykonos, maar vanwege corona ging dat natuurlijk niet door. Dus dacht ik: dan zeg ik gewoon dat ik toch daarheen moet om m’n spullen op te halen en wat contracten te regelen. Ik ben gewoon even op vakantie. De agency waar ik mee werk hebben mijn socials ook bijgehouden door af en toe iets te plaatsen of door met mensen te DM’men. Dat heeft voor mij aardig gewerkt. Maar de mensen die me écht goed kennen dachten misschien wel: hmmm, questionable.”

Vond je het moeilijk om daarover te liegen?
“Absoluut, want ik ben iemand die heel erg z’n hart op z’n tong draagt, 100% altijd zegt wat ‘ie voelt, denkt en wil. Dus voor mij was het wel heel lastig om niet te vertellen. Maar uiteindelijk gaat het heel veel betekenen voor mijn carrière, dus mensen zullen het wel begrijpen.”

on

Wat zijn de consequenties als je informatie lekt?
“Ik weet niet hoe hoog de geldboete is. Maar ik ben sowieso niet bereid om iets te betalen, dus ik houd gewoon m’n mond dicht.”

Wat is het mooiste dat drag je gebracht heeft?
“Voordat ik drag als carrière koos werkte ik in de horeca. Ik deed het hogere segment, dus Michelinrestaurants, vijfsterrenhotels, die richting. Daar voelde ik me ook wel thuis, maar ik miste doorgroeimogelijkheden. Die heb ik in drag wél gevonden. Ik ben gewoon begonnen, mensen luisterden ineens naar mijn mening, als ik een grap maakte lachten mensen erom. Ik kon mijn ei er heel erg in kwijt, en ben blij met de erkenning. En ik heb met mensen over de hele wereld gewerkt, waarvan ik nooit had verwacht dat het zou gebeuren.”

Welk programmaonderdeel heb jij als leukste ervaren?
“In het algemeen vond ik de uitdaging heel leuk. Ik ben best competitief ingesteld, en als persoon moest ik mezelf heel erg pushen om een nieuw level te bereiken.”

“De een vindt het programma fantastisch en de ander niet”

Is Nikkie Plessen een waardige vervanger voor Michelle Visage?
“Nikkie is een meid die een imperium heeft, als zakenvrouw en als modemeid. Ze is heel eerlijk en direct, dat waardeer ik aan haar.”

Met wie en waar ga jij wekelijks de nieuwe aflevering kijken?
“Ik zal wel wat moeten werken, en ik heb een aantal viewings in de kroeg staan. Gewoon een nummertje playbacken, een borreltje doen en lachen met de mensen.”

Welke queen raad jij aan voor seizoen 2?
“Da’s lastig om te zeggen. Het ligt er natuurlijk ook aan of de meiden zelf wel willen, de een vindt het programma fantastisch en de ander niet. Ik zou Reggy B heel graag willen zien, ik had haar eigenlijk dit seizoen al verwacht. Zij is een heel fris, nieuw talent, die in een heel korte tijd heel erg aan het pushen is om groot te worden in de scene.”

Drag Race Holland is vanaf nu exclusief te zien op Videoland. Lees hier onze recensie van de eerste aflevering, ons interview met presentator Fred van Leer, en een overzicht van hoe de kandidaten eruitzien als ze níet in drag zijn.

Powered by Labrador CMS