winq tipt

De ultieme queer boekenlijst

Met vele tips van bekende auteurs

Leestijd: 31 min

Iedere maand vragen we een auteur die een waardevol boek heeft geschreven waarin seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit een (hoofd)rol speelt om vijf bijzondere queer boeken te tippen. Van prentenboek tot poëzie, van thriller tot klassieker. De complete lijst met boeken verzamelen we in dit artikel. 

andré aciman - noem me bij jouw naam

Pim Lammers: Er is geen enkel boek waarin een verliefdheid op zo’n weergaloze manier beschreven wordt. In Noem me bij jouw naam schrijft Aciman met een unieke schrijfstijl over de allesbepalende zomer van Elio, de zomer waarin hij verliefd wordt op de oudere student Oliver. Alles komt aan bod en aan elk detail heeft Aciman gedacht. Het is dan ook niet voor niets dat ik dit boek op iedere verjaardag cadeau geef. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

brecht de backer - omdat ze leven

Winq redactie: Brecht De Backer beschrijft in Omdat ze leven hoe het is om queer te zijn. Pim Lammers: "Queerness, ouderschap en de kwantumtheorie – deze drie concepten lijken op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen te hebben, maar Brecht De Backer brengt ze op een mooie manier samen in haar debuut." Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

gerbrand bakker - jasper en zijn knecht

Ted van Lieshout: Bakker ziet homoseksualiteit niet als een onderwerp om over te schrijven, en dat doet hij ook niet. In dit egodocument vertelt hij over zijn leven als alleenstaande homo die verslingerd raakt aan een hond. Meer is het niet en meer is ook beslist niet nodig. Fijn om eens te lezen over een homo zonder dat seks hem definieert. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

james baldwin - tell me how long the train’s been gone

Maurits de Bruijn: Ver voordat de media bol stonden van de identiteitspolitiek schreef James Baldwin proza over hoe het was om halverwege de vorige eeuw op te groeien als een Afro-Amerikaanse, armlastige, homoseksuele man. Dat maakt zijn werk tot een waardevolle spiegel voor deze tijd en confronteert de lezer onherroepelijk met zijn of haar privileges. Oh, en deze roman is (zoals veel van Baldwin’s werk) nog sexy ook. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

clive barker - de boeken van bloed

Thomas Olde Heuvelt: Clive Barker ken je, mits je van horror houdt, van Hellraiser. In de jaren ’80 brak hij door toen Stephen King zijn lijvige verzamelwerk van korte verhalen, getiteld The Books of Blood, aanprees als “the future of horror”. Bekend verhaal voor mij - en als mij een carrière als die van Barker staat te wachten zou ik ervoor tekenen. In dit boek staan een stuk of dertig verhalen die altijd weer een paar stappen voorbij je voorstellingsvermogen gaan - zo origineel en duister zijn ze. In veel ervan spelen homoseksuele personages een hoofdrol. ‘Varkensbloedblues' is mijn favoriet, over een bewaker die komt werken op een instituut voor criminele jongens en ontdekt dat men gelooft dat een vermist kind voortleeft in een enorme zeug...Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

roland barthes - parijse avonden

Roelof ten Napel: Na Barthes’ dood verscheen een bundeling van vier meer autobiografische teksten, Incidents (in het Nederlands vertaald als Parijse avonden). Waar Barthes tijdens zijn leven nooit erg expliciet was over zijn seksualiteit, komt die hier veel sterker naar voren, in bijvoorbeeld een tekst die verslag doet van zijn sekstoerisme naar Marokko, of een gestileerd dagboek, waarin hij de balans van zijn nachtleven in Parijs opmaakt. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

robert beachy - gay berlin. birthplace of a modern identity

Alex Bakker: Een prachtig, rijk geïllustreerd werk over Berlijn in de jaren twintig en dertig. Hier lag de bakermat van de LHBTQ-wereld. In de villa van Magnus Hirschfeld in Tiergarten, inclusief seksuologisch museum,  kwam alles en iedereen samen: homo’s, lesbo’s, transmensen. Altijd als ik in Berlijn ben, probeer ik me die tijd voor te stellen. Maar onafwendbaar is dan mijn volgende gedachte: en toen kwamen de nazi’s. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

alison bechdel - the essential dykes to watch out for

Flo de Goede: Ik wilde speciaal voor dit lijstje de graphic novel Fun Home van de lesbische auteur Alison Bechdel herlezen. Maar op ongeveer de helft kwam ik er achter dat ik het boek eigenlijk nog nooit gelezen had… Het is een mooi autobiografisch verhaal over haar jeugd en de verborgen homoseksualiteit van haar vader. Het boek is overal geprezen en er is zelfs een heuse musical van gemaakt. Maar haar serie één-pagina strips over een groep lesbische vrienden, vind ik eigenlijk veel interessanter. Ik ben niet heel bekend met de lesbische wereld, maar deze dikke pil geeft me een behoorlijk goede inkijk in deze subcultuur van eind jaren ’80 tot begin 2000. The essential Dykes to watch out for is een selectie van 25 jaar. Feministisch, herkenbaar en erg grappig. Zoveel verschillen we ook weer niet van elkaar, blijkbaar. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

philippe besson - lieg met mij

Splinter Chabot: Dit boek vond ik écht schitterend. Je wordt verliefd op hoe Philippe Besson schrijft, op de hoofdpersonen en op zo veel meer. Tijdens het lezen moest ik meerdere keren stoppen. Soms om een stuk te onthouden. Soms om na te denken. Soms omdat ik moest huilen, niet dat ik weet waarom. Of misschien ook wel. Ik denk dat ik zelden, of nog nooit, met zoveel verdriet, verlangen en verliefdheid een boek heb dichtgedaan.
Ik had gewild dat ik het op de middelbare school had gelezen, maar ook dat ik het ooit op tijd had weggelegd, zodat ik het nooit had uitgelezen. Dan kon het verhaal eeuwig blijven duren. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com

maurits de bruijn – broer

Hanna Bervoets: Debuut van een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers en tevens dierbare vriend Maurits de Bruijn, over een jonge, homoseksuele jongen die op zoek gaat naar zijn verdwenen broer, maar vooral zichzelf vindt. Poëtisch, meanderend en soms prangend: een heel bijzonder boek. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

judith butler - gender trouble (of bodies that matter)

