Big in a wig

“Dragqueens zijn hoeren: Wat geld oplevert is mooi meegenomen”

Dragqueen Hoax Lebeau

Leestijd: < 1 min

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Elke week stellen we er een aan je voor. Deze keer: Hoax Lebeau, een oude voetbalvrouw die haar naam blijft spellen.

Hoe ben je met drag begonnen?
“Als kind trok ik al mijn moeders glitterjasjes en jurken aan. De eerste keer dat ik écht in drag uitging was in 2010, tijdens een themafeestje. Ik had een jurkje, wat oogschaduw, een pruik en een laffe hak gekocht. Het was een train wreck. Toch viel ik op en werd gevraagd als doorbitch. ‘Gewoon een beetje voor de deur staan en ballen weigeren’ was de instructie. Ik dacht: dát kan ik wel!”

Ben je echt een dragqueen of meer dj/hostess?
“Ik doe het allemaal. Uiteindelijk zijn alle dragqueens gewoon hoeren: alles wat geld oplevert is mooi meegenomen. Maar ik zie mezelf voornamelijk als dj, als onderdeel van dj-duo Tranny4/7. Ik doe ook weleens een lipsync, maar dat is niet m’n passie.”

Wat inspireert jouw drag?
“Het is een wirwar van elementen: van jaren tachtig powervrouwen tot supermodellen uit de nineties. Hoax is een wat oudere voetbalvrouw die denkt dat ze nog heel jong is. Qua kleding ben ik een groot fan van Thierry Mugler. Kijk maar naar mijn vintage Muglerjasje op de foto.”

Hoax Lebeau
Hoax Lebeau door Dario & Misja

Waar komt je dragnaam vandaan?
“Dat was een grote fout! Ik heb hem ooit dronken bedacht. Hoax leek me leuk: iets dat echt moet lijken, maar het niet is. Helemaal toepasselijk. Maar níemand verstaat het, vooral niet in een drukke club. ‘Hoe heet je? Hans?!’ Ik moet het heel vaak spellen. LeBeau komt van mijn favoriete X-Men-personage Gambit. Het is ook leuk omdat in het Frans ‘beau’ mannelijk is. Voor een vrouw zou je eigenlijk ‘belle’ zeggen.”

Welke drag don’t heb je afgeleerd?
“Op foto’s van vroeger zie ik oogschaduw doorgetrokken tot m’n voorhoofd, scheve wenkbrauwen, verkeerde foundation. Godzijdank evolueren mijn ideeën, en mijn smaak en stijl.”

Zie je aanstormend dragtalent om je heen?
“Ik heb laatst gewerkt met Sletlana, uit Oekraïne. Het is een leuke, gezellige meid met een backstory: ze is haar land ontvlucht. Goede looks ook.”

Meer weten van Hoax? Check dan haar Instagram.


Coverbeeld: Dario & Misja

Powered by Labrador CMS