High & Low: John Galliano

Dit is de trailer van High & Low: John Galliano, over een modeontwerper die van zijn voetstuk viel

Leestijd: 2 min

Ooit was John Galliano een gevierd modeontwerper die de wereld verblufte met zijn controversiële couture. Maar na zijn buitensporige gedragingen viel hij compleet van zijn voetstuk. In de documentaire High & Low: John Galliano blikken onder anderen Vogue-hoofdredactrice Anna Wintour en topmodellen Kate Moss en Naomi Campbell terug op het werk en het leven van de modeontwerper. Bekijk hier de trailer.

John Galliano’s carrière in de couturewereld kent hoge pieken en diepe dalen. Hij is in 1960 in Gibraltar geboren en stond aan het hoofd van de modehuizen Givenchy (1995-1997) en Dior (1997-2011). Ook hij hij zijn eigen modelabel. In 1987, ’94, ’95 en ’97 werd hij uitgeroepen tot Britse Modeontwerper van het Jaar.

op staande voet ontslagen

Maar in 2010 ging het mis. Er dook een video op waarin te zien was hoe een dronken Galliano een groep Italiaanse vrouwen beledigde en antisemitische teksten riep. Het filmpje lekte uit vlak voor de Fashion Week in Parijs, waarna de ontwerper op staande voet werd ontslagen door Dior. In september 2011 werd Galliano veroordeeld: hij kreeg een boete van 6.000 pond.

In de jaren daarna verdween Galliano van de radar. Op verschillende momenten bracht hij statements uit waarin hij zijn spijt betuigde en vertelde over zijn verslavingen. Het was namelijk lang niet de eerste keer dat het misging. Zo checkte hij ooit eens in bij hotel The Ritz in Londen, om vervolgens zo dronken te worden dat hij zich vier uur lang naakt in een lift ophield en bezoekers liet schrikken door te doen alsof hij een leeuw was.

comeback

In 2013 bracht Vogue-hoofdredacteur hem in contact met Oscar de la Renta, waarna hij voor diens label een collectie ontwierp. Een jaar later werd hij aangenomen door Maison Margiela als creatief directeur, waar hij nu nog steeds werkt.

Kevin McDonald heeft nu een documentaire gemaakt over het leven van John Galliano, genaamd High & Low: John Galliano. Zijn moeilijke jeugd komt voorbij (zijn ouders verafschuwden zijn homoseksualiteit), zijn liefdesleven (zijn partner John Flett stierf op jonge leeftijd in 1991), zijn verslavingen, het antisemitische geweldsdelict, maar ook zijn volgens velen geniale kijk op mode.

bekijk de trailer 

Volgens The Guardian komt de modewereld er niet al te best vanaf. Naast actrice Penélope Cruz, de hierboven al genoemde Wintour, acteur en schrijver Hamish Bowles komen de modellen Kate Moss en Naomi Campbell aan het woord. Die laatste vergoeilijkt in de documentaire de video door te zeggen dat ze het bewuste filmpje nooit heeft gezien. Alsof het in haar ogen nooit gebeurd is, stelt de schrijver van dit artikel. John Galliano is zelf ook geïnterviewd voor de documentaire, maar is niet bepaald een betrouwbare verteller, zoals een recensent van IndieWire

De film is binnenkort in Nederland te zien is via Mubi. Bekijk hier de trailer van High & Low: John Galliano.

Powered by Labrador CMS