Doe mee met de Lego Pride Bouwwedstrijd en stuur je eigen ontwerp in

Leestijd: 2 min

Zaanstad organiseert dit jaar voor de vijfde keer Pride en om dat te vieren heeft ZaanPride een speciale bouwwedstrijd bedacht waarbij iedereen zich kan uitleven met… Lego! Stuur je eigen ontwerp in dat op de een of andere manier met Zaanstad of met Pride heeft te maken en maak kans op een prijs.

Op 31 mei 2024 vindt de feestelijke opening van vijf jaar ZaanPride plaats met een gevarieerd middagprogramma in de raadzaal van het stadhuis van Zaanstad. Het thema van de Zaanse Regenboogweek en ZaanPride 2024 is ‘Celebrating Diversity’. Als start van dit achtdaagse evenement wordt om 13.00 uur de Zaanse regenboogvlag uitgehangen. Daarna volgt een programma met diverse sprekers, film, optredens en de opening van LegoPride 2024.

vijftig jaar zaanstad

De organisatie schrijft: we vieren onze diversiteit in het jubileumjaar ’vijftig jaar Zaanstad’. Sinds 1974 zijn Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk verbonden door één bestuur. Dat jubileum komt tot uiting in een grote Lego-tentoonstelling in de vitrines van de ontvangsthal van het stadhuis waarbij de thema’s vijftig jaar Zaanstad en vijf jaar ZaanPride centraal staan.

In de bovenste vitrine zijn zowel de wapens als een aantal karakteristieke gebouwen van de zeven verschillende voormalige gemeenten in Lego te zien. Via QR-codes is aanvullende informatie te verkrijgen over deze gebouwen en de geschiedenis erachter. Op de middelste vitrine is ZaanPride in Lego te zien. Het is een stoet van honderden Lego-minifigures in alle kleuren van de regenboog, zoals deze op zaterdag 8 juni door Zaanstad zal trekken. De onderste vitrine is gereserveerd voor de resultaten van een heuse Legobouwwedstrijd. Daarnaast is in de vitrines van het Gemeentearchief een tentoonstelling van oude LEGO vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw te zien.

bouwwedstrijd 

De Zaanse Regenboog, Discriminatie.nl, Gemeentearchief en gemeente Zaanstad schrijven deze wedstrijd uit. Het thema is ‘Bouw mee aan de toekomst van Zaanstad’. Ontwerp en bouw een creatie waarvan jij vindt dat het bij vijftig jaar Zaanstad past, plus wat je verhaal erbij is. Het kan een bestaand of een fantasiegebouw zijn, of heel iets anders.

specificaties 

Gebruik een bouwplaat van maximaal 32 bij 32 nopjes (L 25 cm x B 25 cm). De hoogte mag maximaal 40 cm zijn. Je mag alleen originele LEGO-onderdelen gebruiken. Het mag geen bestaand ontwerp/bouwdoos zijn. Alleen een eigen Lego creatie MOC (My Own Creation) is toegestaan. Er zijn drie leeftijdscategorieën; tot en met 11 jaar, van 12 tot 20 jaar en van 21 jaar en ouder.

inzenden

Maak duidelijke foto’s van je bouwwerk en mail deze samen met je naam, leeftijd en contactadres, plus een korte beschrijving naar info@dezaanseregenboog.nl. Inzenden kan tot uiterlijk 1 mei 2024. De geselecteerden krijgen de uitslag vóór 15 mei.

Uit de inzendingen worden maximaal zestien bouwwerken geselecteerd. Zij krijgen een plek in het stadhuis, vanaf 31 mei 2024. Per leeftijdscategorie is er bovendien een Lego-prijs te winnen ter waarde van honderd euro. Alle geselecteerde deelnemers ontvangen één van de unieke vijftig jaar Zaanstad Lego-minifigures.

jury

De jury bestaat uit de drie Pride Brickmasters van de tentoonstelling. Astrid Berk, Oscar Salomé en Jan van Run Kvist beoordelen de werken op originaliteit, creativiteit, bouwtechniek en het verhaal. De prijsuitreiking vind plaats op 31 mei door Jan Hamming, de burgemeester van Zaanstad.

De geselecteerden zal worden gevraagd het bouwwerk naar het Gemeentearchief te brengen, waar het wordt opgenomen in de grote Lego-tentoonstelling. Na afloop van de tentoonstelling kan het daar ook weer opgehaald worden.

Powered by Labrador CMS