IHLIA Scriptieprijs

Diego Galdo González wint scriptieprijs voor thesis over Maricones in Peru

Leestijd: 2 min

De geschiedenis van een groep met een lhbtiq+-identiteit in Peru die bekendstaat onder de naam Maricones (feeën) is door Diego Galdo González in kaart gebracht. Hij ging op zoek naar de manier waarop Maricones erotisch plezier hebben gezocht. Voor zijn scriptie hierover heeft hij nu de IHLIA Scriptieprijs gewonnen.

Vandaag werd in de Tolhuistuin in Amsterdam Diego Galdo González onderscheiden met de IHLIA-Scriptieprijs. Onder de titel Descendants of Sodom: A History of Pleasure in Lima (1950-1982) schreef Galdo González (Universiteit van Amsterdam) een thesis over de geschiedenis van een groep in Peru die bekend staat onder de naam Maricones (feeën). 

speels schrijfgemak

De jury, onder voorzitterschap van Geertje Mak, koos deze scriptie omdat die een hoog theoretisch niveau, prachtige interviews en speels schrijfgemak in zich verenigt. 

De jury over Descendants of Sodom: A History of Pleasure in Lima (1950-1982): "De auteur bracht ons naar de stad Lima in Peru, en nam ons mee via oral history naar de geschiedenis van een groep die bekend staat onder de naam Maricones. De auteur kiest als theoretisch en praktisch vertrekpunt de vraag naar de manier waarop Maricones erotisch plezier hebben gezocht. Met die vraag als leidraad leidt Galdo González ons door Lima, aan de hand van verhalen, feesten, en gebeurtenissen waarover zijn respondenten met veel plezier vertellen. Zo wordt een verschuiving zichtbaar waarin Maricone-cultuur zich van straat naar bar verplaatst. Bovendien ontstaat naast een lhbti-identiteit een rechtendiscours waar Maricones zich nauwelijks verwant mee voelen."

ademloze bewondering

De juryleden hebben de scriptie allemaal met ademloze bewondering gelezen, vanwege de diepgang van het hele verhaal, de durf om nu eens echt lust op papier te zetten, de brede belezenheid en het vermogen dit zelf naar eigen hand te zetten, en niet in de laatste plaats de geschiedenis en wereld van Maricones die de auteur tot leven heeft laten komen. 

Over de IHLIA-Scriptieprijs 

Jaarlijks schrijven tientallen studenten aan universiteiten een scriptie over een lhbtiq+-historisch onderwerp. Helaas verdwijnt veel van dit materiaal in de spreekwoordelijke lade. Dat is natuurlijk jammer. Om dit onderzoek zichtbaarder te maken en te belonen reikt IHLIA tweejaarlijks een scriptieprijs uit voor de beste lhbtiq+-historische scriptie in Vlaanderen en Nederland. 

Een vierkoppige deskundige jury - bestaande uit Mariecke van den Berg, Alex Bakker, Jonas Roelens en Geertje Mak (vz) - beoordeelde deze editie 17 inzendingen op kwaliteit en originaliteit. Ze lazen gedegen, vernieuwende, zeer uitgebreide, verfrissende en verdiepende academische studies. Ook de diversiteit aan onderwerpen was groot.

overige genomineerden

Uiteindelijk heeft de jury besloten vier scripties voor de prijs te nomineren. Dit waren de overige drie:

· Grensverleggende zorg: Ervaringen van Vlaamse transgender personen met medische zorg, 1950 tot heden. – Esther Lamberts (KU Leuven)

· The Impact of LG(BT) Activists with Religious Affinity on LG(BT) Emancipation and Religion in the Netherlands (1978-2001). – Leonie Paauwe (Utrecht University) 

· Van crimen nefandum naar homosexualiteit: het publieke debat over homoseksualiteit in Nederland tussen 1911 en 1940. – Aimée Tio (Leiden University) 

 

Powered by Labrador CMS