Dit zijn de tien beste queer films van 2023

Van het antwoord op Brokeback Mountain tot een hartstochtelijke driehoeksverhouding

Leestijd: 4 min

Het ultieme antwoord op Brokeback Mountain, een prinsheerlijke royal rom-com, een Japans anime-drama en een biopic over een van de voorvechters van lhbtiq+-rechten: het zijn vier voorbeelden van queer films die verschenen in 2023. We maakten een top tien, die begint bij de zegetocht van een lesbische zwemster en eindigt in een hartstochtelijke én hartverscheurende driehoeksverhouding.

10) nyad

Diana Nyad had de hoop al bijna opgegeven toen ze in 2013 een nieuwe poging deed om van Cuba naar Florida te zwemmen. Nyad was destijds 63 jaar en had haar carrière als lange-afstandzwemster al in 1979 beëindigd. In 2010 besloot Nyad weer te gaan trainen, om een jaar later een poging te wagen om van Cuba naar Florida te zwemmen – en dat zonder kooi om haar te beschermen tegen de rondzwemmende haaien. Het leven van Nyad werd verfilmd, met Annette Bening in de titelrol en Jodie Foster als haar coach, Bonnie Stoll.

Te zien op Netflix

09) cassandro

Een van de meest flamboyante worstelaars is Saúl Armendáriz, die opereert onder zijn artiestennaam Cassandro. In Zuid-Amerikaanse landen wordt vrij worstelen ook wel Lucha Libre genoemd en Cassandro’s bijnaam luidde dan ook ‘de Liberace van de Lucha Libre’. Cassandro is openlijk gay in een macho wereld en zijn aanwezigheid heeft veel betekend voor de queer gemeenschap. 54 jaar is hij inmiddels en nu al is zijn leven verfilmd. Filmmaker en Oscar-winnaar Roger Ross Williams regisseerde Gael García Bernal, die te zien is als Cassandro. Rapper en acteur Bad Bunny speelt zijn love interest.

Te zien op Amazon Prime Video

08) the stroll

De geschiedenis van het New Yorkse Meatpacking District wordt in de documentaire The Stroll verteld vanuit het perspectief van transgender sekswerkers die er woonden en werkten. Ze vertellen over het geweld, de politie en de gentrificatie die hebben geleid tot een beweging voor transgenderrechten. De film is bekroond met de Grand Jury Prize voor beste documentaire op het Sundance Film Festival. Zackary Ducker en Kristen Lovell kregen bovendien een John Schlesinger Award als beste regisseurs van een documentaire.

Te zien op HBO Max

07) red, white & royal blue

De zoon van de Amerikaanse president en de jonge prins van Wales zijn elkaars grootste rivalen, maar door een incident worden ze gedwongen om te doen of ze vrienden zijn. Al snel ontstaat er iets moois tussen de twee, maar hoe lang houden ze dit geheim? Dat is het verhaal van de film Red, White, & Royal Blue, een film gebaseerd op de gelijknamige roman van Casey McQuiston. Acteur Taylor Zakhar Perez speelt de rol van Alex Claremont-Diaz, de zoon van de president van de Verenigde Staten – die wordt gespeeld door Uma Thurman. Nicholas Galizine is te zien als prins Henry van Wales, een lid van de Britse koninklijke familie.

Te zien op Amazon Prime Video

06) mutt

Lío Mehiel had dit jaar hun doorbraakrol in Mutt en was de eerste transacteur die de Sundance Dramatic Special Jury Award voor beste acteerwerk won. In de film speelt Mehiel een transgender man genaamd Feña, die na zijn transitie voor het eerst weer contact maakt met zijn familie en voormalige vrienden. De film speelt zich af op één hectische dag in New York City, wanneer Feña zijn buitenlandse vader, zijn hetero ex-vriend en zijn 13-jarige halfzus opnieuw moet leren kennen. De film is geregisseerd door Vuk Lungulov-Klotz, die ook het scenario schreef.

Te zien op Amazon Prime Video

05) kokomo city

Het speelfilmdebuut van de tweevoudig Grammy-genomineerde producer, zanger en songwriter D. Smith. Zij schreef geschiedenis als eerste trans vrouw gecast in een primetime tv-programma zonder script. Smith filmde en monteerde ook deze vermakelijke en verfrissend ongefilterde documentaire, waarin vier Zwarte transgender sekswerkers worden gevolgd in Atlanta en New York City – Daniella Carter, Koko Da Doll, Liyah Mitchell en Dominique Silver. Ze houden niets achter terwijl ze de ins en outs van hun beroep laten zien. 

Te zien in de bioscoop en op Amazon Prime Video

04) nimona

Nimona is de naam van een queer superheld in wat op het eerste gezicht begint als een standaard prinsessensprookje, maar al snel verandert in een actiefilm. Ballister Boldheart is een ridder in een futuristisch koninkrijk. Wanneer hij wordt beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan, moet hij zijn onschuld bewijzen. De enige die hem daarbij kan helpen is Nimona, een ondeugende tiener met een voorliefde voor chaos – die toevallig ook nog een wezen is dat van vorm (en in dieren) kan veranderen. En laat Ballister nu nét zijn getraind om dergelijke wezens te vernietigen. De film is geregisseerd door Nick Bruno en Troy Quane, de stem van Nimona is van Chloë Grace Moretz en die van Ballister is ingesproken door Riz Ahmed.

Te zien op Netflix

03) rustin

De historische mars in Washington in 1963 speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Maar wat veel mensen niet weten – omdat geschiedenisboeken er nauwelijk melding van maken – is dat de mars werd georganiseerd door Bayard Rustin, een zwarte openlijk homoseksuele man die tientallen jaren heeft gestreden voor burgerrechten en lhbtq-rechten. De hoofdrol van Bayard Rustin wordt gespeeld door Colman Domingo, die de activist eindelijk de eer toekent die hij verdient. De film is geregisseed door vijfvoudig Tony Award George C. Wolfe. Naast Domingo zijn ook Chris Rock, Glynn Turman, Jeffrey Wright en Audra McDonald te zien in Rustin.

Te zien op Netflix

02) strange way of life

Het antwoord op Brokeback Mountain. Zo noemde regisseur Pedro Almodóvar zijn korte westernfilm Strange Way of Life, met in de hoofdrollen Pedro Pascal (bekend van The Last of Us) en Ethan Hawke (eerder te zien in Boyhood). Ze spelen twee oud-geliefden die elkaar na 25 jaar opnieuw ontmoeten en de draad van hun verhouding weer oppakken. Leven ze nog lang en gelukkig samen op hun ranch?

Te zien op Pathé Thuis

01) passages

In Passages volgen we kunstenaars Thomas (Franz Rogowski) en Martin (Ben Whishaw), die al vijftien jaar samen zijn en duidelijke afspraken hebben over fysieke uitstapjes buiten hun relatie. Maar als Thomas in bed belandt met de charmante basisschooldocent Agathe, dreigt dit nieuwe derde wiel zich toch tot een splijtzwam te ontwikkelen. Passages is de achtste film van Ira Sachs. Lees hier het interview dat Winq met hem had.

Te zien op Mubi

Powered by Labrador CMS