Dragartiesten en taxichauffeurs vieren samen bevrijdingsdag

Ook is er een expo: Heelzz on Wheelzz

Leestijd: 2 min

Dragartiesten en taxichauffeurs gaan op 5 mei samen aan tafel met burgemeester Halsema voor een vrijheidsmaaltijd waarbij samenkomst en gesprekken over discriminatie centraal staan. De maaltijd is onderdeel van de expositie Heelzz on Wheelzz die wordt georganiseerd door 'The House of Hopelezz', samen met Taxicentrale Amsterdam, Uber en Bolt en Melkweg Expo.

Deze maaltijd brengt leden van dit drag house en andere leden van de lhbtiq+ gemeenschap samen met chauffeurs van TCA, Uber en Bolt met als doel begrip en empathie te vergroten.

taxi bestellen is een uitdaging

Voor velen lijkt het vanzelfsprekend om een taxi te bestellen, maar voor dragartiesten en andere leden van de lhbtiq+ gemeenschap is het een uitdaging. Openbaar vervoer is vaak onveilig vanwege bedreigingen en intimidatie, en taxichauffeurs weigeren bijvoorbeeld dragartiesten mee te nemen, wat hun bewegingsvrijheid, vooral 's nachts wanneer velen van hen werken, beperkt. 

Daarnaast krijgen taxichauffeurs die ritten maken via Taxicentrale Amsterdam, Uber en Bolt zelf ook geregeld te maken met discriminatie. De verhalen en ervaringen van deze twee gemeenschappen - die vaak meer met elkaar gemeen hebben dan wordt gedacht - worden bij elkaar gebracht met Heelzz on Wheelzz.

expositie over discriminatie

De vrijheidsmaaltijd wordt aangevuld met een expositie waar persoonlijke verhalen over discriminatie worden tentoongesteld. Deze tentoonstelling zal verhalen presenteren die de diverse vormen van discriminatie belichten waarmee zowel dragartiesten als taxichauffeurs worden geconfronteerd.

Deze verhalen dienen als getuigenissen van de uitdagingen en obstakels die deze gemeenschappen dagelijks ervaren, en benadrukken de noodzaak van een gezamenlijke inspanning om een inclusieve en respectvolle samenleving te bevorderen.

Melkweg Expo stelt als partner de locatie beschikbaar en faciliteert het gesprek en de Vrijheidsmaaltijd in Melkweg Expo. De maaltijd wordt mede mogelijk gemaakt door Foundation Erwin Olaf, Gemeente Amsterdam en VFonds.

iedereen veilig en gerespecteerd

Het project heeft als doel om een vreedzame co-existentie te bevorderen en een omgeving te creëren waarin iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit of afkomst zich veilig en gerespecteerd kan voelen. Door dialoog en begrip te bevorderen, streven we naar een harmonieuze samenleving waarin diversiteit wordt gevierd en discriminatie wordt overwonnen.

"We geloven dat dit initiatief niet alleen een waardevolle bijdrage levert aan de viering van Bevrijdingsdag, maar ook een kans biedt om belangrijke kwesties in de samenleving aan te kaarten," aldus Jennifer Hopelezz van 'The House of Hopelezz'.

expo: van 5 tot 19 mei

De lunch zal plaatsvinden in Melkweg Expo, Marnixstraat 409 te Amsterdam, tussen 12:30 en 14:00 uur. De vrijheidsmaaltijd is alleen op uitnodiging. De expositie is van 5 tot 19 mei te zien.

Powered by Labrador CMS