alter ega

Sapphira Cristál.

Drag performers en hun alter ego poseren voor kunstproject Kings & queens

Sapphira Cristál.
Leestijd: 5 min

Nederlandse dragqueen Snorella WC en fotograaf Léon Hendrickx tonen met het kunstproject Kings & Queens twee versies van dezelfde persoon: drag performers en hun alter ego ‘in burger’.

sapphira cristál uit philadelphia (verenigde staten) 

“Toen ik jonger was, bewonderde ik operadiva’s. Zij inspireerden me om zoveel mogelijk op hen te lijken. De stijl van mijn drag is groots en klassiek, met een campy, opera-achtige twist. De dragscene in Philadelphia is erg eclectisch. Van glamoureuze tot spookachtige drags, van avant-gardistische tot theatrale drags, er zijn hier queens die het hele spectrum van drag vertegenwoordigen. De queergemeenschap is een levendig mozaïek van individuen uit alle lagen van de bevolking. Dat is een van onze troeven, maar tegelijkertijd ook een van onze grootste uitdagingen. De laatste tijd hebben we veel interne strijd ervaren. Dat is niet alleen schadelijk op zichzelf, maar leidt ook onze energie en aandacht weg van de gevechten die we écht zouden moeten voeren: die tegen hen die onze rechten en ons bestaan ondermijnen. Ik houd van de dingen die we als gemeenschap met elkaar gemeen hebben, maar nog meer van de dingen die ons onderscheiden. Het zijn onze verschillen die ons kracht geven en ons in staat stellen om sterker samen te werken. Iets wat ik vroeger anders deed dan nu? Laten we zeggen dat ik aanbeveel om je fooienpot niet onbeheerd achter te laten. Er zijn twee andere queens uit Philadelphia die ik kan aanraden. Als je van lachen houdt en mooie drag wilt zien, moet je Eric Jaffe bekijken. Zij belichaamt de perfectie van gratie en geestigheid. En natuurlijk mijn drag dochter, Dalyla Mizani Cristál. Zij is een geweldige danseres, de dingen die ze met haar lichaam kan doen zijn echt buitenaards! Dit jaar ben ik te zien in seizoen 16 van RuPaul’s Drag Race, en verder kun je me op social media volgen. Pas op wereld, ik kom eraan!”

Nebraska
Nebraska

nebraska uit caracas (venezuela)

“Al van jongs af aan experimenteerde ik met kleding en gebruikte ik fashion om mezelf uit te drukken. Op een gegeven moment was ik benieuwd hoe ik eruit zou zien in een jurk en met hakken aan, en van daaruit ben ik begonnen met drag. Nebraska is een elegante vrouw, charismatisch en extreem vrouwelijk. Ik liet me inspireren door krachtige vrouwen om me heen, mijn moeder in het bijzonder. Toen ik negen jaar geleden met drag begon, had ik nog dikke wenkbrauwen en gezichtsbeharing. Als Nebraska zag ik er toen niet verkeerd uit, maar tegenwoordig heb ik een andere stijl. Het is erg precair en zelfs gevaarlijk om in Venezuela aan drag te doen. Elke dag komen we in aanraking met discriminatie en worden we op straat slecht behandeld. Het kan dodelijk zijn om in drag uit te gaan in Venezuela, ik zou echt aanraden om dat alleen met een groep te doen, of met vrienden die op je kunnen letten. De scene telt veel getalenteerde dragqueens en ik werk graag met andere meiden samen. Naar mijn mening vertegenwoordigt Daphne Pop de toekomst van de Venezolaanse dragscene. Ook Aisak en Crystal Claire zijn de moeite waard om eens te checken! Ik geloof dat 2024 een jaar wordt vol goede energie. Er staan een hoop projecten en evenementen op stapel waarmee we meer zichtbaarheid kunnen creëren voor drag in het hele land. Dus stay tuned, of zoals we in Venezuela zeggen: se vienen cositas!”