Linda Duits: Butler is de queen van queertheorie. Gender bestaat niet, betoogt ze, er is geen identiteit die voorafgaat aan de performances waarmee we de fictie van gender waarmaken. We doen gender: met de manier waarop we lopen, hoe we praten, wat we consumeren. Ze maakt gehakt van het dichotoom denken over sekse (man of vrouw en niks ertussenin). Dit is waar actuele ideeën over fluïde seksuele en genderidentiteiten geboren zijn. Gender Trouble is het oorspronkelijke werk, maar het is lastig te lezen vanwege het filosofisch jargon. In Bodies That Matter legt Butler het iets toegankelijker uit. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

christine burns - trans britain. our journey from the shadows

Alex Bakker: Een heel recent boek: exact één dag verschenen na mijn transgeschiedenisboek over Nederland; qua inhoud zeer vergelijkbaar, maar dan over Engeland. Toeval, maar tegelijkertijd een teken des tijds: het momentum voor het optekenen van de eigen geschiedenis is daar. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

koen daris - stenen eten

Kevin Hassing: In het waanzinnige debuut van Caris moet puberjongen Ben (17) niet alleen dealen met een serie afschuwelijke zelfmoorden op zijn middelbare school die een oud trauma weer vers maken, ook moet hij nieuwsgierig makende gevoelens een andere jongen onder ogen komen. Een beklemmende roman die spannend is op alle fronten... Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

anne carson - autobiography of red

Roelof ten Napel: Autobiography of Red is een roman in gedichten. Carson remixt een verhaal uit de Griekse mythologie – waarin Herakles het rode, gevleugelde monster Geryon doden moet – tot een hedendaagse coming-of-age, waarin de nog steeds rode, nog steeds gevleugelde tiener Geryon op een heel andere manier door Herakles gebroken wordt. Hij wordt hopeloos verliefd, blijft droevig achter en vertrekt naar een filosofiecongres in Argentinië. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

arnaud cathrine - een liefde

Kevin Hassing: Het gevoel van een eerste liefde en alle spanningen die daarbij komen kijken wordt in dit prettig te lezen boek zo voelbaar gemaakt dat het je bijna zelf (weer) overkomt. Geen eind goed al goed, maar een spannend hoofdstuk uit het leven van een zoekende puber. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

aidan chambers - je moet dansen op mijn graf

Ted van Lieshout: Hal werd betrapt terwijl hij stond te dansen op het graf van zijn overleden vriend Barry. In korte en langere paragrafen komen we erachter wat daaraan voorafging. Nog steeds als jonge homo’s mij vragen welk boek ze moeten lezen, raad ik ze deze klassieke jeugdroman uit 1982 aan. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

yann & conrad - de witte dinosaurus

Flo de Goede: Een onaffe avonturenstrip als persiflage op de stereotiepe held, Bob Marone. Ik las deze strip als kind, want er kwamen dinosaurussen in voor, maar wat me bijbleef was de kleine held die met z’n trouwe rechterhand in bed lag. Ze hadden een relatie! Nooit meer ben ik zo’n situatie in een andere reguliere Franse strip tegen gekomen. Überhaubt is homoseksualiteit nauwelijks te vinden in de Westerse strip (afgezien van pornostrips natuurlijk). Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

sara coster - de wens en de vaders

In De wens en de vaders lezen we het dagboekverslag van Sara Coster. Ze wilde altijd al graag kinderen, maar heeft geen man. Uiteindelijk krijgt ze twee kinderen met een homostel. Hoe dat ging lees je in dit boek.  Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

malcolm croft - harry styles: het verhaal van het fenomeen

Winq redactie: In dit boek onderzoekt Malcolm Croft hoe Harry Styles van X Factor-auditant uitgroeide tot een wereldberoemd, Grammy-winnend muziekicoon (en modetrendsetter) die een spoor van uitverkochte stadionshows achter zich laat. Croft brengt Styles’ leven en carrière in detail in kaart. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

michael cunningham - the hours

Maurits de Bruijn: Eén van die zeldzame verhalen die zowel in boekvorm als op het witte doek weet te overtuigen. Het werk van Cunningham vind ik vaak nogal sentimenteel (A home at the end of the world, By nightfall) maar hier werkt alles. De lezer volgt een aantal dagen uit de levens van drie vrouwen: Viriginia Woolf (1923), Mrs. Brown (1949) en Clarissa (1999), levens die aan elkaar geregen worden door Woolf’s klassieker Mrs. Dalloway. Cunningham leverde met The hours een bijna even iconische roman af. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

y. m. dangre - maartse kamers 

Flo de Goede: Dit is een heel fijn vilein verhaal over een twee ouwe nichten en alles wat een relatie kan bemoeilijken. Ik hoop zelf nooit zo te eindigen, dacht ik telkens door alle herkenbare passages heen. Grappig, pijnlijk en bijna raar dat dit niet door een middelbare gay geschreven is. Want de seksscène is zo gedetailleerd dat ik het stiekem niet verder durfde te lezen, want kon het me te levendig voor me zien. Vond het een fantastisch vakantieboek. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

rudi van dantzig - voor een verloren soldaat

Boris Dittrich: Vooruit, ook een Nederlands boek in mijn top 5. Vanuit het perspectief van een jonge jongen die door een Amerikaanse soldaat seksueel wordt misbruikt, vertelt van Dantzig ingetogen en gevoelig hoe deze gebeurtenis zijn leven positief en negatief heeft beïnvloed. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

will davis - my side of the story

Thomas Olde Heuvelt: Zelden heb ik zo veel gelachen met een boek als toen ik dit las. De 16-jarige Britse Jaz vertelt zijn coming-of-age verhaal over zijn disfunctionele ouders (vreemd genoeg ongescheiden), oerbrave zusje (de non), beste vriendin (Al, wel-of-niet lesbisch), grote liefde (Jon, ontmoet in een gaybar, maar alles gaat hopeloos mis, om te beginnen dat-ie zich moet voordoen als meerderjarig) en kat (Bilbo) op hilarische wijze. Het druipt zó van het sarcasme dat je moet oppassen dat het boek je niet uit je vingers glipt. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

