Gelders bestuur reist af naar ‘lgbt-vrije zone’ in Polen: “We willen het gesprek aangaan”

Leestijd: < 1 min

Veel Nederlandse dorpen, steden en provincies hebben een vriendschapsband met een Poolse gemeente. Sommigen daarvan hebben die band doorbroken omdat hun Poolse gemeente zich heeft uitgeroepen tot ‘lgbt-vrije zone’. De provincie Gelderland heeft een vriendschapsband met de regio Lubelskie. Deze band blijft voorlopig bestaan, maar de betrokkenen gaan wel in gesprek.

Het regionale parlement van Lubelskie riep zichzelf in 2019 uit tot ‘lgbt-vrije zone’. In totaal zijn er zo’n 150 van dat soort gebieden in Polen. Veel Nederlandse dorpen, steden, gemeentes en provincies hebben om die reden een vriendschapsverband verbroken. De provincie Gelderland pakt het nu anders aan: ze willen het gesprek aangaan met het bestuur van Lubelskie.

Ongemakkelijk gevoel

Gelderland besloot geen nieuwe samenwerkingsprojecten op te starten met Lubelskie, maar de vriendschapsband bleef wel bestaan. Dit leverde een ongemakkelijk gevoel op in het Gelderse provinciehuis. Ze hebben nog eens goed nagedacht over de band met de Poolse regio.

Besloten is nu om de band formeel in stand te laten. In oktober zal een Gelderse delegatie afreizen naar Lubelskie. Daar willen ze de boodschap doorgeven dat iedereen die wil, moet kunnen meedoen. De Gelderse gedeputeerde Peter van ’t Hoog zegt hierover: “Dat is een universeel principe, dat ook geldt voor de Poolse lhbti-gemeenschap. Vandaar dat ik een reis naar Polen ook wil aangrijpen om hier serieus aandacht voor te vragen.”

Het verhaal van Sobibor

Een belangrijke reden voor Gelderland om de samenwerking niet op te geven, is de aanwezigheid van het nazi-vernietigingskamp Sobibor in de regio. Stoppen met de samenwerking zou niet helpen bij het vertellen van het verhaal van Sobibor. Bovendien zegt Gelderland: Poolse soldaten hebben geholpen ons te bevrijden. Dat dezen ze ook met het oog op een vrij en democratisch Polen. De provincie zou daarom moeten bijdragen dat te verwezenlijken en niet meteen haar handen van het land af moeten trekken.

Bron: De Gelderlander

Powered by Labrador CMS