“Drag heeft een man van mij gemaakt”

Envy Peru vertelt ons alles!

Leestijd: < 1 min

Winq sprak met alle tien deelnemers van Drag Race Holland. Envy Peru is co-founder van de Mermaids Mansion, het drag house dat in hun eerste jaar meteen de titel ‘Best House 2017’ won tijdens dragevent Superball. De 31-jarige performer heeft Peruaanse roots en is ook actief als make-up artist.

Wat ging er door je heen toen je hoorde dat je niet 100.000 dollar zou winnen (zoals bij de Amerikaanse Drag Race) maar een shoot en een jurk?
“100.000 euro is voor Nederlandse begrippen misschien net iets te veel, maar wij gingen er eigenlijk allemaal toch een beetje vanuit dat er wél een geldprijs zou zijn. Al is het maar 10.000 euro of zo. Maar toen werd die beeldige jurk van Claes de studio binnen gereden. Dat is toch een superleuke prijs, en een supermooie jurk. Het heeft er in ieder geval niet voor gezorgd dat we minder competitief zijn geweest.”

Wat was je smoesje in de maand dat je weg was?
“O, meid! In dragland deden al een tijdje geruchten de ronde dat het programma er eindelijk zou gaan komen. In februari heb ik Fred opgemaakt toen hij in drag te zien was in De TV-kantine. Dus mijn smoesje was dat ik Fred z’n visagie zou doen voor Drag Race Holland. Dat geloofde echt iedereen, dus dat was heerlijk. En daardoor is het verrassingseffect alleen maar groter.”

Vond je het moeilijk om een tijd lang je mond te houden na de opnames?
“Ja, heel moeilijk. Ik heb zelfs tegen Abby gelogen, mijn eigen zus! Voordat we allebei twee weken vooraf aan de opnamen in quarantaine moesten, hebben we nog een gezellige zussenavond gehad met de Mermaids Mansion. We wisten wel dat Abby mee ging doen, maar ik heb over mijn eigen deelname tegen Abby m’n mond gehouden.”

“Ik vind het sterk als een dragqueen ook een goede performance kan doen zónder tricks”

Wat is de boete als je je mond voorbijpraat?
“Het is een flink geldbedrag. Als je je mond voorbijpraat heb je echt een groot probleem, dan ben je de komende jaren alleen maar aan het werken om de boete af te betalen.”

Met welke andere kandidaat ga je samen, na corona, het liefst meteen op tournee? En waarom?
“Een queen die echt ontzéttend goede shows geeft, is Janey Jacké. Zij is supergetalenteerd. En als ik er nog een mag noemen: Sederginne, want zij is zo grappig. Dan zijn wij de knappen, en zij de lelijke, hahaha.”

Niet je mede-Mermaid AbbyOMG?
“O ja, inderdaad! Abby is natuurlijk mijn zus. Weet je, ze zijn allemaal gewoon heel goed, dus ik kan heel moeilijk maar één naam noemen. Abby is net zo goed! Als je een split wil, en een spagaat, en nog meer tricks, dan heb je aan Abby een goede. Hoewel ik het ook sterk vind als een dragqueen een goede performance kan doen zónder tricks. Dat pakt mij meer.”

on

Je krijgt er door Drag Race Holland allemaal internationale fans bij die waarschijnlijk Nederland niet eens op een kaart zouden kunnen aanwijzen. Wat ga jij ze bijbrengen over de Nederlandse cultuur?
“Ik zou het enig vinden als mensen over de hele wereld ineens Hollandse woordjes opnemen in hun vocabulaire. Dat ze ‘werk, teef!’ roepen, of ‘trut!’. Er zitten leuke challenges in de show die de Nederlandse cultuur ook laten zien. Ik vertegenwoordig voor mijn gevoel ook Peru, want daar kom ik vandaan. Dus ik probeer beide landen zo goed mogelijk te representeren.”

Welk programmaonderdeel heb jij als leukste ervaren?
“De runway. Daar kun je je creaties laten zien, en daar toont iedereen zijn eigen interpretatie van het thema. Het is zo tof om te zien wat iedereen heeft meegenomen. Ik denk ook dat presentatie een van mijn eigen sterke punten is.”

Wat is het mooiste dat drag je gebracht heeft?
“Hoe gek het ook klinkt: drag heeft een man van mij gemaakt. Door een pruik op te zetten en een jurk aan te doen, heb ik geleerd wie ik ben als persoon, voel ik me zelfverzekerd genoeg en ben ik zelfstandiger geworden. Dat had ik daarvoor allemaal niet. Drag heeft de wereld voor mij geopend, zodat ik verder kon kijken dan mijn neus lang is. Vroeger wilde ik niks weten van de gay community, ik vond alles té gay, maar ik ben echt 180 graden gedraaid.”

“Zoals Michelle Visage is er maar één”

Is Nikkie Plessen een waardige vervanger voor Michelle Visage?
“Ik wist aanvankelijk niet goed wat Nikkies aandeel zou zijn in de show, en hoeveel zij weet van drag. Zij is heel gespecialiseerd in mode en de runway, dus uiteindelijk heb ik het ontzettend leuk gehad met haar. Ze heeft een leuke dynamiek met Fred. Michelle Visagie is heel pittig en eerlijk, zoals zij is er maar één. Misschien komt bij Nikkie die pit er wat meer uit als ze nog een extra seizoen meedraait.”

Met wie en waar ga jij wekelijks de nieuwe aflevering kijken?
“We hebben coronaproof viewingparty’s georganiseerd! We hebben de spits afgebeten in de Koepelkerk in Amsterdam. Daarna is het wekelijks kijken waar we met z’n allen heen gaan.”

Welke queen raad jij aan voor seizoen 2?
Ivy-Elyse Monroe, natuurlijk, mijn Mermaids Mansion-sister.”

Drag Race Holland is vanaf nu exclusief te zien op Videoland. Lees hier onze recensie van de eerste aflevering, ons interview met presentator Fred van Leer, en een overzicht van hoe de kandidaten eruitzien als ze níet in drag zijn.

Powered by Labrador CMS