Griekenland

Griekenland wil openstelling huwelijk, ondanks weerstand van de kerk

Leestijd: 1 min

De Griekse overheid wil dat het huwelijk ook toegankelijk wordt voor stellen anders dan M/V. Dit ondanks de tegenwerking van de Grieks-Orthodoxe kerk. Eerder zei premier Kyriakos Mitsotakis al dat de Griekse maatschappij er klaar voor is. “De openstelling van het huwelijk zal gebeuren en is onderdeel van onze strategie.”

kwestie van tijd

In Griekenland is sinds 2015 wetgeving van kracht waarin lhbtiq+-koppels hun relatie kunnen registreren, maar daar horen slechts een handjevol rechten bij vergeleken met die binnen een huwelijk. In juli vorig jaar sprak premier Kyriakos Mitsotakis al uit vóór de openstelling van het huwelijk. Hij kondigde aan dat Griekenland hier klaar voor is en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het gebeurt.

Sinds die aankondiging heeft de Grieks-Orthodoxe kerk zich hier fel tegen uitgesproken. Kerkleiders schreven een opiniestuk van 1.500 woorden waarin ze de openstelling van het huwelijk voor lhbtiq+-koppels verwerpen. Volgens het statement van de kerk zouden kinderen van lhbtiq+-koppels worden behandeld als ‘accessoires’ of als ‘gezelschapsdieren’.

respect 

De Griekse overheid houdt voet bij stuk. Woordvoerder van de regering Pavalos Marinakis zei hierover: “We luisteren altijd met respect naar de meningen van de kerk. Maar tegelijkertijd luisteren we naar geluiden uit de maatschappij.”

Hoewel er nog geen officieel voorstel ligt, is de regering aan het onderzoeken hoe de wetgeving omtrent het huwelijk voor lhbtiq+-koppels eruit moet komen te zien. Marinakis zei dat het voorstel voor het einde van de termijn van de huidige regering, 2027, aan het parlement wordt voorgelegd.

Bron: PinkNews

Powered by Labrador CMS