EC-voorzitter: ‘Lhbt-vrije zones horen niet thuis in Europa’

"Dit zijn zones zonder menselijkheid"

Leestijd: < 1 min

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft zich in haar jaarlijkse toespraak uitgesproken tegen de zogeheten ‘lhbt-vrije zones’ in Polen. Zij noemde deze Poolse regio’s ‘zones zonder menselijkheid’. Nooit eerder sprak ze zich zo duidelijk uit over de kwestie.

Daags na de Nederlandse Troonrede komt de Europese Commissie met een soortgelijke bijeenkomst waarin de stand van Europa wordt besproken. De EC heeft zich eerder uitgesproken tegen de situatie in Polen, waar regio’s zijn uitgeroepen tot ‘lhbt-vrije zones’.

Zones horen niet thuis in EU
Tegenover het Europees Parlement in Brussel maakte Ursula von der Leyen duidelijk dat ze een Unie wil bouwen waarin iedereen zichzelf kan zijn en houden van wie die wil. “Jezelf zijn is geen ideologie, maar je identiteit. Niemand kan die ooit van je afpakken. Laat me duidelijk zijn: lhbtq-vrije zones zijn zones zonder menselijkheid. Ze horen niet thuis in de Europese Unie.”

Met haar woorden refereert Von der Leyen aan het feit dat de Poolse autoriteiten het telkens heeft over de ‘lhbtq-ideologie’ die wordt aangehangen. Hiermee laten ze zien ze dat ze ervan uitgaan dat lhbtq’s een bewuste keuze hebben gemaakt om die ideologie aan te hangen, en niet dat het onderdeel is van wie ze zijn.

PiS
Von der Leyen noemde Polen overigens niet bij naam, maar het is duidelijk dat ze hiermee doelt op het land, waar de regerende partij PiS zich opstelt als ‘beschermer van traditionele familiewaarden’, waarbij alles dat niet voldoet aan een heteronormatief beeld, wordt bekritiseerd.

Bron: OUTtv

Powered by Labrador CMS