Europees Parlement veroordeelt ‘LHBTQ-vrije zones’ in Polen

Discriminatie en geweld aan de orde van de dag

Leestijd: < 1 min

De Poolse overheid doet geen pogingen om steden en gemeentes tot de orde te roepen die hun omgeving hebben verklaard tot ‘LHBTQ-vrije zone’. Het Europees Parlement veroordeelt de gang van zaken in Polen.

Eerder dit jaar werd bekend dat bepaalde steden en gemeentes zichzelf hadden uitgeroepen tot ‘LHBTQ-vrije zone’. De Poolse overheid deed hier niets tegen, sterker nog: ze kwamen met een verklaring dat ‘de uit het buitenland geïmporteerde LHBTQ-beweging onze identiteit en natie bedreigt’.

Resolutie
Het Europees Parlement heeft nu gestemd voor een resolutie, waarin deze homofobe zones worden veroordeeld, net als geweld tegen en discriminatie van LHBTQ’s . De resolutie kreeg 463 stemmen voor, 107 stemmen tegen en 105 parlementsleden onthielden zich van stemming. De resolutie geldt voor alle landen in de EU, maar de focus ligt op Polen.

Rond de tachtig gebieden in Polen hebben zichzelf ‘LHBTQ-vrij’ verklaard en een amendement aangenomen met Familierechten, waarin eenoudergezinnen en LHBTQ-gezinnen openlijk worden gediscrimineerd.

Mensenrechten
Ook is er veel geweld rond Pride-bijeenkomsten, zowel fysiek als in de media. De EU roept Polen nu op om zich ferm uit te spreken tegen discriminatie van LHBTQ’s en om op te treden tegen lokale overheden die de mensenrechten aan hun laars lappen.

Tot slot wil de EU voorkomen dat geld uit fondsen van de Europese Commissie niet terechtkomt bij organisaties die discrimineren.

Bron: Attitude / Beeld Warschau Pride: Creative Commons

Powered by Labrador CMS