Elton John

Elton John zong voor het eerst vanuit een gay perspectief in 1981, met zijn lied ‘Elton’s Song’

Leestijd: 2 min

Tegenwoordig zingen best veel queer artiesten songs vanuit hun eigen seksuele perspectief. Elton John was een van de eersten, toen hij in 1981 met ‘Elton’s Song’ kwam, over de onbeantwoorde liefde van een jongeman voor een man die een stuk ouder is. En daarmee was hij zijn tijd ver vooruit.

Als het gaat om queer identiteit waren de jaren zeventig en tachtig vrij paradoxaal. Androgynie vierde hoogtij, met mannen die make-up droegen en zich kleedden in nauwelijks verhullende outfits. Of kijk naar Freddie Mercury, die zo leek weggelopen uit een fetisjkelder met z’n hypermasculiene snor en strakke leren broeken. Maar wie zich destijds niet als hetero identificeerde, werd nog altijd vijandig bejegend. Niet gek dus dat alle ‘he’s’ liedjes zongen over ‘she’ en andersom.

gay personage

Elton John was een van de eersten die zich uit deze wurggreep van vooroordelen wist te bevrijden. In 1976 vertelde hij aan het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone dat hij biseksueel was en dat zijn leven leek ‘op een Disney-film’. Drie jaar daarvoor al had hij een track opgenomen genaamd ‘All the Girls Love Alice’, geschreven door Bernie Taupin. Het ging over de jonge lesbische Alice, die moeite had haar plaats te vinden in de maatschappij. Elton John zong: “It’s like acting in a movie when you got the wrong part”, oftewel: je doet je anders voor dan je eigenlijk bent. Het was de eerste keer dat de zanger een gay personage bezong, in 1973.

Het duurde niet lang voordat Elton John zong vanuit zijn eigen seksuele perspectief. In 1981 verscheen het album The Fox, met daarop ‘Elton’s Song’, geschreven door Elton John en Tom Robinson. Het lied gaat over de onbeantwoorde liefde van een jongen voor een oudere man. De zanger beschouwt ‘Elton’s Song’ als zijn eerste echt homoseksuele lied.

messcherpe glimlach 

In de tekst vertelt de jongen over zijn fixatie op een man met een ‘scheermesscherpe glimlach’, maar gaandeweg wordt zijn eenzaamheid voelbaar omdat die ander onbereikbaar is. “Ik zou mijn leven geven voor één nacht naast jou”, zingt Elton John, waarmee hij de frustratie van het verlangen naar een ander van zich afzingt.

In de bijbehorende video is Elton John niet zelf te zien, maar een vrije verbeelding van het liefdesverhaal zoals bezongen, en die losjes was geïnspireerd door If…, een film uit 1968. Te zien is hoe een jongen verliefd is op een klasgenoot, die hem niet ziet staan.

bekijk de video 

Het zou nog tot begin jaren negentig duren voordat Elton John zichzelf homoseksueel durfde te noemen. Daarom was het des te gedurfder om lang daarvoor al met deze track te komen. Bekijk hier de video van ‘Elton’s Song’.

Powered by Labrador CMS