Georgië

Georgië neemt wet aan die Pride-evenementen verbiedt

Rechten van lhbtiq+-personen drastisch ingeperkt met reeks aan maatregelen

Leestijd: 1 min

Het parlement van Georgië heeft een ingrijpend pakket aan wetsvoorstellen ingediend waarmee de rechten van lhbtiq+-personen drastisch worden ingeperkt. Pride-evenementen zullen verboden worden, net als het tonen van de Pride-vlag en afbeeldingen van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht in de media. Ook genderbevestigende operaties zullen niet meer mogelijk zijn.

De reeks wetsvoorstellen zijn opgesteld door de regerende partij Georgische Droom, die pro-Poetin is. Parlementsvoorzitter Shalva Papoeasjvili noemt de wetsvoorstellen ‘noodzakelijk om de lhbt-propaganda onder controle te houden’, die volgens hem ‘de traditionele relaties verstoort.

russische wet als voorbeeld

Het wetsontwerp is getiteld ‘Over de bescherming van gezinswaarden en minderjarigen’ en leunt sterk op de Russische anti-lbhtiq+-propagandawet. Het wetsvoorstel kreeg brede steun van de afgevaardigden van het Georgische parlement. In het najaar volgen nog twee rondes voordat de wet definitief wordt aangenomen.

Wat staat er allemaal in het wetsvoorstel: om te beginnen worden openbare bijeenkomsten verboden die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht ‘bevorderen’. Denk hierbij aan Pride-evenementen. Daarnaast zal de wetgeving adoptie beperken tot heteroseksuelen. Genderbevestigende operaties zullen niet meer mogelijk zijn. In het onderwijs wordt ‘lhbt-propaganda’ verboden.

huwelijk verboden 

Parlementsleden van de Georgische Droom-partij hebben ook voorgesteld om ‘genetische vereisten’ in te voeren bij het vaststellen van een wettig huwelijk, waarbij het huwelijk een verbintenis zou zijn tussen een ‘genetische vrouw’ en een ‘genetische man’. De grondwet verbiedt het huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht nu al in Georgië.

Na de zogeheten Rozenrevolutie in 2003 heeft Georgië vooruitgang geboekt op het gebied van mensenrechten en lhbitq+-rechten, omdat een meerderheid van de burgers pro-westers was. Maar de opkomst van de Georgische Droom-partij heeft ervoor gezorgd dat de regering zich weer meer op Rusland ging oriënteren, en waarbij de conservatieve Orthodoxe kerk weer een stevige invloed kreeg.

gewelddadige bendes 

Sindsdien is er sprake van een anti-lhbtiq+-sentiment in de voormalige Sovjet-republiek. In 2021 en 2023 legden gewelddadige bendes de Pride-marsen in de hoofdstad Tbilisi stil.

Bron: Lgbtq Nation / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS