INCLINATION - Arjan Spannenburg

Expositie met lhbtiq+-fotografie te zien in Oude Lutherse Kerk in Amsterdam

Leestijd: 2 min

De eeuwenoude Oude Lutherse Kerk opent haar deuren voor een krachtige boodschap van inclusie en acceptatie. Daar is namelijk een expositie te zien met werk van kunstenaar Arjan Spannenburg, die zijn schijnwerpers richt op lhbtiq+-acceptatie. 

Het evenement, dat op 19 juli tijdens de Pride van start gaat, zal drie weekenden lang plaatsvinden op vrijdag, zaterdag en zondag. Het publiek is niet alleen welkom om de expositie te bekijken, maar ook om hun standpunt te visualiseren door deel te nemen aan een interactief kunstwerk.

sympolische keus 

Historisch gezien hebben religieuze gemeenschappen en de regenbooggemeenschap vaak tegenover elkaar gestaan. De keuze voor de Oude Lutherse Kerk als locatie is doelbewust en symbolisch. Meer dan vijftig jaar geleden stelde de lutherse gemeente in Amsterdam als een van de eerste religieuze gemeenschappen ter wereld een openlijk homoseksuele predikant aan. Deze baanbrekende stap kwam voort uit de overtuiging dat het evangelie van Jezus Christus een goede boodschap is voor ieder mens. Daarom kunnen lhbtiq+-personen al tientallen jaren volwaardig lid van deze gemeenschap zijn. 

De Lutherse Kerkgemeenschap is zich pijnlijk bewust van het feit dat veel religieuze gemeenschappen in deze wereld helaas geen veilige ruimte voor de regenbooggemeenschap zijn. Daarom wil ze bezoekers van deze expositie laten ervaren dat het ook anders kan: dat mensen met lichaam en ziel welkom zijn in de kerk. Daarnaast is deze expositie in een kerk ook een krachtig statement van stichting Art That Matters: acceptatie en inclusiviteit zijn universele waarden, ongeacht de setting.

 

“Je hoeft het niet altijd over alles met elkaar eens te zijn, er zijn genoeg andere onderwerpen waarin je elkaar wel kunt vinden”

Arjan Spannenburg

 Arjan Spannenburg staat bekend om zijn aangrijpende kunstwerken die maatschappelijke thema's belichten. Zijn werk daagt kijkers uit om stil te staan bij vooroordelen en discriminatie en is een inspiratie tot verandering. Deze expositie, gericht op lhbtiq+-acceptatie, is daar geen uitzondering op. De kunstwerken nodigen uit tot reflectie en discussie en vieren de diversiteit van de menselijke ervaring.

Arjan Spannenburg - John the Baptist

De expositie bestaat uit vier locaties binnen de kerk, elk met een verschillende thema:

1. De Kerkzaal: Hier worden kunstwerken getoond die de link leggen tussen homoseksualiteit en religie, geïnspireerd door Johannes de Doper en Saint Sebastian. Deze werken onderzoeken de complexiteit en de geschiedenis van seksuele diversiteit binnen religieuze contexten.

2. De Domineesgang: In deze ruimte hangt de serie "ESTRANGED", die gaat over jongeren die in de loop van de tijd van zichzelf vervreemd raakten door hun gender of seksualiteit. Deze kunstwerken reflecteren op de persoonlijke en emotionele reis van deze jongeren.

3. De Tetterodebibliotheek: Deze zaal herbergt een diversiteit aan werken, waaronder een interactief kunstwerk waar bezoekers uitgedaagd en bewust gemaakt worden van hun macht en invloed ten aanzien van lhbtiq+-rechten. Dit werk nodigt uit tot actieve deelname en zelfreflectie en daagt bezoekers uit om na te denken over hun eigen rol in de samenleving.

4. De (afgesloten) Senaatzaal: Hier zijn een aantal explicietere werken te zien die de diepere gevoelens van verlangen vertolken. Deze kunstwerken bieden een intieme en soms confronterende kijk op de innerlijke belevingswereld van lhbtiq+-individuen.

Arjan Spannenburg - Compelled

interactieve rondleidingen 

Naast de kunstwerken zelf zijn er verschillende evenementen om de dialoog te stimuleren, waaronder bezinningsbijeenkomsten en op verzoek interactieve rondleidingen waar de kunstenaar toelichting zal geven op zijn werk en de boodschap erachter.

De expositie opent op 19 juli tussen 19:00 en 21:30 met een ceremonie waarbij de kunstenaar en vertegenwoordigers van de kerk met elkaar de dialoog aan zullen gaan, afgewisseld met live muziek. Verder zal er een symbolische regenboogvlag worden gehesen om de boodschap van inclusie en acceptatie kracht bij te zetten.

Kom en ervaar deze unieke expositie die kunst en gemeenschap samenbrengt in de prachtige en historische setting van de Oude Lutherse Kerk.

Powered by Labrador CMS