Florida wil ‘Don’t Say Gay’-wetgeving nóg strenger maken

Leestijd: < 1 min

In Florida is wetgeving van kracht die scholen verbiedt om te praten over seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Die wet gold tot voor kort alleen voor kinderen tot een jaar of acht. Nu wil de staat de wet uitbreiden naar kinderen in 8th grade, met een leeftijd van 13 of 14 jaar.

Conservatieve wetgevers in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in Florida hebben ‘Don’t Say Gay’-wetgeving ingevoerd. Hierin mogen docenten op school niet praten over seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Uitbreiding van de wet

De wet, die in maart dit jaar werd ondertekend door gouverneur van Florida Ron DeSantis, heet officieel de Parental Rights in Education Bill en is bedoeld om ‘kinderen te beschermen en hun ouders te ondersteunen’.

Op 31 maart heeft het Huis van Afgevaardigden gestemd over een uitbreiding van de wetgeving. 77 mensen waren voor, 35 tegen. De nieuwe wet heeft de code HB 1069 meegekregen. Hierin staat dat conversaties over genderidentiteit en seksuele oriëntatie zijn verboden tot aan 8th grade, dus voor kinderen met een leeftijd tot en met 13 of 14 jaar.

Boeken verboden

Dit betekent ook dat scholen officieel geen rekening meer mogen houden met transgender of non-binaire scholieren, die dus ook niet met de gewenste voornaamwoorden mogen worden aangesproken.

Ten slotte zouden ouders ook meer speelruimte krijgen met betrekking tot inclusief leermateriaal of boeken die op school worden gebruikt. In de praktijk gebeurt dit nu al: allerlei bekende boeken die gaan over bijvoorbeeld een kind met twee vaders of twee moeders zijn uit de boekenkasten verwijderd.

Helden, geen schurken

Tijdens het debat wezen de Democraten de Republikeinse bedenkers van de wetgeving erop dat met de uitbreiding ervan nóg meer lhbtq-leerlingen en -docenten geweld wordt aangedaan.

Democratisch Afgevaardigde Rita Harris zei: “Onderwijzers hebben letterlijk kogels opgevangen voor hun leerlingen. Ze doen alles om deze scholieren te beschermen. Ze indoctrineren onze kinderen niet. Het zijn helden, geen schurken. Deze wet zorgt ervoor dat deze geweldige docenten uit het vak stappen of naar een andere staat verhuizen.”

Menselijk fatsoen

Afgevaardigde Angie Nixon viel haar bij: “De lhbtq-gemeenschap gaat niet weg. Transgender personen gaan niet weg. Wat wel verdwenen is, en ik hoop dat dit ooit terugkomt, is menselijk fatsoen.”

Bron: AP News

Powered by Labrador CMS