Aurora Obscene
Aurora Obscene

aurora obscene uit belgrado (servië)

“Als kind verkleedde ik me al met de kleding van mijn moeder en de hakken van mijn tante, met een handdoek om mijn hoofd als pruik. Ik trad op, of het nu voor de spiegel of voor de hele familie was, dat maakte niet uit. Toen ik tijdens pride voor het eerst een dragshow bijwoonde, wist ik: dit wil ik ook! Een vriend van school, Karma Geddonia, wees me op de show Drag Up Your Life, waar ervaren dragqueens je helemaal omtoveren tot dragqueen. Ik meldde me aan en zo is het voor mij officieel begonnen. Qua looks laat ik me inmiddels vooral inspireren door Servische turbo-folkzangers: een soort trashy glamour. Toen ik net begon, dacht ik alles zelf te moeten doen en durfde ik bijna niet om hulp te vragen. Gaandeweg leerde ik dat mensen juist graag voor je klaarstaan. De dragscene in Belgrado is erg onconventioneel en underground. Dragqueens zijn in Servië nog niet zo zichtbaar in de media en de politiek, en het wordt tijd dat de hele queergemeenschap in Servië eindelijk gelijke rechten krijgt. Er wordt al jaren gesproken over het openstellen van het huwelijk, maar het komt er maar niet door. Daarom is het belangrijk dat de queergemeenschap zichtbaarder wordt en dat queerness genormaliseerd wordt. Daar probeer ik me actief voor in te zetten. Andere queens die ik bewonder zijn Hydra GGH, zij is echt op een Drag Race-niveau, ze kan álles en laat je sprakeloos achter. De afgelopen tijd stond drag voor mij op een laag pitje, maar dit jaar wordt het tijd voor een comeback. Ik wil een legacy achterlaten en zorgen dat mijn dragnaam een begrip wordt.

Nefertiddy
Nefertiddy

nefertiddy uit boekarest (roemenië)

“Ik zag na de pandemie pas voor het eerst drag performers in levenden lijve. Dat inspireerde me om zelf ook drag te gaan doen. Daarvoor dacht ik dat dragqueens simpelweg niet bestonden in mijn kleine, bekrompen land. Het vergt, zowel op fysiek als emotioneel vlak, erg veel van je om in dit land drag te doen. Ik laat me qua stijl niet graag in een specifiek hokje stoppen, maar je zou mijn drag persona kunnen omschrijven als spookachtig; ik haal veel inspiratie uit horrorfilms. Of ik er nu uitzie als een sirene, vampier of punk girl, ik probeer altijd veelzijdigheid te tonen. Vroeger nam ik elke klus aan, gelukkig kan ik het me tegenwoordig permitteren om selectiever te zijn, vooral als ik twijfel over de veiligheid ter plekke. Toen ik met drag begon, waren er zo’n tien mensen die in Roemenië aan drag deden. Inmiddels zijn het er ongeveer 100, van dragqueens en -kings tot dragartists en dragthings, zoals ikzelf. Voor de queergemeenschap in Roemenië is het nog steeds een uitdaging om gelijke rechten te krijgen: we mogen nog niet trouwen en trans personen kunnen hun geslacht nog niet laten aanpassen op officiële documenten. Ook zijn er weinig plekken waar we elkaar kunnen treffen, al komt daar gelukkig langzaam maar zeker verbetering in. Twee Roemeense collega’s die je echt moet leren kennen zijn om te beginnen mijn beste vriendin Aphrodite Heaven. Zij is niet alleen de eerste die me hielp met drag en mijn grootste cheerleader, maar ook activist en de beste pruikenstylist van onze scene. Verder is Bogdan Anghel een uitblinker, diens liefde voor kunst en de moeite die hen doet om hun oprechte zelf te kunnen zijn, is bewonderenswaardig. Zelf zou ik in de toekomst graag op meer plekken optreden, in theaters, op grotere podia, en tijdens mode-evenementen. Daarnaast zou het te gek zijn als de Roemeense tv meer aandacht zou besteden aan de dragscene.”

Volg het project ook via @kingsqueensofficial

Powered by Labrador CMS