Sobre la marcha - Amsterdam Spanish Film Festival

Deze lhbtiq+ films zijn te zien op het Amsterdam Spanish Film Festival

Van een regelrechte klassieker tot een experimentele roadmovie

Leestijd: 2 min

Spaanstalige films staan centraal op het Amsterdam Spanish Film Festival. Het programma bevat een divers aanbod, met een speciale sectie die is gericht op lhbtiq+-films. Het thema daarvan is ‘A donde va el amor’, oftewel: waar gaat de liefde heen. Bekijk hier een greep uit dat aanbod.

Binnen het Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) is de sectie lhbtiq+- films opgehangen aan het thema ‘A donde va el amor’. Deze films gaan over liefde, zelfontdekking, verzeet en activisme en bieden een intieme blik op de veelzijdige levens van lhbtiq+-personen.

Het aanbod bestaat uit klassiekers als Todo sobre mi madre van de bekende Spaanse regisseur Pedro Almodovar, maar ook uit minder bekend werk als Mamántula, over een jongen die tegelijkertijd een spin is in de gedaante van een mens. We zetten hier alle films voor je op een rijtje.

todo sobre mi madre

Het ASFF viert het 25-jarige jubileum van Todo sobre mi madre, het meesterwerk van Pedro Almodóvar. Dit Oscar-winnende melodrama verkent de betekenis van het moederschap. Verpleegster Manuela verliest haar tienerzoon die ze in haar eentje heeft grootgebracht. Ze gaat op zoek naar de verloren gewaande vader in Barcelona. Daar komt ze aan het hoofd te staan van een gekozen familie, met onder meer een zwangere hiv-positieve non en een transgender sekswerker. De film was zijn tijd ver vooruit, want die laatste rol werd ook daadwerkelijk gespeeld door een trans actrice.

disco, Ibiza, Locomía

Xavi Font en zijn vriendengroep arriveren halverwege de jaren tachtig op Ibiza om hun droom waar te maken: modeontwerper worden in Spanje. Daar worden ze ontdekt door een producent en muziekmagnaat, die een succesvolle popgroep wil samenstellen: Locomía. Geen van hen kan zingen, maar dat weerhoudt Locomía er niet van om uit te groeien tot een enorm succes. Een relaxed leven op Ibiza, uitverkochte concerten in Latijns-Amerika en roem over de hele wereld. Ze hadden enorm veel fans en verdienen miljoenen, maar al het succes eiste ook zijn tol: hun eigen vrijheid.

te estoy amando locamente

Sevilla, 1977. Reme is een weduw van 50 jaar en heeft een zoon, Miguel. Hij gaat als eerste binnen de familie naar de universiteit, maar dan kondigt hij plotseling aan dat hij wil meedoen met een wedstrijd voor jonge zangers. Al doende raakt Reme betrokken bij de lbhtiq+-beweging die in Andalusië paradoxaal genoeg binnen de kerk is ontstaan, in een tijd waarin homoseksualiteit nog een misdaad is. Deze film wordt vertoond op de openingsavond, waar Spaanse drankjes en jamón ibérico worden geserveerd. Na aflooop van de vertoning is er een Q&A met regisseur Alejandro Marín en acteur La Dani.

mamántula

Mamántula is de jongen naar wie iedereen verlangt, maar hij is in het geheim ook een gigantische spin, verkleed als mens. Elk van Mamántula’s minnaars bezwijkt aan zijn onverzadigbare behoefte aan bloed en sperma, waarmee hij een draad weeft in een sterrenspinnenweb waarmee hij ooit kan terugkeren naar de dimensie waartoe hij behoort. De vreselijke en bloederige moorden veroorzaken paniek in de queer gemeenschap: een spermadorstige moordenaar loopt vrij rond en niemand is veilig. Dit humoristische en provocerende verhaal is surrealistisch, maar vertelt intussen ook over een andere dreiging waartegen de lhbtiq+-gemeenschap zich moet wapenen.

sobre la marcha

Een magisch-realistische roadmovie die is geïnspireerd door de vroege films van Pedro Almodóvar, dat is Sobre la marcha. Milagros is 37 jaar en leidt een zorgeloos leven, terwijl de 24-jarige Jonathan op zoek is naar troost in zijn eenzame verslaving aan Grindr. Milagros wil moeder worden, of niet: als ze een inseminatieafspraak heeft voor eenoudergezinnen, slaat ze op de vlucht. Jonathan regelt intussen een ontmoeting met een jeugdliefde. Zo ontstaat een uitzinnige reis vol muziek, die wordt begeleid door een mysterieuze zeemeermin met een magische kroon.

Zoals je ziet is het een vrij eclectisch aanbod. Kijk voor aanvangstijden en tickets op de website van het Amsterdam Spanish Film Festival.

Powered by Labrador CMS