tofik dibi - djinn

Marten Mantel: Superindrukwekkend autobiografisch verhaal over religieuze taboes, de angst om je familie teleur te stellen en de worsteling met zelfacceptatie. Ondanks onze verschillen in achtergrond vond ik Tofiks boek enorm herkenbaar, omdat ik uit een streng gelovig nest kom waarin op homoseksualiteit werd gereageerd door de vingers in de oren te steken en heel hard LALALALALALALA te zingen richting een voorbijwandelend schaap. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

fleur doornberg-puglisi - nout en ik in de razende ruimte

Winq redactie: Voor ieder kind bestaat er een passend boek, het moet alleen nog gevonden worden. Dat is de filosofie van Fleur Doornberg-Puglisi. In haar eerste voorleesboek Nout en ik in de Razende Ruimte is diversiteit de norm. Zo worden de hoofdpersonen opgevoed door twee beste vriendinnen en ontmoeten ze tijdens hun avonturen twee verliefde buurmannen en een vrouw in een rolstoel. Al beschrijft de auteur dit allemaal impliciet. Iedereen is gewoon zoals die is. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

alan downs - the velvet rage: overcoming the pain of growing up gay in a straight man's world

Linda Duits: Wat betekent het om op te groeien in een heteronormatieve wereld? Hoewel acceptatie van homo’s historisch hoog is, kampen veel homomannen met depressie, zelfmoordgedachten en overmatig drugsgebruik. Waarom blijken relaties tussen mannen vaak zo destructief? Psycholoog Downs put uit zijn eigen praktijk en geeft veel casestudies van echte mannen met echte, herkenbare problemen. Hij legt uit hoe om te gaan met uitsluiting die je hebt gevoeld, vroeger en nu. Het is hét boek dat iedere homoman (en iedereen die een homoman kent) gelezen moet hebben. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

akwaeke emezi - de dood van vivek oji

Splinter Chabot: Van onderwerp, tot schrijfstijl, tot aan decor en cultuur: alles is anders, vernieuwend en betoverend. Alleen al de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt; een plek van zanderige hitte, met andere gebruiken, gewoontes en kleuren. Ver weg van de Hollandse Polder, en juist dichtbij het kleurrijke en betoverende Afrika.
Akwaeke Emezi schrijft hokjesloos, dwars-door-alle-grenzen-heen en vol overgave, daarmee bevrijdt die de lezer, en wordt de lezer naar nieuwe hoogtes, gedachten en gevoelens gebracht! Lees Akwaeke, en diens verhalen zullen voor altijd in je hoofd meereizen! Doen! Doen! Doen! Echt waar! Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com

maxim februari - de maakbare man

Alex Bakker: Verplichte kost voor iedereen die zich bezighoudt met transgender issues. Maxim Februari heeft als filosoof een aangename, losse en humoristische toon en hij staat boven het tegenwoordig zo populaire identiteitsdenken, waarbij al het persoonlijke politiek wordt gemaakt.  Ik hou ervan als auteurs onderzoekend schrijven, op zoek zijn naar inzichten en rustig voor- en tegenargumenten analyseren. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

erica fischer - aimée & jaguar

Mirella van Markus: Over een liefde tussen twee prachtige vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Lilly Wust, een getrouwde Berlijnse huisvrouw met vier kinderen en nazi-sympathieën en de joodse Felice. Het boek is ook verfilmd. In mijn coming-out periode tijdens mijn studententijd in Amsterdam vond ik dit boek en de film heerlijk om te lezen en te kijken. De liefde tussen twee aantrekkelijke, vrouwelijke vrouwen. Rolmodellen waar ik behoefte aan had, omdat het daar destijds in de media behoorlijk aan ontbrak. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com

michel foucault - the history of sexuality

Linda Duits: Michel Foucault was een Franse filosoof en historicus. Dit was zijn laatste grote project voordat hij in 1984 stierf aan de gevolgen van aids. In drie delen traceert hij verschillende manieren van denken over seksualiteit door de geschiedenis heen. De vertogen die over seks bestaan, bepalen namelijk hoe we onze seksualiteit kunnen beleven. In deel I, dat het meest gelezen is, bespreekt hij de Victoriaanse tijd. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

neil gaiman - american gods

Thomas Olde Heuvelt: Prachtig boek, misschien wel een van de beste ooit geschreven. Hoe het Amerikaanse continent werd gevormd door immigranten die hun oude goden meenamen, en die daar in de steek lieten voor de moderne goden van de technologie en internet. Letterlijk, in dit geval - Wodan, Isis, de Jinn en Mad Sweeney zijn in oorlog tegen de goden van het asfalt en de vooruitgang. De scène waarin een Arabische man na 9/11 in New York in een taxi stapt die wordt bestuurd door de Jinn, en zij samen de liefde bedrijven, is pure schoonheid. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

roger martin du gard - de verdrinking

Pim Lammers: Uitgeverij Meulenhoff besloot twee jaar geleden om het werk van Martin du Gard opnieuw uit te geven, een door veel mensen vergeten Franse Nobelprijswinnaar. Ik ben ze daar heel dankbaar voor, want anders had ik nooit geweten van het bestaan van deze prachtige novelle. En dan was ik dus ook nooit verliefd geworden op die intrigerende bakkersknecht en had ik dit boek niet in één nacht uitgelezen. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

andré de geus - na gebruik weggooien 

Mirella van Markus: In dit boek beschrijft André zijn ervaring als bekende zaaddonor en vader. Zoals de titel al vertelt, is dit verhaal zeker niet het meest geslaagde verhaal van twee moeders en een bekende donor die samen hun kinderwens vervullen. Als coach voor wensouders die zo’n constructie overwegen raad ik hen (en de donoren) zeker aan dit boek te lezen. Het zet aan tot nadenken over je wensen en verwachtingen. Het is zo belangrijk eerlijk te zijn naar jezelf en elkaar. Het kan achteraf een hoop teleurstellingen, verdriet en ellende voorkomen. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com

