Duitse predikant biedt excuses aan voor homofobie in kerk

Leestijd: < 1 min

Predikant Christian Stäblein heeft voorafgaand aan de Pride-parade in Berlijn zijn excuses gemaakt voor de wijze waarop lhbtq’s zijn behandeld door zijn kerk. Hij veroordeelt de homofobie en discriminatie waarmee ze te maken hebben gekregen.

De Duitse predikant Christian Stäblein is verbonden aan een protestants-evangelische gemeente in Berlijn. Hij veroordeelt de wijze waarop lhbtq’s zijn gestigmatiseerd. Lhbtq’s werden blootgesteld aan impertinente vragen en kregen te horen dat ze celibatair moesten leven. Was iemand met een functie binnen de kerk homoseksueel, dan was dat reden voor ontslag.

Buitengesloten

Stäblein biedt nu zijn excuses aan voor de wijze waarop lhbtq’s zijn behandeld en hij veroordeel de homofobie en discriminatie waarmee ze te maken hebben gekregen. Hij zegt dat hij geschokt is en noemt als voorbeeld dat lhbtq’s geen veilig onderdak hebben gekregen binnen de kerk. “We hebben ontkend dat we ze hun rechtmatige plaats moesten geven als kinderen van God. In plaats daarvan hebben we ze buitengesloten. We moeten aannemen dat hierdoor meer mensen zijn beschadigd dan we weten.”

De bisschop heeft om vergeving gevraagd, en zei daarbij: “Het is aan God alleen om te vergeven. Als gemeenschap zijn wij verantwoordelijk voor dit onrecht en die last moeten we zelf dragen.”

Eerherstel

Het is niet de eerste keer dat Stäblein zich uitspreekt over lhbtq-gerelateerde zaken. Eerder vroeg hij om eerherstel voor een homoseksuele predikant, die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werd van nazi-praktijken. Dat was Friederich Klein, die drie jaar in de gevangenis heeft gezeten, van zijn kerkelijke titel werd beroofd en vervolgens naar Rusland werd gestuurd om te vechten. In 1944 werd Klein als vermist opgegeven en in 1975 dood verklaard.

Stäblein is verbonden aan de staatskerk Berlijn-Brandenburg, die lid is van de Duitse Evangelische Kerkfederatie. In de loop der jaren is deze organisatie steeds progressiever geworden. Sinds 2017 zegenen ze ook huwelijken in van mensen van hetzelfde geslacht.

Bron: Attitude / Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS