Frankrijk versoepelt regels voor bloeddonatie

Straks vier maanden geen seks in plaats van een jaar

Leestijd: < 1 min

Ben je gay of bi en heb je seks met mannen? Dan mag je geen bloed doneren. Ook in Frankrijk geldt dat je als man een jaar lang geen seks mag hebben gehad, wanneer je bloed wilt doneren. Die periode gaat volgend jaar naar vier maanden.

Vanaf 1 februari 2020 is het in Frankrijk mogelijk voor mannen om bloed te doneren, zolang ze vier maanden of langer geen seks hebben gehad met een andere man. Tot die tijd geldt dezelfde regel als in Nederland: dat je als man een jaar geen seks mag hebben gehad met een andere man.

Eerste stap
Volgens het Franse ministerie van Gezondheid is dit een ‘eerste stap’ om de wetgeving omtrent bloeddonatie gelijk te trekken met die voor heteroseksuele mannen.

Frankrijk verbood het doneren van bloed voor gays en biseksuelen in 1983 toen de aidsepidemie om zich heen greep. Mannen die seks hadden met mannen, vormden een risicogroep. Dit verbod gold tot 2016 als levenslang, pas in 2016 werd de regel van één jaar geen seks ingevoerd.

Ondetecteerbaar
Met nieuwe screeningmethodes is detectie van hiv in het bloed tegenwoordig veel eenvoudiger. Ook nemen veel gay en bi-mannen voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld door het slikken van PrEP. Mensen met hiv slikken tegenwoordig medicijnen waardoor het virus ondetecteerbaar is, dus niet overdraagbaar.

Activisten wijzen er bovendien op dat mannen die een monogame relatie hebben met een man, geen hoger risico vormen dan heteromannen die een relatie hebben met een vrouw. Door die mannen uit te sluiten, werk je mee aan een vorm van discriminatie.

Nederland
Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben een periode van drie maanden ingesteld. In Nederland en de VS geldt de regel van een jaar nog steeds. Wel wordt er in ons land ‘nagedacht’ over het versoepelen van de regels.

Bron: Advocate

Powered by Labrador CMS