alex gino - george

Pim Lammers: Ik zal nooit weten hoe het is om als kind op te groeien in het verkeerde lichaam, maar door dit mooie boek van Alex Gino kan ik mij er toch een beetje een beeld van vormen. Omdat het een kinderboek is, geldt die leeservaring ook voor veel kinderen. George is daarmee niet alleen een erg mooi boek, maar ook een heel belangrijk boek. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

jacob israel de haan - pijpelijntjes

Ted van Lieshout: Ik mocht omstreeks 1980 omslagen ontwerpen voor heruitgaven van dit boek en die andere homoroman van De Haan, Pathologieën. Ik vond Pijpelijntjes een fascinerend verhaal over de liefde van de hoofdpersoon voor een andere man, misschien vooral omdat de toon van het begin van de twintigste eeuw erin doorklinkt. Toen het boek uitkwam, probeerde de man die model stond voor de geliefde de hele oplage op te kopen, opdat niemand het boek onder ogen kreeg. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

aart van der haven en  sjors veenendaal -  papa’s 2 be – hoe twee mannen papa’s worden

Aart en Sjors wonen in Utrecht en hebben een zoontje, dat ze hebben mogen krijgen dankzij de hulp van een Nederlandse draagmoeder. Ze hebben hun ervaringen beschreven in een boek Papa’s 2 Be – Hoe twee mannen papa’s worden. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

ginn hale - wicked gentlemen

Micha Meinderts: Steampunk-achtige fantasy, met demonen en een spannend verhaal. Weer eens wat anders dan anders, met prachtig opgebouwde, getroubleerde personages en een interessante, niet-bestaande, maar realistisch weergegeven wereld met schurende machtsverhoudingen. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

thomas olde heuvelt - november

Winq redactie: November is het nieuwste horrorboek van Thomas Olde Heuvelt. We reizen af naar Lock Haven in Washington waar je de gelukkigste straat ter wereld vindt: Bird Street. De mensen lijken een perfect leven te hebben, misschien iets té perfect. Als het november wordt, breekt namelijk de Zwarte Winter aan. Spannend! Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

patricia highsmith - the price of salt (carol)

Micha Meinderts: Dit boek las ik voor een Amerikaanse gay bookclub. Anders had ik het waarschijnlijk niet opgepakt - lesbische literatuur had niet mijn interesse. Het verraste me, zeer positief. Het deed zo modern aan, had een afloop die – zeker voor die tijd – ongekend was en de personages zijn verfrissend en zo mooi uitgediept. Het schetste een interessant nieuw tijdsbeeld voor me. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

alan hollinghurst - de sparsholt-affaire

Edward van de Vendel: Eigenlijk hadden hier álle dikke romans van Hollinghurst kunnen staan, vooral ook Kind van een vreemde en De schoonheidslijn (of zijn debuut De zwembadbibliotheek), want zijn boeken lees je wegzinkend: in een gay wereld, in het Engeland in diverse tijden, in hoe mannen jong zijn en in hoe ze ouder worden. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

christopher isherwood - goodbye to berlin

Boris Dittrich: Toen ik naar Berlijn verhuisde, was dit het eerste boek dat ik daar las. Vlak voor Hitler aan de macht komt, werpt het nazisme zijn schaduw vooruit in de gay stad Berlijn, waar alles mocht en kon. De sfeer is goed getroffen. In Berlijn heb ik Don Bachardy ontmoet, Christophers weduwnaar. De film Cabaret is een meesterlijke vertaling van het boek. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

tomasz jedrowski - zwemmen in het donker

Splinter Chabot: Dit boek speelt zich af in Polen. In een tijd dat van het communisme, de Sovjet-Unie en dus onderdrukking, onvrijheid en verdrukking. Tegen die culturele achtergrond en in die context, wordt de liefde ontdekt. Het krachtige van dit boek is dat je ook puzzelstukjes van de geschiedenis krijgt aangereikt. En dat door die puzzelstukjes heen een schitterend en hartverscheurend liefdesverhaal wordt verteld.
Vrijheid, verliefdheid en verdriet: het ligt in dit boek als een cadeau voor het oprapen – de lezer hoeft het alleen nog op te pakken. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com

christine jorgensen -  a personal autobiography

Alex Bakker: De Amerikaanse Christine Jorgensen werd in 1952 wereldnieuws vanwege haar geslachtsaanpassende operatie. Ze was niet de eerste in de geschiedenis, maar zo werd het wel gepresenteerd door de pers. Haar autobiografie, gepubliceerd in 1968, gaf me veel inzicht in het klimaat voor transgenders in de jaren vijftig, toen niemand nog wist hoe het zat en het onbekende terrein veroverd moest worden. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

joe keenan - putting on the ritz

Marten MantelDit boek is echt niet normaal grappig. Twee vrienden zijn verliefd op dezelfde man, die hun affectie misbruikt door ze de onmogelijke opdracht te geven om een arrogante en volstrekt talentloze miljardairsvrouw te leren zingen. Ik doe nu absoluut geen recht aan de verpletterende complexiteit van het plot, maar in elk geval: ik heb bij dit boek zitten schateren als een Disney-heks. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

ingrid kluvers - luikend

Winq redactie: Huisje, boompje, beestje, baby, baan. Hans heeft alles wat zij begeert, maar gelukkig is ze niet. Ze besluit een psychiater te bezoeken, die met haar dieper in oude herinneringen duikt en zo begint haar zorgvuldig vormgegeven identiteit barstjes te vertonen. Een ontroerende roman over de strijd van een volwassen vrouw met haar verleden, haar geaardheid en de veranderende wereld om haar heen. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

jonne kramer - het raadsel van de zee

Kevin Hassing: In dit avontuurlijke jeugdboek (maar ook te lezen voor volwassenen) gaat de jonge Ravian op reis met een geheimzinnig spookschip. Daar ontmoet hij een scheepsjongen en dat de twee meer voor elkaar gaan voelen dan vriendschappelijke liefde is niet evident maar wel goed invoelbaar en dat maakt dit debuut van Kramer niet alleen avontuurlijk maar ook romantisch magisch. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

