EuroPride: mars in Belgrado ging toch door, maar in uitgeklede vorm

Bekijk hier de foto’s

Leestijd: < 1 min

Nadat internationale druk was uitgeoefend, een rechtszaak is gevoerd en 27.000 handtekeningen waren ingezameld, heeft de Servische regering de EuroPride-mars alsnog door laten gaan. Die ging gepaard met ongeregeldheden.

Afgelopen dinsdag verboden de Servische autoriteiten de EuroPride-mars. Hoewel het al drie jaar bekend was dat Belgrado de EuroPride dit jaar zou organiseren, vond de Servische regering de mars enkele dagen van tevoren toch te onveilig. Donderdag waarschuwde de politie nog dat demonstranten opgepakt zouden worden.

Regering overstag

De organisatie haalde 27.000 handtekeningen op voor het doorgaan van de mars en spande een rechtszaak aan. Ook spoorden de Duitse regering en de Europese Commissie de Servische regering aan de mars door te laten gaan. Vrijdagochtend werd bekend dat die regering alsnog overstag is gegaan. Wel werd de mars flink uitgekleed wat betreft duur en route.

Aanvankelijk zou de mars zo’n beetje de hele dag door Belgrado trekken. Nu begon de mars pas om 17:00 uur en was de wandeling slechts 650 meter en bovendien buiten het stadscentrum.

Oproerpolitie

Tijdens de mars kwam de oproerpolitie in actie toen voetbalsupporters in de buurt probeerden te komen van de mars. Ze riepen leuzen als ‘dood aan de homo’s’ en bekogelden agenten met flitsgranaten, stenen en fakkels. Uiteindelijk zijn er 31 mensen opgepakt.

Er liepen duizenden mensen mee met de mars, die eindigde op een plein waar ze een concert bijwoonden.

Coverbeeld: Europride.Info

Powered by Labrador CMS