Goed nieuws: er komt een alternatieve Songfestival-uitzending!

Een bijzondere tv-show voor heel Europa

Leestijd: < 1 min

Vanwege de crisis met het coronavirus zal het Songfestival in mei niet doorgaan. Maar er is goed nieuws: op 16 mei komt de EBU met een 'alternatieve tv-show voor heel Europa'. Dat meldt de NOS.

Hoewel het échte Songfestival dit jaar dus niet doorgaat, hoeven we op 16 mei niet zielloos naar een testbeeld te staren. De EBU komt met een alternatief: Europe Shine a Light.

Tijdens de uitzending worden de 41 artiesten die dit jaar zouden deelnemen aan het Songfestival in het zonnetje gezet. Zo is er volgens hoofdproducent Sietse Bakker een kort fragment van hun ingezonden nummer te zien, en brengen zij samen een uitvoering van een eerdere Songfestivalhit. Natuurlijk ieder vanuit hun eigen land, en zónder publiek. Volgens Bakker doen ook oud-deelnemers mee aan het alternatieve evenement mee. Ook wordt er stilgestaan bij de coronaepidemie.

Afgelast

De EBU besloot eerder om het Songfestival dit jaar niet door te laten gaan. “Dit besluit was onvermijdelijk”, zegt voorzitter Shula Rijxman van de NPO. “Gezien de omstandigheden die heel Europa als gevolg van het coronavirus momenteel treffen en alle maatregelen die overheden nu moeten nemen.”

Zowel de EBU, de betrokken omroepen en de gemeente Rotterdam hopen dat het Songfestival volgens jaar alsnog in Rotterdam zal plaatsvinden. “We zijn enorm trots dat Rotterdam bereid is deze rol ook in 2021 op zich te nemen” meldt de organisatie aan de NOS. Tegelijkertijd waarschuwen de betrokken onderwerken dat garanties niet te geven zijn in “deze buitengewone tijden”.

Hoewel werd gehoopt dat het Songfestival uitgesteld zou worden, bleek die optie niet haalbaar. De EBU liet in een statement weten dat dit ervoor zou zorgen dat er dan onvoldoende tijd zou zijn om de volgende editie in mei 2021 te organiseren. Ook werd er niet voor gekozen om het Songfestival dan zonder publiek te houden. Het is immers voor de deelnemende landen momenteel niet mogelijk om naar Nederland af te reizen. Eveneens werd een versie waarbij elk land via satelietverbinding hun inzending zou tonen, niet gekozen. “Het Songfestival is er juist om mensen sámen te brengen” meldt de EBU.

Songfestival 2021

De artiesten die dit jaar mee zouden doen aan het Songfestival zijn uitgenodigd om in 2021 alsnog mee te doen, maar mogen dan niet hetzelfde lied ten gehore brengen. Een aantal landen, waaronder Nederland, bevestigde al volgend jaar met dezelfde artiest mee te doen. Een klein aantal landen, waaronder Zweden, zal een compleet nieuwe act kiezen.

Kaartje voor een van de shows gekocht? Er wordt momenteel gekeken of er geld teruggegeven gaat worden, of dat de tickets geldig blijven voor wanneer het Songfestival wél doorgaat. In afwachting van die beslissing is het vooralsnog niet mogelijk om het aankoopbedrag van je tickets terug te krijgen.

Bron: NOS

Powered by Labrador CMS