eke krijnen - een echte ouder

Eke’s kinderen hebben drie ouders: twee moeders en één vader. Je kunt je wel voorstellen dat zowel Eke, als zijn kinderen, vaak vragen daarover krijgen. Hij zoekt uit waarom mensen de ene ouder wel als ‘echte’ ouder zien, en de andere niet.  Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

maia kobabe - gender queer

Winq redactie: Een autobiografische graphic novel over de reis naar zelfidentificatie. Dat is Gender Queer van cartoonist en schrijver Maia Kobabe. Een boek over puberale verliefheden  en het worstelen met een coming-out. Oorspronkelijk was het bedoeld om Maia's familie uit te leggen hoe het is om non-binair en aseksueel te zijn, maar het groeide uit tot een ontroerende gids die deze thema's bespreekbaar maakt voor vrienden, bondgenoten, eigenlijk iedereen. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

pim lammers & milja praagman - het lammetje dat een varken is

Edward van de Vendel: Warm en monter transgenderprentenboek dat het verhaal over een lammetje dat gewoon al die tijd een varken was in alle vanzelfsprekendheid vertelt. Sterke, simpele zinnen en heel mooie kleuren en composities: een rijk prentenboek voor zelfs al de allerkleinsten. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

pim lammers - ik denk dat ik ontvoerd ben

Winq redactie: Met Ik denk dat ik ontvoerd ben schreef Pim Lammers zijn eerste dichtbundel. Daar loopt de regenboogfamilie, net als in zijn andere werk, als een rode draad doorheen. “Deze gedichten zijn heel persoonlijk en daarmee heel queer.” Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

david leavitt - the lost language of cranes

Boris Dittrich: Benjamin uit New York komt uit de kast en vertelt zijn ouders dat hij homo is. Zijn vader Owen begint te huilen als zijn zoon weg is, maar niet om de reden die je vermoedt. Het verhaal speelt in de jaren tachtig, toen aids zijn tol begon te eisen. De verrassende ontmoeting tussen de vader en de zoon heeft me wakker gehouden. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

ariel levy – de regels gelden hier niet

Hanna Bervoets: De memoirs van de Amerikaanse intellectueel Levy zijn een heerlijke mix van lesbian drama, Jiddische humor en prettig verteerbare beschouwingen over de maakbaarheid van het leven, of eigenlijk: het ontbreken daarvan. Levy is als kleine meisje altijd verteld dat zij alles kan bereiken wat ze wil, maar na een ingrijpende gebeurtenis kantelt haar wereldbeeld. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

ted van lieshout - gebr.

Ted van Lieshout: Het belangrijkse homoboek voor mij is mijn eigen boek. Toen mijn broer stierf aan een erfelijke ziekte, vlak voor het aidstijdperk, zwoer ik dat als het me lukte om schrijver te worden, ik een roman aan hem zou wijden. Dat lukte. Het boek is al die tijd in druk gebleven, viel flink in de prijzen en is in negen talen vertaald. Het gaat over twee homobroers in hun tienerjaren, van wie de jongste sterft. Mooi boek hoor! Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

édouard louis - geschiedenis van geweld

Edward van de Vendel: De jonge Édouard wordt op straat aangesproken door ene jongen, hij neemt hem mee naar huis, ze hebben gepassioneerde seks, maar het eindigt in een gewelddadige verkrachting. De schrijver is rigoureus eerlijk, maar wat dit boek zo fenomenaal maakt, is de stijl en de vorm: heel langzaam kom je te weten wat er precies gebeurd is, en Louis laat je via indringende omwegen steeds dieper toe tot zijn gedachten en gevoelens. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

lieke marsman - het tegenovergestelde van een mens 

Maurits de Bruijn: Lieke Marsman beschrijft in Het tegenovergestelde van een mens het verloop van een relatie tussen klimaatwetenschapper Ida en haar vriendin Robin. Ida weet maar moeizaam de rol van geliefde op zich te nemen, met de rol van klimaatactiviteit heeft ze al net zoveel moeite. En zo brengt deze roman een persoonlijke crisis en een ramp van wereldformaat samen in een stijl die nog heel lang in het hoofd van de lezer blijft nazingen. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

armistead maupin - tales of the city

Boris Dittrich: Met Armistead heb ik een paar keer gedineerd. Hij heeft een serie boeken over een van mijn lievelingssteden geschreven: San Francisco in de jaren zeventig. Een bonte stoet aan mensen komt voorbij, met veel leuke homo’s, lesbo’s and transgenders, tegen de achtergrond van de stad. Beetje ondergronds, alternatief, luchtig, vrolijk, maar soms ook verdrietig. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

micha meinderts - dunk

Winq redactie: Met Dunk schreef Micha Meinderts een liefdesverhaal waarin (a)seksualiteit een grote rol speelt. Net als zijn boek Aldus Sybren uit 2016, waarmee hij veel lof en bekendheid verwierf binnen en buiten de transgemeenschap, is dit boek deels gebaseerd op Meinderts' eigen ervaringen. We volgen in Dunk softwaredeveloper Leonie, die zich staande probeert te houden in een team vol mannen die niet naar haar willen luisteren en Julian, die worstelt met de relatie met zijn vriendin én zijn seksualiteit. In elkaar vinden de twee een partner waarbij ze onbeschaamd zichzelf kunnen zijn. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

rudi meulemans - de man met de panamahoed

Winq redactie: Na te zijn gevlucht voor het nazisme schreef Harry graaf Kessler (1868-1937) op Mallorca aan zijn memoires, waarin hij terugblikt op zijn kosmopolitische, moderne leven. De graaf kende iedereen, en iedereen kende de graaf. Rudi Meulemans neemt ons mee door een veranderende wereld, langs kunst, theater en politiek. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

