Go, Elton!

Elton John op missie in Rusland om rechten voor homo’s te verdedigen

Je kunt alleen maar hopen dat er ook echt iets verandert

Leestijd: < 1 min

Zeventig jaar is hij inmiddels, en hoewel Elton John zijn podiumpensioen heeft aangekondigd, betekent dit niet dat hij stil blijft zitten. Hij trekt zich het lot van Russische homo’s aan en is vastbesloten daar iets aan te doen.

Rusland heeft sinds enkele jaren wetgeving waarin het is verboden in de openbare ruimte uitingen te tonen waarop homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders zijn afgebeeld. Ook op tv en in de klas is alles wat met lhbt+ te maken heeft taboe. Pride-marsen zijn verboden en homo’s zijn min of meer tot onzichtbaarheid gedwongen.

2x zoveel geweld
Het ging al niet goed met de gelijke behandeling van gays en er is veel anti-homogeweld. Sinds de invoering van de wetgeving is het geweld tegen homo’s en transgenders verdubbeld.

Elton John laat het er niet bij zitten. Hij vertelde tijdens een gala van zijn eigen Aids Foundation in Los Angeles dat hij samen met zijn echtgenoot David Furnish naar Rusland is gegaan. In december heeft hij daar met de Russische minister van volksgezondheid gesproken.

'Ik ben maar een popster'
Hij vertelde: “In december sprak ik in Moskou met de minister. Ik ben maar een popster, maar ik heb een Foundation. Poetin is een van de machtigste presidenten ter wereld. De communicatie met de Russische overheid is netjes en hartelijk. Poetin heeft mij persoonlijk gebeld en ik weet dat ze openstaan voor een dialoog, maar het gaat met kleine stapjes.’

Poetin belde met Elton John nadat die er door twee comedians was ingeluisd. Ze deden zich in 2015 voor als de Russische president, waarna de échte Poetin per telefoon zijn excuses aanbood voor de verwarring. Sindsdien heeft Elton John Rusland hoog op zijn persoonlijke agenda staan.

Nu maar hopen dat er ook daadwerkelijk stappen worden ondernomen…

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS