Recap

Dit is de winnaar van Drag Race Holland seizoen 1!

Let op: spoilers!

Leestijd: < 1 min

Het zit er alweer op. Deze week kroonde Fred van Leer de allereerste winnaar van Drag Race Holland. 

Let op: dit artikel bevat spoilers!

Vorige week bleken we achtenveertig minuten voor de kat z’n viool te hebben gekeken, want er werd niemand naar huis gestuurd. Wél werd koningin Máxima door het slijk gehaald en droeg jurylid Nikkie Plessen een afzichtelijke pruik.

Terug in de Werk Room kibbelen de meiden; Abby heeft het gevoel dat het haar niet gegund is, Envy vindt dat ze het niet zo persoonlijk moet opvatten. Objectief gezien is het natuurlijk ook – op z'n minst – apart te noemen dat een kandidate die zó vaak heeft moeten lipsyncen, nu toch in de finale staat. Ook Janey vindt het vervelend dat er nog iemand in de competitie zit 'die gewoon thuis op de bank had moeten zitten'. Eenmaal out of drag praten Abby en Envy het uit: er wordt een traantje weggepinkt en het is weer goed.

Het productieteam maakt wederom een fout.

De volgende dag komen de eerder geëlimineerde kandidaten terug de Werk Room in. Ze houden een mini-reünie terwijl ze proberen te achterhalen welke kandidaten het tot de finale hebben geschopt. Ze zien pruiken van Envy, Janey en Ma'MaQueen in de Werk Room. Roem ziet niets liggen van Abby, waarop Sederginne oppert: 'die heeft nooit iets aan, dus dat zit gewoon in een zakske ergens'. Touché. Het productieteam maakt wederom een fout door te proberen een reünie-aflevering te combineren met de finale. Dat gaat natuurlijk niet, en daardoor krijgen de reeds geëlimineerde kandidaten wel erg weinig tijd om terug te blikken.

De vier finalisten gaan weer met Gerald en Frank aan de slag, dit keer om een medley van RuPaul-liedjes in te studeren. Envy, Abby, Janey en Ma'MaQueen worden goed afgemat en de choreografen zijn streng. Dan is het tijd voor het opnemen van een aflevering van de Drag Race Holland podcast. Allemaal leuk en aardig, maar voor zover wij weten bestaat die hele podcast niet! Zó raar. Het zou ons niets verbazen als die microfoons überhaupt niet ingeplugd waren. (Er bestaat overigens wel een officieuze podcast over Drag Race Holland, genaamd Pruikentijd, die we je van harte kunnen aanraden).

Tijdens de 'podcast' vertelt Abby opnieuw dat ze uit huis werd gezet na haar coming-out. Ma'MaQueen vertelt dat nog niet iedereen haar genderexpressie begrijpt – en zoals tijdens de Snatch Game-aflevering op pijnlijke wijze duidelijk werd, waren ook de juryleden nog niet helemaal 'bij'. Janey bekent dat ze een muur heeft opgetrokken om zichzelf te beschermen, en Envy vertelt nog eens over haar late coming-out en de interne homofobie waar ze vroeger mee kampte. Goede verhalen, en het is sterk dat ze in dit programma aan bod komen, maar dit weten we allemaal al. Tijdens de Amerikaanse Drag Race geven de kanditaten zich tijdens het 'podcastmoment' extra bloot of leren we in ieder geval iets nieuws. Dat is het team van Drag Race Holland helaas niet gelukt. Zonde van de kostbare minuten zendtijd.

Drag Race Holland Podcast
De podcast wordt opgenomen. Maar is 'ie ook ergens te beluisteren?

Tijd voor de runway. Sanne-Wallis de Vries is alwéér van stal gehaald om in de jury plaats te nemen. De reden? Onbekend. Tenzij 'haar dochters zijn enorme fans van Drag Race' voldoende is. Ook Claes Iversen en Nikkie de Jager zijn van de partij, maar zij hebben relevante expertise op het gebied van mode, visagie en branding.

Dan kondigt Fred de RuPaul-medley aan, 'als ode aan de bedenker en originele presentator van Drag Race'. Dat neigt toch een beetje naar 'fake news': RuPaul heeft het format niet zelf bedacht, het is met haar in gedachten ontwikkeld door World of Wonder-oprichters Fenton Bailey en Randy Barbato. Sterker nog: RuPaul heeft jarenlang de boot afgehouden omdat ze absoluut geen realityprogramma wilde doen. Maar we dwalen af.

Drag Race Holland jury
Drag Race Holland jury

De RuPaul-medley blinkt niet uit op het gebied van muziekselectie, mixage en staging, maar het blijft een feest om de vier getalenteerde finalisten te zien optreden. Toch hadden we hier liever Amber Vineyard als choreografe gezien. Tijdens het optreden ontbreekt het Ma'MaQueen wederom aan energie.

