Dit is er te zien op het What You See Festival, over gender en identiteit

Leestijd: < 1 min

My Body, My Protest is het thema van de vijfde editie van het What You See Festival, dat van 17 tot en met 20 november plaatsvindt in Utrecht. Kunstenaars zetten hun lichaam in om de ruimte te claimen en de norm te bevragen. Bekijk hier alvast het programma.

Vincent Wijlhuizen is directeur van het What You See Festival, dat volgende week van start gaat in Utrecht. In het persbericht waarin hij het programma deelt, schrijft hij: “Ik maak me zorgen. Kijk naar de kritiek op de nieuwe transgenderwet en hoe iedereen zich met ons, de queergemeenschap, bemoeit.

Kijk naar hoe in Amerika in één klap het recht op abortus weer van tafel wordt geveegd. Hoe binnen de Europese Unie homovrije zones gecreëerd worden. Kijk naar hoe een Nederlandse publieke omroep op tv zonder enige schaamte het n-woord gebruikt.

Kijk naar hoe de veiligheid van de transgemeenschap onder druk staat. Onze rechten zijn niet vanzelfsprekend. We moeten laten zien dat we er zijn en dat we niet met ons laten sollen. Daarom is What You See Festival er.”

My Body, My Protest

Met als motto My Body, My Protest nodigt What You See van 17 t/m 20 november kunstenaars uit die hun lichaam inzetten om de ruimte te claimen, de norm te bevragen en nieuwe mogelijke werelden openen. Zij tonen tijdens What You See Festival: “Dit is mijn lichaam, dit is mijn protest!”

De vijfde editie van het internationale festival over gender en identiteit vindt van 17 t/m 20 november in Utrecht plaats. Zo ziet het programma eruit.

Premières

What You See Festival nodigt kunstenaars en voorstellingen uit die niet of nauwelijks eerder in Nederland te zien waren. 

WE ARE (NOTHING) EVERYTHING | DO 17 NOV | THEATER KIKKER
Tijdens What You See Opening Night herschrijven Makisig Akin en Anya Cloud het scheppingsverhaal en maken zo de wildste dromen van hun queer voorouders waar. 

HANDS UP | AGNIETĖ LISIČKINAITĖ (LT) | ZA 19 NOV | THEATER KIKKER 
In deze 'dance action' nodigt de Litouwse choreograaf en activist Agnietė Lisičkinaitė ons uit onze handen omhoog te doen. Daarmee onderzoekt ze wat protesteren eigenlijk inhoudt. 

K'S CHOICE COMMUNITY EDITION: THE CONCERT (BE) | ZA 19 NOV | STADSSCHOUWBURG URECHT
Once-in-a-lifetime concert met de Vlaamse band K’s Choice en een gezelschap van 100 zangliefhebbers uit o.a. de lhbtq gemeenschap. 

THE OTHER BULGARIAN WOMEN | MÍSHO (BG) |  17 - 20 NOV | THEATER KIKKER  
In de multimedia installatie The Other Bulgarian Women claimen transvrouwen hun ruimte in de geschiedenis en in het nu van Bulgarije. 

THIRST TRAP | RAY YOUNG (UK) | THUISBEZORGD IN UTRECHT 
Deze geluidsvoorstelling wordt op de fiets bezorgd. Deels verhaal, deels mediatie neemt het je mee in de wereld van stijgende temperaturen, klimaat(on)rechtvaardigheid en onze gevoelens van machteloosheid. 

Ga voor het volledige programma en tickets naar de website van het What You See Festival

Coverbeeld: Queer Planet, fotografie Bowie Verschuren

Powered by Labrador CMS