neil mckenna - the secret life of oscar wilde

Ype Driessen: Hoewel ik de levensloop van Oscar Wilde in grote lijnen wel kende, was dit het spannendste boek dat ik ooit las. Nauwgezet beschrijft het Wildes stormachtige carrière en turbulente liefdesleven, en natuurlijk zijn 'val' - zijn veroordeling voor sodomie. Wilde kreeg de gelegenheid te vluchten, maar koos ervoor zijn straf te ondergaan en martelaar te worden voor de love that dare not speak its name. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

lorna minkman - jongensdroom

Micha Meinderts: Voor mij een eye-opener, omdat ik daar voor het eerst las dat een transgender persoon zich geen jongetje of meisje vóélt, maar dat simpelweg ís. Dat bijzonder subtiele onderscheid maakte voor mij een wereld van verschil. Van het verhaal zelf is me weinig bijgebleven, maar het heeft een krachtige invloed op mijn bewustwording gehad. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

jandy nelson - i'll give you the sun

Maurits de Bruijn: Ik zeg het er maar bij: dit is een Young Adult roman en dus eigenlijk bedoeld voor een jonger publiek. Toch kreeg ik geen genoeg van dit verhaal over tweeling Noah en Jude. Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk dat de twee dertienjarigen uit elkaar groeien: Jude gaat make-up en populariteit steeds belangrijker vinden, Noah ontdekt zijn artistieke kwaliteiten en zijn toenemende gevoelens voor Brian. Zo verslavend als een zak schepsnoep. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

maggie nelson - de argonauten

Maurits de Bruijn: Maggie wordt verliefd op een vrouw, maar die vrouw blijkt een man te zijn, een man die als Harry door het leven wil gaan. Maggie en Harry willen een kind en vinden een donor die Maggie bezwangert en zo zijn beide geliefden onderworpen aan een boeiende, veelkleurige transformatie die Nelson in alle helderheid weergeeft. De schrijfster koppelt haar verhaal te pas en te onpas aan het werk van geroemde denkers en filosofen. Daarmee is De Argonauten niet het meest toegankelijk boek uit dit rijtje, maar zeker het meest verwonderlijke en ambitieuze. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

willem nijholt - een ongeduldig verlangen

Micha Meinderts: Ik ben al heel lang bewonderaar van Willem Nijholts acteer- en zangprestaties, maar ik had nog nooit iets van hem gelezen. Hij bleek ook een onderhoudend auteur. Bij het lezen van dit boek voelde het alsof hij naast me zat en me zijn – bij vlagen gruwelijke – verhaal zelf vertelde. Mooi beschreven, zijn ontluikende seksualiteit, en hoe hij omging met het trauma dat jaren jappenkamp in Nederlands-Indië hem bezorgde. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

marieke nijkamp - 54 minuten

Thomas Olde Heuvelt: Er zijn niet zoveel Nederlandse auteurs succesvol in de VS, maar mijn collega Marieke is dat wel, en daarom even een shout-out voor haar. Haar Young Adult-roman 54 Minutes bestormde de New York Times bestsellerlijst en een paar honderdduizend Amerikaanse tieners kunnen ervan getuigen dat dat volkomen terecht is. Een fantastisch boek over een high-school shooting, een onderwerp dat in Amerika liever gemeden wordt (dus doen wij Nederlanders het wel!). Twee van de hoofdrolspelers vormen bovendien een lesbisch setje. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

alejandra ortiz - de waarheid zal me bevrijden

Winq redactie: De jonge Alejandra groeit op in een klein Mexicaans dorp met een uitzichtloos bestaan. Door armoede gedreven verkoopt ze al op haar dertiende haar lichaam en ondertussen leert ze dat ze anders is. Via de VS belandt ze uiteindelijk in Nederland. Het aangrijpende biografische verhaal van een trans vrouw op zoek naar een veilig thuis. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

alice oseman - nick en charlie 

Winq redactie: Netflixhit Heartstopper, over de ontluikende liefde tussen middelbare scholieren Nick en Charlie, veroverde vorig jaar harten van (queer) kijkers over de hele wereld. In deze novelle van bedenker Alice Oseman zien we hoe het verder gaat met het jonge stel nadat hun middelbareschooltijd erop zit. Is hun liefde sterk genoeg om een langeafstandsrelatie te overleven wanneer Nick begint met zijn studie aan de universiteit? Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

chuck palahniuk - lullaby

Thomas Olde Heuvelt: Chuck Palahniuk is een Amerikaanse cultschrijver van onder andere Fight Club. Hij shockeert en hij brengt je aan het huilen van het lachen tegelijkertijd. Het is een schrijver met zo’n unieke stem, dat als je één zin leest, je weet dat hij die heeft geschreven. Bovendien is hij queer en druipen zijn boeken van de - wederom vaak shockerende - seksualiteit. Lullaby (vertaald als Wiegenlied, maar lees ‘m in het Engels) gaat over een journalist die per ongeluk een massavernietigingswapen wordt als hij een magisch wiegenliedje in z’n hoofd krijgt, waarmee je mensen kunt doden. Hij verliest de controle, terwijl hij op een queeste door de VS probeert alle exemplaren van het boek waarin het is gepubliceerd, te vernietigen. Fantastisch en wervelend geschreven. (Als drag meer je ding in, lees dan Palahniuk Invisible Monsters). Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

sang young park - maak me eendimensionaal 

Winq redactie: De Zuid-Koreaanse Sang Young Park volgde onlangs zijn fenomenale debuut Liefde in de grote stad op met Maak me eendimensionaal, over een sterpsycholoog die via een anoniem bericht leert dat er een lichaam op de bodem van een meer is gevonden in de stad waar hij is opgegroeid. De afzender beweert dat de psycholoog er iets mee te maken heeft. Het dwingt hem terug te blikken op zijn getroebleerde tienerjaren, waarin hij onder meer voor het eerst verliefd werd op een andere man. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

anthony passeron - de slapende kinderen 

Winq redactie: In De slapende kinderen volgen we een slagersfamilie op het Franse platteland die begin jaren tachtig op brute wijze geconfronteerd wordt met de komst van een nieuwe ziekte: aids. Zoon Désiré, de uitverkorene die mag studeren in Nice en voor zijn plezier Amsterdam bezoekt, valt tot de schande en wanhoop van zijn familie ten prooi aan heroïne, en loopt hiv op. Passeron vervlecht in dit dubbelverhaal het lot van Désiré met het onderzoek naar aids in de jaren tachtig. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

