onderweg met winq

Florian Myjer

Florian Myjer: “Als acteur moet je je afvragen: wat is waardevolle representatie?”

Over inleving, toe-eigening en zijn eerste Gouden Kalf

Leestijd: 1 min

Wie mag welk verhaal nog vertellen? Die vraag staat centraal in de voorstelling Freaky Friday Face Off. Winq-hoofdredacteur Martijn Kamphorst maakte een ritje met acteur Florian Myjer, een van de makers, die vorig jaar ook een Gouden Kalf won voor een filmrol die mijlenver van hem afstaat.

In Freaky Friday Face Off neemt theatercollectief De Warme Winkel het concept inlevingsvermogen vrij letterlijk. Via body swaps belanden de personages letterlijk in elkaars huid. “De voorstelling gaat over de vraag wie welk verhaal mag vertellen”, aldus Florian. “Mag je als heteroseksueel wel een homoseksueel personage spelen?”

inleving vs. toe-eigening

“deze voorstelling is een ode aan de inleving, maar een afrekening met toe-eigening”

Volgens Florian is de voorstelling een ode aan de inleving, maar een afrekening met toe-eigening: “Eigenlijk is het heel mooi als je jezelf wilt inleven in de ander, dus dat zou ervoor kunnen pleiten dat je zoveel mogelijk rollen mag spelen, maar het is natuurlijk heel vaak misgegaan, en dan krijgen mensen representatie die niet klopt."

verschillende werelden

Vorig jaar ontving Florian een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Sweet Dreams. Daarin speelde hij een heteroseksuele zoon van een plantage-eigenaar in Nederlands-Indië, een rol die ver van hem af staat. “Dat was heerlijk”, zegt hij daarover. “Als acteur wil je het liefst alle rollen spelen. Ik ben juist acteur geworden om zoveel mogelijk verschillende personages en werelden in te duiken. Sweet Dreams is niet mijn verhaal, maar ik kan wel mijn pijn gebruiken om dat verhaal te vertellen.”

Bekijk het hele gesprek met Florian Myjer in de video hieronder.  Freaky Friday Face Off  is vanaf 15 maart opnieuw te zien in de Nederlandse theaters.

Powered by Labrador CMS