'Invisible' door Alexis

Dit is de winnaar van Pride Photo 2024

'Invisible' van de Russische fotograaf Alexis

Leestijd: 1 min

Ieder jaar organiseert Pride Photo een wedstrijd waarin fotografen wereldwijd worden opgeroepen hun beste werk met een lhbtiq+-thema in te sturen. Dit jaar deed een recordaantal van 9193 fotografen mee uit 87 landen. Nu zijn de winnaars bekendgemaakt.

Nooit eerder stuurden zoveel fotografen hun werk in voor de jaarlijkse Pride Photo-verkiezing. Maar liefst 9193 mensen uit 87 landen dongen dit jaar mee naar de prijs voor beste losstaande foto en voor beste fotoserie met een lhbtiq+-thema. De jury was behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit van het ingestudeerde werk.

ontroerende verhalen 

Uit het rapport van de jury: “Niet alleen als het gaat om de artistieke kracht of de schoonheid van de beelden, maar ook om de diversiteit aan verhalen die ze laten zien. Verhalen die ontroerend zijn, soms vreugdevol en hoopvol. Maar ook beelden die de jury raken en aan het denken zetten. Verhalen van de kleurrijke, diverse en veelzijdige internationale lhbtqia+-gemeenschap.”

de winnaars

In de categorie ‘Single Images’ won een foto met de titel ‘Invisible, gemaakt door Alexis (zie boven). Alexis is een documentairefotograaf die opereert onder een pseudoniem, omdat diens echte naam niet bekend mag worden. Op de foto is een Russisch koppel te zien dat hun liefde voor elkaar deelt in een open veld, de enige plek zonder andere mensen waar ze zich veilig voelen. 

In de categorie ‘Series’ won ‘I Remember Everything, gemaakt door Julie Sundberg (zie hieronder). Sundberg is woonachtig in Sydney en werkt al 35 jaar aan een fotoserie over identiteit en gender, verslaving, ouder worden, ziekte, verlies en dood. Centraal staat diens relatie met Danny Abood en Sundberg noemt de serie een ode aan het leven.

Meer werk van Pride Photo 2024 is te zien op de website.

nieuwe directeur

Met de bekendmaking van de winnaars komt Pride Photo met nog meer nieuws: er is een nieuwe managing director benoemd. Vanaf 1 maart is Zindzi Zwietering de persoon die aan het roer staat van Pride Photo. Zwietering wil de organisatie wereldwijd nog duidelijker op de kaart zetten. “Ik hoop dat Pride Photo uitgroeit tot een internationale plek voor reflectie en connectie.”

Na een expositie van Pride Photo 2024 in Nederland zullen de foto’s ook in het buitenland te zien zijn. Hou ook daarvoor de website van Pride Photo in de gaten.

Powered by Labrador CMS