Na de medley wordt gedaan alsof de finalisten weer helemaal opnieuw beginnen met het aanbrengen van make-up, maar dat lijkt ons sterk. Ondertussen komen de reeds geëlimineerde kandidaten opnieuw de catwalk op, waarbij vooral Megan Schoonbrood, Sederginne en Chelseaboy opvallen vanwege hun waanzinnige looks.

Dan komen de finalisten een voor een de runway op, in hun 'best drag'. Ze mogen een voor een iets zeggen tegen hun jongere zelf. Nikkie Tutorials vindt Janeys outfit gedateerd, maar dat klopt: deze werd dertig jaar geleden gemaakt en was een van de eerste outfits die Janey kocht toen ze met drag begon. Abby en Envy krijgt positieve kritieken, en de jury lijkt Ma'MaQueen eerder te complimenteren met haar 'eigenheid' dan met haar outfit.

Drag Race Holland runway
Drag Race Holland runway

Uiteindelijk vallen Abby en Ma'MaQueen als eerste af. Envy en Janey lipsyncen tegen elkaar op 'Born This Way' van Lady Gaga. Zoals we van mijlenver aan hadden zien komen, wordt Envy uitgeroepen tot winnaar. Gefeliciteerd, meid!

We hebben al met al genoten van dit eerste seizoen van Drag Race Holland. Voor een eerste keer was het beter dan verwacht, en de keuze voor Fred van Leer blijkt een gouden greep. Toch zagen we ook flink wat verbeterpunten. Voor een tweede seizoen hopen we dat het productieteam in ieder geval de volgende dingen in gedachten houdt:

  • Meer diversiteit, zowel bij de cast als bij de juryleden. En nee, een Belgische queen – hoe intens we ook van Sederginne hebben genoten – telt op dat vlak niet;
  • Alleen maar Nederlandse liedjes tijdens de lipsyncs! Ze hoeven heus niet allemaal Nederlandstalig te zijn, en we willen zéker niemand zien lipsyncen op 'Zoutelande' van Bløf (hoewel?), maar het Nederlandse tintje is juist een van de sterke punten van Drag Race Holland, en dat kan ook in de keuze van de lipsyncnummers benut worden;
  • Betere montage: als de kandidaten in groepjes een dance-off doen, laat dat dan ook zien;
  • Geen mini-challenge meer tijdens dezelfde aflevering als de Snatch Game, want daardoor blijft er veel te weinig tijd over om Snatch Game tot z'n recht te laten komen;
  • Als de geëlimineerde queens nog een keer terugkomen voor een reünie, maak daar dan een aparte aflevering van zodat je alle tijd hebt om bij te beppen;
  • Achterhaalde opvattingen over gender mogen echt niet meer, en Drag Race zou in die discussie júíst een voorloper moeten zijn. Kritieken zoals die van Carlo Boszhard op Ma'MaQueen willen we dus niet meer zien;
  • We zien graag juryleden met iets meer affiniteit met drag en de doelgroep. 'Mijn kinderen zijn groot fan van Drag Race' is geen kwalificatie;
  • Dat je de beste vriendin van Fred bent, is dat trouwens ook niet. Inderdaad, Michelle Visage is de beste vriendin van RuPaul, maar zij heeft wel jarenlang meegedraaid in de ballroom-scene en weet dus waar ze het over heeft als het op drag aankomt;
  • Gebruik de juiste muziekjes. In de Amerikaanse Drag Race zijn bepaalde achtergrondmuziekjes zó intrinsiek aan bepaalde momenten in het programma gekoppeld, dat het onnatuurlijk klinkt om daar een willekeurig ander muziekje achter te zetten.
Drag Race Holland Envy Peru
Gefeliciteerd, lieffie!

Wie we in het komende seizoen van Drag Race Holland zouden moeten zien, hebben de kandidaten van het eerste seizoen ons al ingefluisterd. Sederginne, Abby en Janey tippen ReggyB, Megan Schoonbrood vindt dat de Rotterdamse Gigi alles in huis heeft, Madame Madness noemt Vivaldi, Patty Pam-Pam ziet in Lady Galore een geschikte deelnemer, Ma'MaQueen schuift haar dochter Marta a.k.a. Inga Shubskaya naar voren, als Roem Sharon Needles is, dan is haar vriendje Faith Intervention Alaska, ChelseaBoy raadt dochter Secreet Seleen aan, en winnares Envy noemt uiteraard haar Mermaids Mansion-zus Ivy-Elise Monroe.

Hopelijk tot volgend jaar!

Powered by Labrador CMS