Kijktip

De vonken vliegen eraf bij Joris en Yad in de telefilm Gewoon Vrienden

Nu te zien op NPO Start

Leestijd: < 1 min

Joris komt niet los van zijn ouderlijk huis, Yad keert er juist met hangende pootjes naar terug. Deze Almeerse twintigers lijken voor elkaar gemaakt. Maar voordat ze zich aan hun liefde kunnen overgeven, moeten ze eerst nog het een en ander rechttrekken met hun moeders. Hoe precies, dat zie je in de film Gewoon Vrienden.

Joris, een jonge twintiger, racet op zijn motor door het weidse landschap van Almere. Langs soms verrassend architectonische hoogstandjes zwenkt hij uiteindelijk via de windmolens naar het water. Daar op het talud pakt hij zijn drone om ermee over het meer te scheren. Dan wordt hij gebeld. Zijn moeder, Simone, heeft besloten om het urnengraf van haar man op te heffen. Zijn vader Gerlof overleed toen Joris elf jaar oud was. En dat zit Joris nog altijd dwars. Hij heeft zich op de sportschool wel een stoer lijf aangemeten, maar zijn gevoelens houdt hij opgesloten in die bonk spieren of anders achter het vizier van zijn motorhelm. Met zijn moeder Simone heeft Joris een verwrongen relatie.

Yad
Intussen keert Yad terug naar zijn ouders in Almere om zich los te rukken van het Amsterdamse nachtleven, waar hij zich vele malen intensiever in heeft gegooid dan in zijn studie geneeskunde. Nu hij gestopt is met zijn studie, moet hij hier zijn leven weer vorm zien te geven. Hij komt uit een intellectueel Syrisch gezin, en zijn moeder verwacht dat hij weer gaat studeren.

Dan krijgen ze iets. Maar beide jongens moeten eerst hun eigen leven op de rit krijgen en los van elkaar het gevecht met hun moeders aangaan. Pas dan is er ruimte om het, met goedkeuring van diezelfde moeders, opnieuw te proberen.

Rolverdeling
Majd Mardo en Josha Stradowski spelen de hoofdrollen in de romantische komedie van Ellen Smit naar een scenario van Henk Burger. Overige rollen worden gespeeld door o.a. Jenny Arean, Tanja Jess, Nazmiye Oral en Melody Klaver.

De film is nu te zien op NPO Start.

Powered by Labrador CMS