annie proulx - brokeback mountain

Boris Dittrich: Een kort verhaal van Annie Proulx. Twee jonge cowboys worden verliefd op elkaar, hebben seks, maar keren terug uit de bergen naar hun gewone leven. Ze trouwen beiden met een vrouw en krijgen kinderen. Elk jaar komen ze stiekem samen en genieten van elkaar, totdat een van hen niet meer op komt dagen. Heel aangrijpend en ook supermooi verfilmd. Heb een traantje gelaten. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

nina polak – gebrek is een groot woord

Hanna Bervoets: In haar prachtdebuut We zullen niet te pletter slaan onderzoekt Polak de relatie tussen een lesbisch stel en hun kinderen: een thema dat nauwelijks aan bod komt in de Nederlandse literatuur. Ook in het scherp geschreven Gebrek is een groot woord is de band tussen kind en onconventionele opvoeders een belangrijk thema. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

gerard reve - de taal der liefde

Splinter Chabot: Ik denk dat dit boek voor mij was, wat Turks Fruit voor mijn broers was. Niet dat in dit boek heel erg veel seks zit, maar de opening van het boek: mijn mond viel open. Er wordt geschreven over billen in een fluwelen broek in een dierentuin… Ik had toen ik dit las nog nooit gelezen hoe een man over een andere man kon schrijven. Van Reve heb ik veel geleerd. Van dit boek leerde ik: je moet gewoon schrijven wat je wilt schrijven. Zonder dat je nadenkt over wat je ouders, de buurvrouw, de juf, of je oude tante ervan gaan vinden. Schrijven zonder geweten, zonder gene, zonder schaamte. Alleen dan ben je vrij.
Het middengedeelte van het boek is vrij taai – het is namelijk een briefroman – maar als je ervoor gaat zitten is het wel prachtig. En ja: Reve kan grandioos schrijven. Het begin en het eind van het boek zijn zo goed geschreven dat je de woorden zo gehaast tot je wilt nemen, dat je ogen er bijna over struikelen. Dat Reve kon schrijven vond hij zelf overigens ook, niet voor niets zei hij “Mullis is vullis. Nee Reve, dat is pas leven!” Bestel het boek via de lokale boekhandel of via bol.com

gerard reve - op weg naar het einde

Ype Driessen: In Op weg naar het einde schreef Gerard Reve voor het eerst openlijk over zijn homoseksualiteit. Dit was in 1963 - een tijd waarin het allerminst vanzelfsprekend was om dit te doen. Het boek werd - ook allerminst vanzelfsprekend - een bestseller. Reve heeft hiermee ontzettend veel betekend voor de homo-emancipatie in Nederland. Maar bovenal is Op weg naar het einde meer dan een halve eeuw later nog altijd een hilarisch, ontroerend en moedig boek. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

renée römkens, anja meulenbelt & tessel ten Zweege - voorbij de verbijstering 

Winq redactie: Gender en geweld zijn nauw verweven, zoals feministen al sinds jaar en dag signaleren. In deze bundel wordt duidelijk dat gendergerelateerd geweld diepgeworteld zit in onze cultuur en vele gedaantes aan kan nemen. Samen met 24 journalisten, wetenschappers en kunstenaars doen zij een aanzet om vérder te denken, voorbij de verbijstering. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

gayle rubin - deviations: a gayle rubin reader

Linda Duits: Gayle Rubin is de pionier van sekspositief feminisme: ze verkent hoe we naar seks kunnen kijken op een manier die inclusief is voor seksuele variaties, zoals fetisjen. Rubin schrijft vanuit haar eigen positie als lesbienne met een voorkeur voor BDSM, wat bijvoorbeeld goed te merken is in een essay over de befaamde fistingclub The Catacombs. Mijn absolute favoriet is ‘Thinking Sex: Notes for a Radical Theory of the Politics of Sexuality’. Rubin bekritiseert daarin wat als maatschappelijk geaccepteerde seks wordt gezien: vanille seks tussen twee mensen, zonder speeltjes, zonder betaling, achter de gordijnen, etc. Als je vrij wil denken over seksualiteit, dan is Rubin het perfecte voorbeeld. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

mounir samuel - liefde is een rebelse vogel

Micha Meinderts: Ik heb nooit een boek gekend dat zo weinig aansloot op mijn eigen belevingswereld en dat ik toch met zo'n fascinatie heb gelezen. Het is zinnelijk en zintuiglijk, bijna exotisch, misschien wel on-Nederlands. Vond het in ieder geval erg bijzonder om me onder te dompelen in al die smaken, geuren en emoties die ik nog niet kende. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

erna sassen & martijn van der linden - neem nooit een beste vriend

Winq redactie: Eigentijdse jeugdroman over de zeventienjarige Joshua die worstelt met vriendschap, verliefd worden en seks. “Het queer thema heeft Sassen daar op een subtiele, maar zeer krachtige manier in verweven. Onder andere sekswerk, gender en panseksualiteit passeren de revue,” aldus boekenredacteur Pim Lammers. Koop dit boek bij de lokale boekhandel of via Bol.com.

