'Geen krans op de Dam’ – een online expo over homoactivisme

Leestijd: < 1 min

Op 4 mei 1970 probeerden twee leden van de Amsterdamse Jongeren Aktiegroepen Homoseksualiteit zonder toestemming een krans te leggen bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Dit wordt nu herdacht met een online expositie.

De Amsterdamse Jongeren Aktiegroepen Homoseksualiteit vonden het 25 jaar na de bevrijding tijd om de vergeten homoseksuele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Maar óók om de onderdrukking van homo’s ná mei 1945 aan de kaak te stellen.

Groene krans, roze driehoek
De groene krans met roze driehoek, een schreeuw om gelijkberechtiging, leverde de roze driehoek op als symbool van discriminatie. Het oorlogsteken, nu gebruikt als geuzenteken, moest iedereen duidelijk maken wat er gebeurt als minderheden niet worden geaccepteerd.
 
De twee mannen werden snel opgepakt. Een jaar later was er voor het eerst een succesvolle kranslegging. Binnen kringen van activisten groeide het idee voor een eigen, onafhankelijke gedenkplek.

Homomonument
In 1979 werd de Stichting voor een Homomonument opgericht. Het monument op de Westermarkt werd in 1987 in gebruik genomen. Met de roze driehoek als basisvorm.
 
Online expositie
Nu IHLIA tijdens de coronacrisis geen fysieke exposities kan organiseren, herdenkt het lhbti-archief de mislukte kranslegging van vijftig jaar geleden met een online expositie. Geen krans op de Dam geeft een beeld van het begin van een nieuw soort activisme binnen de lhbti-beweging.

Een activisme dat begon met die poging tot een kranslegging op de Dam en eindigde met een Homomonument aan de Westermarkt. De expositie kan vanaf 1 mei 2020 bezocht worden op IHLIA’s nieuwe online omgeving outsidethebox.ihlia.nl.

Powered by Labrador CMS