Grote opkomst in Amsterdam bij protest tegen geweld

Bekijk de speech van burgemeester Femke Halsema

Leestijd: < 1 min

Rond de duizend mensen hebben donderdagavond een vuist gemaakt tegen geweld dat is gericht op lhbtq’s. Dit gebeurde onder meer bij de flat waar vrijdag regenboogvlaggen in brand waren gestoken. De avond eindigde voor sommigen in mineur, omdat een vrouw demonstranten beledigde en bedreigde.

Burgemeester Femke Halsema was naar het protest in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer gekomen om de mensen toe te spreken. Op de stoep van de flat waar vorige week vrijdag brand ontstond nadat regenboogvlaggen waren aangestoken, hadden zo’n duizend mensen zich verzameld.

Geen excuus

Halsema sprak bemoedigende en resolute woorden, terwijl aan de voorgevel van de flat een stuk of twintig regenboogvlaggen wapperden die waren opgehangen door solidaire bewoners.

“Er is geen excuus als een homoseksuele dominee wordt geintimideerd. Als dragqueens niet door taxichauffeurs worden meegenomen. En er is geen enkel excuus voor de afschuwelijke brandstichting, afgelopen week”, zo begon Halsema haar speech. “We kunnen en mogen de verschrikkelijke onverdraagzaamheid die hieraan ten grondslag ligt, nooit accepteren.

Demonstratie
Demonstratie

Veel lof was er ook voor de toespraak van flatbewoonster Julia Zegeling, die vertelt over de angstige uren van de vrijdagnacht. Over bewoners die elkaar probeerden te wekken, over de paniek die ontstond en waarin veel bewoners ook nog zijn bestolen. Maar ze vertelde ook over de opvang door de moskee in de buurt en de steun van bewoners die regenboogvlaggen voor de ramen hingen.

Overigens zei Halsema niets over het verbod van verhuurder Duwo op het ophangen van regenboogvlaggen in de openbare ruimtes van de flat. Dit zou een actie zijn in het kader van 'brandveiligheid, iets wat Zegeling weghoonde. “Wij zijn met onze posters niet de oorzaak van de brand, dat is de haat die de basis is voor deze agressie. We moeten geen zero tolerance tegen posters hebben, maar zero tolerance tegen discriminatie en geweld.”

Aangifte

De demonstratie begon op het Mercatorplein, waar de stemming gemoedelijk was. De avond eindigde voor een deel van de demonstranten in mineur, omdat een vrouw begon te schelden en te spugen. Meerdere mensen hebben aangifte gedaan tegen deze 40-jarige vrouw.

Hieronder de speech van Femke Halsema.

Demonstratie
Demonstratie

Coverbeeld, video en overige foto's: Suzanne Mensen. Bekijk ook haar verslag van de demonstratie op Indebuurt.nl.

Powered by Labrador CMS