maggie shipstead - de grote cirkel

Kevin Hassing: Queer zijn staat niet centraal in dit epische verhaal maar speelt wel een mooie (subtiele) rol. De Grote Cirkel is een historische roman waarbij je meevliegt met de pilote Marian Graves en onderwijl kennismaakt met de actrice die haar tientallen jaren later gaat spelen in een Hollywoodfilm. De lesbische relatie die Graves ervaart is prachtig, liefdevol en realistisch vertelt. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

renate stoute - uit een oude jas vol stenen

Alex Bakker: Renate Stoute was al een bekend schrijver toen ze in transitie ging. Sommigen in het literair-intellectuele milieu van de jaren negentig reageerden daar behoorlijk boosaardig op. Daar zouden ze nu niet meer mee wegkomen, denk ik. In dit boek beschrijft ze haar worsteling. Wat mij betreft het eerste echt goede boek van een Nederlandse transgender. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

edward van de vendel - de dagen van de bluegrassliefde

Flo de Goede: Dit boek is volgens mij al eerder in deze rubriek genoemd, maar kan het niet níet noemen. Had ik dit boek maar gelezen toen ik jong was. Na afloop dacht ik alleen maar: was mijn eerste verliefdheid maar zo gelopen. Zó moet het! Werd er bijna jaloers van. Verplichte kost voor iedereen die nog in de kast zit, er net uit is of gewoon een heel fijn vlindersindebuikboek wil lezen. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

john waters - shock value

Marten Mantel: John Waters is mijn Oprah. Ik heb superveel levenslessen getrokken uit zijn kijk op de wereld, met name dat als je streeft naar normaal zijn, je een belediging bent voor jezelf. Ik HAAT dan ook het gezegde “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” Deze instelling beperkt mensen in hun uitingsvrijheid en werkt discriminatie in de hand. Het was óók John Waters die me deed beseffen dat homoseksualiteit niet alleen oké is, maar juist iets is om trots op te zijn. Als ik hetero’s typische heterodingen hoor zeggen, zoals “Vrouwen doen altijd zo lang over zichzelf optutten” en “Mannen zijn echt on-be-grij-pe-lijk!”, dan hoor ik altijd de stem van Aunt Ida uit John Waters’ film Female Trouble door mijn hoofd gonzen: “The world of heterosexual is a sick and boring life.” Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

gloria wekker - white innocence: paradoxes of colonialism and race

Linda Duits: Hoe kan het toch dat zo veel homomannen PVV stemmen? Waarom weten we zo weinig over de geschiedenis van lesbische vrouwen van kleur in Nederland? Hoe kan het dat LHBTQ-acceptatie onderdeel is van nationale identiteit, maar er nog steeds zo veel homofoob en transfoob geweld is? Het antwoord ligt in de ontwikkeling van de LHBTQ-beweging(en) in Nederland. Gloria Wekker wijdt een hoofdstuk aan homonostalgie en postkolonialisme met de vraag: waar zijn alle kritische witte homomannen toch gebleven? Ook de rest van het boek is voor queers de moeite waard, want solidariteit tussen gemarginaliseerde groepen is de enige manier om ongelijkheid rechtvaardig te bestrijden. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

bette westera - hallo teckel tom!

Mirella van Markus: In dit boek wordt puppy teckel Tom uit het nestje opgehaald door Saar en haar twee papa’s. Dit boek gaat vooral over teckel Tom (is ook vanuit teckel perspectief geschreven) en niet over het feit dat Saar twee papa’s heeft. En juist dat maakt dit boek zo fantastisch. Er zijn meer boeken over kinderen met twee vaders of moeders en dan gaat het er vaak expliciet over. Hier is het een vanzelfsprekendheid en zo zou ik het graag vaker lezen. Zou verplicht in elk kinderdagverblijf en kleuterklas moeten liggen. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com

oscar wilde - the importance of being earnest

Marten Mantel: “To speak frankly, I am not in favour of long engagements. They give people the opportunity of finding out each other's character before marriage, which I think is never advisable.” Deze komedie stikt van de sneren naar het traditionele huwelijk, en daar werd ik als zure homotiener in een extreem heteronormatieve regio ontzettend gelukkig van, naast RollerCoaster Tycoon en chips met augurksmaak. R.I.P., mijn knapperige, lichtzure, goudgele vriend. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

oscar wilde - de profundis

Splinter Chabot: Ken de geschiedenis, zou ik zeggen. Oscar Wilde is misschien wel de allergrootste “Roze Schrijver” aller tijden. En dat betekent dus dat je iets van hem moet hebben gelezen. Het eerste boek dat ik van hem las, was dit boek. Eigenlijk is het boek één lange brief, vanuit de gevangenis. Een brief naar zijn “geliefde” omdat hij wegens die verliefdheid is vastgezet. Het is aangrijpend en hartverscheurend. Zeker als je je realiseert dat het allemaal echt is gebeurd. Oscar Wilde werd vanwege zijn homoseksualiteit vast gezet. Na zijn gevangenisstraf zou hij naar Frankrijk vluchten. Waar hij uiteindelijk berooid en vereenzaamd zou sterven. Het enige wat we nu nog kunnen doen om die fout uit geschiedenis recht te zetten, is door hem in leven te houden: door hem te lezen.Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com

virginia woolf - the waves

Roelof ten Napel: Een meerstemmige roman, waarin zeven kinderen langzaam samen volwassen worden en hun eigen weg vinden. Zes ervan komen om en om aan het woord. Het boek gaat niet zozeer óver queerthematiek, maar maakt die zichtbaar en voelbaar, door al die verschillende stemmen te laten horen, en zo bijvoorbeeld de veelzijdigheid van mannelijkheid en vrouwelijkheid te tonen. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

hanya yanagihara - een klein leven

Pim Lammers: 752 pagina’s en toch wil je dat het er meer waren geweest. Je wilt nog urenlang lezen over hoofdpersoon Jude en zijn vrienden, vriendschappen die het boek zo geweldig maken. Vooral die met Willem: zo’n vriend wil je hebben, zo’n vriend wil je zijn. Een klein leven is een ode aan de vriendschap en aan het feit dat vrienden je nieuwe familie kunnen zijn. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

floortje zwigtman - een groene bloem, trilogie, bestaande uit schijnbewegingen, tegenspel en schaduwjongen

Edward van de Vendel: De drie heerlijke boeken over Adrian spelen in het Engeland van meer dan honderd jaar terug, en vertellen het wervelende verhaal van een jongen die het ‘O Hell’-gevoel heeft: als hij in gedoe belandt, als hem iets onfortuinlijks overkomt, en vooral als hij onweerstaanbaar verliefd wordt op Vincent. Bestel het boek via de lokale boekhandel of via Bol.com.

Winq kan commissie verdienen met links op deze pagina, uiteraard selecteren wij alleen producten die wij zelf ook fantastisch vinden. Lees hier hoe dat werkt.

Powered by Labrador CMS