Donatella Versace spreekt zich uit tegen rechtse regering in Italië

“Iedereen moet de vrijheid hebben een gezin te stichten”

Leestijd: < 1 min

Tijdens een speech heeft mode-icoon Donatella Versace zich uitgesproken tegen de rechtse regering in Italië, die de rechten van queer ouders sterk aan banden heeft gelegd. “Onze overheid beperkt mensen in hun vrijheid om een gezin te stichten. We moeten allemaal vechten voor vrijheid.”

Donatella Versace is niet alleen mode-icoon en zakenvrouw, ze is ook al jaren een uitgesproken ally van de lbhtq-gemeenschap. De 68-jarige Versace nam afgelopen zondag een prijs in ontvangst tijens de CNMI Sustainability Fashion Awards in Milaan. Ze ontving de Humanitarian Award voor Gelijkheid en Inclusiviteit en tijdens haar speech deed ze enkele krachtige uitspraken over de extreemrechtse regering die anti-lhbtq-wetgeving heeft ingevoerd in Italië.

Kruistocht tegen lhgtq's

De Italiaanse premier Giorgia Meloni voert een ware kruistocht tegen lhbtq’s sinds ze vorig jaar aan de macht kwam. Ze heeft beleid ingevoerd waarbij de namen van niet-biologische ouders uit de geboorteakten van kinderen worden geschrapt – als het gaat om ouders van hetzelfde geslacht.

Daarnaast heeft ze het verbod op draagmoederschap uitgebreid naar paren van hetzelfde geslacht. Ook dringt ze eropaan om het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht niet toe te staan in Italië. Nu is er alleen een geregistreerd partnerschap mogelijk, wat niet alle rechten biedt die een heteroseksueel huwelijk wel biedt.

Vechten voor vrijheid

Hoewel Donatella Versace de naam van Meloni nergens noemde in de speech, nam ze geen blad voor de mond toen ze het podium betrad en het opnam voor de queer gemeenschap. Ze zei: “Hier in Italië is het nog nooit zo belangrijk voor ons geweest om de stemmen van minderheden te verdedigen. Onze regering probeert de rechten van mensen weg te nemen. Ze beperken onze vrijheden, zoals de vrijheid om met opgeheven hoofd en zonder angst over straat te gaan, ongeacht onze identiteit. De vrijheid om een gezin te stichten en te leven zoals men wil. De vrijheid om lief te hebben wie je wil. We moeten allemaal vechten voor die vrijheid.”  

Ze vervolgde: “We leven in een tijd dat transgender personen nog steeds lijden onder verschrikkelijk geweld, in een tijd waarin kinderen van koppels van hetzelfde geslacht niet als hun kinderen kunnen worden beschouwd, in een tijd waarin minderheden slachtoffer worden van nieuwe wetten. Er is op dit moment nog zoveel te doen.”

Gianni Versace

Versace wees vervolgens op haar overleden broer Gianni Versace en herinnerde zich hoe hij voor haar uit de kast kwam toen ze amper elf jaar oud was. “Voor mij veranderde dat niets. Ik hield van hem en het kon me niet schelen van wie hij hield. Zijn liefde en aanmoediging hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben.”

Donatella Versace besloot haar speech met de volgende woorden: “Ik vecht elke dag voor vrijheid, gelijkheid en inclusiviteit. Ik heb mijn gekozen familie opgebouwd met onvoorwaardelijke liefde. Mijn vrienden en mijn team worden niet gedefinieerd door ras, religie, leeftijd, geslacht of seksuele geaardheid, maar door creativiteit, vreugde en vriendelijkheid – waarden die ertoe doen. Als we elkaar allemaal meer zouden verwelkomen en elkaar zouden begrijpen, wat een buitengewone wereld zou het dan zijn.”

Bekijk hier de speech van Versace.

Powered by Labrador CMS