Docenten moeten contract ondertekenen: ontslag als je openlijk gay bent

Leestijd: < 1 min

Nee, dit bericht gaat niet over een of andere conservatieve staat in de VS, maar over het meestal toch wel moderne Australië. Een christelijke school in Brisbane wil dat docenten een contract ondertekenen waarin staat dat ze de zak krijgen als ze openlijk uitkomen voor hun homoseksuele voorkeur. En dat is nog niet alles…

Vanaf februari 2022 krijgen nieuwe docenten een contract voorgeschoteld waarin staat dat ze worden ontslagen als bekend wordt dat ze gay zijn. Dit gebeurt op het Citipointe Christian College in de Australische stad Brisbane.

Immoreel en aanstootgevend

De school kwam een maand geleden in het nieuws om dat het hoofd van de christelijke school, een dominee genaamd Brian Mulheran, afstand deed van zijn functie omdat de leiding de scholieren een overeenkomst wilde laten tekenen die discriminerend is. Gezinnen werden gevraag om documenten te ondertekenen waarin staat dat homoseksuele handelingen ‘immoreel’ en ‘aanstootgevend voor God’ zijn. Ook zouden er regels gelden om transgender scholieren te kunnen onderscheiden.

Mulheran maakte zijn excuses aan de scholieren en hoopte dat de overeenkomst  zou worden teruggetrokken.

Discriminatie

Daar komt nu dus nog iets bij: docenten moeten een contract ondertekenen waarin staat dat ze worden ontslagen als ze openlijk gay zijn. Alleen onderwijzers die heteroseksuele, monogame relaties hebben die zijn verbonden door een huwelijk, zijn welkom, en alleenstaande docenten die geen relatie hebben natuurlijk ook.

Er is al één docent die geen baan heeft gekregen bij het Citipointe Christian College omdat hij weigerde het contract te ondertekenen. “Het was mijn eigen keuze om dit contract niet te ondertekenen, maar ik ben in feite mijn baan kwijtgeraakt door discriminatie”, vertelde hij aan The Guardian.

Onverdraagzaamheid

Hij vervolgt: “Het uitsluiten van lhbtq-mensen van de scholengemeenschap houdt deze archaïsche waarden in stand en bereidt leerlingen niet voor op de echte wereld. Als je in de echte wereld geen waarden deelt met een collega of vriend, kun je ze niet uit je leven bannen. Ik walg van dit soort onverdraagzaamheid en discriminatie van mensen die zich achter de naam van God verschuilen, vooral wanneer dit in een contract is vastgelegd. Dit is geen christendom.”

De school zegt nu dat de leiding zich opnieuw buigt over de regels. In de provincie Queensland is discriminatie op basis van religie toegestaan onder bepaalde omstandigheden, maar volgens Matilda Alexander, juridisch expert op het gebied van lhbtq-gerelateerde zaken, vertelde de krant dat het haar ‘juridische mening is dat dit contract waarschijnlijk onwettig wordt bevonden volgens de antidiscriminatiewetten van Queensland.’

Recht op persoonlijk leven

Ze zegt: “Dit gaat ver buiten de macht van een werkgever in Queensland. We hebben allemaal het recht om naar het werk te gaan en ons eigen persoonlijke leven buiten het werk na te streven, zelfs als we voor een religieuze school werken.”

Bron: Gay Times

Powered by Labrador CMS