Gay Flakkee mag bloemen leggen tijdens Dodenherdenking

Leestijd: < 1 min

Er is een rel ontstaan rond de Dodenherdenking in Zeeland. De Oranjevereniging Ring van Oranje legt haar taken neer omdat de stichting Gay op Flakkee bloemen wil leggen  tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. Aanvankelijk werd de stichting nog geweigerd een bloemstuk te leggen. Het dorp Nieuwe-Tonge zou er nog niet klaar voor zijn. Het bestuur maakt hiervoor nu zijn excuses.

Maandag ontstond er grote ophef over het besluit van het bestuur van de Oranjevereniging Ring van Oranje om de stichting Gay op Flakkee te weigeren een bloemstuk te leggen op de begraafplaats van Nieuwe-Tonge, tijdens de Dodenherdenking. Het dorp zou er nog niet klaar voor zijn, legde de voorzitter uit.

Excuses

Nu maakt het bestuur excuses en trekken ze zich terug als organisator van de bloemlegging. In een korte verklaring meldt het bestuur ‘te betreuren hoe alles is verlopen’. “We bieden onze excuses aan aan eenieder die zich hierin gekwetst voelt. Dit is nooit de bedoeling geweest.” Verder verwijst het bestuur naar de gemeente Goeree-Overvlakkee, waar Nieuwe-Tonge onder valt. Die is juist vóór deelname van Gay Flakkee aan de bloemlegging.

Burgemeester Ada Grootenboer zei maandag al dat zei wil dat ook de lhbtq-gemeenschap op het eiland de vaak vergeten groep lhbtq’s kan herdenken. “Wij vinden het belangrijk om met elkaar stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, van oorlogssituaties en vredesoperaties. Met elkaar, niemand uitgezonderd of uitgesloten. Stichting Gay op Flakkee is daarbij uiteraard van harte welkom om een krans of bloemstuk te leggen.”

Richard Groenendijk

Richard Groenendijk mengde zich ook in de discussie. De cabaretier is afkomstig uit Goeree-Overvlakkee en schreef op Instagram: “Één van de mooiste gebieden van ons land en ík ben daar geboren. Daar ben ik trots op. Maar dit is óók Goeree-Overflakkee. En ik schaam me de ogen uit m’n kop als ik dit lees!”

Bron: AD / Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS