Bijeenkomst Homomonument

Femke Halsema over ‘Nashville’: “We kiezen ervoor om te praten”

Leestijd: < 1 min

Honderden mensen kwamen gisteravond samen bij het Homomonument in Amsterdam om afstand te nemen van de Nashville-verklaring. Intussen hebben kerken massaal regenboogvlaggen besteld.

Aanleiding voor de bijeenkomst bij het Homomonument is de Nederlandse Nashville-verklaring die door orthodoxe protestanten is ondertekend. Ook SGP-leider Kees van der Staaij ondertekende het anti-homo en anti-transgenderpamflet.

Niet negeren
Een van de sprekers bij het Homomonument was de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Zij zei: “Er wordt gezegd dat mensen hun verliefdheid moeten verbergen. Natuurlijk kunnen we ervoor kiezen om de liefdeloze Nashville-verklaring te negeren, maar we kiezen ervoor om te praten.

op

Ook de nieuwe voorzitter van COC-Nederland, Astrid Oosenbrug, was aanwezig: “Het is vooral de bedoeling dat we laten zien dat we het niet eens zijn met de Nashville-verklaring. Dit is niet wat Nederland is.”

Femke Halsema bij het Homomonument
Femke Halsema bij het Homomonument

Teruggetrokken
Inmiddels is bekend geworden dat een van de initiatiefnemers van de Nederlandse vertaling van de verklaring zich heeft teruggetrokken. Daarnaast zijn de opstellers gestopt met het verzamelen van handtekeningen onder het manifest.

Regenboogvlaggen
Tegelijkertijd hebben diverse kerkgenootschappen regenboogvlaggen besteld. Met dit signaal willen zij aangeven zich niet te herkennen in de Nashville-verklaring en daar afstand van te doen. "De vraag naar de regenboogvlaggen is verviervoudigd ten opzichte van vorig jaar deze tijd," zei een woordvoerster van de Dokkumer Vlaggen Centrale.

Bij het Homomonument
Honderden mensen kwamen naar het Homomonument

Door heel Nederland hebben kerken, gemeentes en particulieren regenboogvlaggen opgehangen om hun steun uit te spreken voor de LHBTQI-gemeenschap in Nederland. 

Homomonument
Kaarsjes branden bij het Homomonument

Petitie
Ook zijn er enkele petities gestart. ‘Ik sta naast je’ haalde ruim 7.100 handtekeningen op. Die van een vader wiens zoon gay is leverde bijna 2.000 reacties op.

Foto's: Jasper Groen

Powered by Labrador CMS