Green Day-zanger Billie Joe Armstrong: “hartstikke cool dat ik een bi-icoon ben”

Leestijd: 2 min

Billie Joe Armstrong is er trots op dat zijn lhbtiq+-fans hem een ‘biseksueel icoon’ noemen. De zanger van Green Day vertelde voor het eerst over zijn biseksualiteit in 1995 en ziet hoe de wereld langzaam is veranderd. “Tegenwoordig kun je daarover veel opener zijn.”

Green Day scoort al jaren hits met bijvoorbeeld ‘American Idiot’ (spiky punkpop met een boodschap) en ‘Boulevard of Broken Dreams’ (een fraaie ballad). De band bestaat al sinds 1989 en zanger Billie Joe Armstrong (51 jaar) vertelde in 1995 voor het eerst dat hij biseksueel is. Dat was in een interview met Advocate, een van de grootste lhbtiq+ magazines in de VS. Hij vertelde toen dat hij zijn identiteit omschreef als iets moois. “Ik denk dat ik altijd biseksueel ben geweest, dat mensen zo geboren worden. Het is alleen zo dat onze ouders en de samenleving ons het gevoel geven van: o, dat kan niet. Ze zeggen dat het een taboe is. Het zit diepgeworteld in ons hoofd dat het slecht is, terwijl het iets heel moois is.”

zaadje geplant

Recentelijk sprak hij er opnieuw over, in een interview met People Magazine. Hij is er trots op dat zijn lhbtiq+-fans hem zien als een ‘biseksueel icoon’. “Dat vind ik leuk. Ik vind het fucking cool dat iemand mij een biseksueel icoon noemt. Ik hoor dat vaker.”

In het interview reflecteert Armstrong op de acceptatie van lhbtiq+-mensen, die sinds de jaren negentig alleen maar is toegenomen. “Tegenwoordig kun je daarover veel opener zijn. Ik ben van de Generatie X. Ik heb het gevoel dat er een zaadje is geplant in het tijdperk waarin we opkwamen, de jaren negentig. Het was een tijd waarin mannen meer ontdekten over het samenzijn met andere mannen en vaker naar buiten kwamen als biseksueel.”

moediger en opener

Hij voegt eraan toe: “Het is nu veel complexer, wat seksualiteit betreft. We hebben echt een lange weg afgelegd. Ookal wordt nog steeds veel als een taboe beschouwd, ik denk dat mensen nu een stuk moediger zijn dan ooit tevoren. Ik denk dat mensen nu veel opener zijn.”

Door de jaren heen is Armstrong altijd een open boek geweest voor zijn fans als het ging om zijn queer zijn. In 2014 vertelde hij aan muziekblad Rolling Stone dat zijn lied ‘Coming Clean’ erover ging hoe hij zichzelf vroeger in twijfel trok.

queer singalong song

Onlangs verscheen de nieuwe single van Green Day, ‘Bobby Sox’, die Armstrong omschreef als een ‘queer singalong song’. Hier de video.

Powered by Labrador CMS