Na een storm van protest

Grindr stopt met delen hiv-status van gebruikers

Leestijd: < 1 min

Toen bekend werd dat Grindr data deelt met andere bedrijven over de hiv-status van zijn gebruikers, ontstaken die in woede op Facebook en Twitter. Grindr zegt daar nu mee te zullen stoppen.

Sinds eind 2016 kunnen gebruikers van Grindr hun hiv-status vermelden in hun profiel. Niet dat dit verplicht is, maar veel gebruikers melden het als ze seropositief zijn ten behoeve van het welzijn van de homogemeenschap.

Onlangs bleek dat Grindr, dat wereldwijd zo’n 3,6 miljoen gebruikers heeft, data over de hiv-status van zijn gebruikers heeft gedeeld met twee bedrijven: Localytics en Apptimize. Dat deed Grindr naar eigen zeggen om de prestaties van de app te verbeteren en op functies te testen.

De twee bedrijven konden uit de data afleiden wanneer iemand voor het laatst een hiv-test had gedaan, of ze het virus hebben en of ze PrEP slikken.

Versleutelde data
Volgens Grindr ging het om versleutelde data die niet wordt gedeeld met adverteerders. Echter, uit een recent rapport van het Noorse instituut Sintef blijkt dat het kinderlijk eenvoudig is om niet-versleutelde data in te zien en te verzamelen. Zo is het vrij eenvoudig te achterhalen welke individuele Grindr-gebruikers seropositief zijn.

Grindr heeft nu besloten te stoppen met het delen van de hiv-status van zijn gebruikers. Een woordvoerder laat weten dat er nooit sprake is geweest van het verhandelen van privégegevens. Overigens deelt Grindr wel andere, niet-versleutelde informatie van zijn gebruikers, ook met adverteerders. Dan hebben we het over leeftijd, interesses, locatie en relatiestatus.

Verwijderen
Grindr heeft vooralsnog niet bekendgemaakt of gebruikers de optie krijgen hun hiv-status alsnog te verwijderen, mochten die dat willen.

Bron: de Volkskrant

Powered by Labrador CMS