Drie keer zoveel subsidie voor vernieuwde Queer & Pride Amsterdam

Leestijd: < 1 min

De gemeente Amsterdam geeft ruim 800.000 euro subsidie aan de vernieuwde Queer & Pride Amsterdam. Hiermee is de totale subsidie in vergelijking met 2021 bijna verdrievoudigd. Opvallend: nieuwkomer Queer Amsterdam krijgt een groter aandeel dan Pride Amsterdam: bijna vijf ton.

Eerder meldden we hier al dat er sinds dit jaar twee partijen betrokken zijn bij de organisatie van het Amsterdamse Pride-evenement. Stichting Pride Amsterdam bestond al, nieuwkomer Queer Amsterdam is vorig jaar opgericht.

Compromis

Queer Amsterdam had kritiek op de manier waarop Pride Amsterdam het evenement tot dusver heeft georganiseerd, onder meer op de Canal Parade. Critici spraken van pinkwashing: het toe-eigenen van de lhbtq-agenda door onder meer multinationale bedrijven.

In december kwamen de twee partijen tot een compromis. Queer Amsterdam organiseert de eerste week van Pride, van 22 tot en met 28 juli, met daarin de Pride Walk. Pride Amsterdam neemt week twee voor zijn rekening, van 1 tot en met 6 augustus. In die laatste week valt ook de Canal Parade, op zaterdag 5 augustus.

Drie keer zoveel

In totaal krijgt Queer Amsterdam 474.902,50 euro subsidie. Pride Amsterdam krijgt 350.000 euro. De totale subsidie valt bijna drie keer zo hoog uit in vergelijking met voorgaande jaren. Zo kreeg Pride Amsterdam in 2022 250.000 euro uit het Evenementenfonds.

De grootste verandering is dat er nu ook subsidie is verstrekt vanuit de afdeling Diversiteit. Pride Amsterdam krijgt net als vorig jaar 250.000 uit het Evenementenfonds en 100.000 euro van de afdeling Diversiteit. Dan Queer Amsterdam: die krijgen 350.000 euro vanuit de afdeling Diversiteit en 124,902,50 euro vanuit het Evenementenfonds.

Bron: Het Parool / Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS