Goed nieuws: Tweede Kamer stemt voor verankering lhbti-rechten in de Grondwet

Met een grote meerderheid

Leestijd: < 1 min

De Tweede Kamer stemde op dinsdagmiddag 15 maart in zeer grote meerderheid voor verankering van lhbti-mensenrechten in de Grondwet. Het COC pleit al bijna 20 jaar voor deze Grondwetswijziging. Alleen de Eerste Kamer moet nu nog instemmen met het wetsvoorstel van D66, GroenLinks en PvdA.

“Dit is geweldig nieuws”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Juist in deze sombere tijden waarin we zien hoe kwetsbaar democratie en mensenrechten zijn, en hoe belangrijk het is om die te koesteren”.

Garantie voor de toekomst
“Verankering in de Grondwet biedt een garantie dat we ook over vijftig of honderd jaar nog van onze zwaar bevochten rechten kunnen genieten,” stelt Oosenbrug. “Dat we ook in de toekomst nog kunnen trouwen, kinderen kunnen opvoeden en beschermd zijn tegen discriminatie. Ook als de politieke of maatschappelijke wind onverhoopt draait in het nadeel van de regenbooggemeenschap.”

Oosenbrug noemt de Grondwetswijziging ook een ‘opdracht voor de politiek van vandaag, om discriminerend geweld, pesten op school en andere vormen van discriminatie aan te pakken’.  

Ze bedankt de indieners van het wetsvoorstel - Alexander Hammelburg (D66), Laura Bromet (GroenLinks) en Habtamu de Hoop (PvdA) - van harte voor hun vele werk aan de wetswijziging.

Vóór het wetsvoorstel stemden dinsdag VVD, D66, CDA, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Volt, JA21, Groep Van Haga, DENK, Fractie Den Haan en de BoerBurgerBeweging. Tegen stemden PVV, Forum voor Democratie en SGP. Bij1 en het lid Omtzigt waren niet bij de stemming aanwezig. In totaal stemden 123 Kamerleden vóór en 24 tegen het voorstel; ruimschoots de benodigde twee derde meerderheid voor een Grondwetswijziging.

Bron: COC Nederland

Powered by Labrador CMS