De Trans Art School is een broedplaats voor transgender talent

“Kunst en ontmoeting zijn hier belangrijker dan je coming-outverhaal”

Leestijd: < 1 min

Met creatieve workshops wil de Trans Art School haar cursisten weerbaarder maken. “We willen laten zien dat trans personen meer zijn dan hun genderidentiteit.”

In de eerste vijf jaar van haar bestaan richtte TransAmsterdam zich hoofdzakelijk op de organisatie van Trans Pride. Dit 9 dagen durend programma dat onderdeel uitmaakte van de Amsterdamse Pride was bedoeld om het regenboogevenement inclusiever maken voor de transgemeenschap.

Voor de invulling van het programma was elk jaar zoveel voorbereiding nodig dat nauwelijks tijd overbleef voor andere activiteiten. Drie jaar terug namen andere trans organisaties het stokje over en begon het team van TransAmsterdam, onder leiding van voorzitter Yvo Manuel Vas Dias, de Trans Art School.

Meer dan je gender

“Tijdens de Trans Pride viel ons op dat kunst een verbindende werking heeft”, vertelt Vas Dias. “Met de Trans Art School hebben we een plek gecreëerd waar mensen hun talent kunnen ontdekken en ontwikkelen, in plaats van enkel te praten over hun coming-out, operaties of worstelingen met hun gender.”

Yvo Manuel Vas Dias Trans Art School
Yvo Manuel Vas Dias, voorzitter van TransAmsterdam. Beeld: Chadi Wehbe

De Trans Art School trapte in november 2019 af met een open dag in buurtcentrum de Meevaart in Amsterdam-Oost. Daar konden mensen workshops volgen in schrijven, spoken word, fotograferen, verhalen vertellen, muziek en songwriting. Vlak daarna gooide de coronacrisis gooide roet in het eten en kwam het project lange tijd stil te liggen. Vas Dias: “Pas na de zomer van 2021 konden we echt van start gaan." 

Veilige sfeer

Hoewel het team van vrijwilligers en docenten van de Trans Art School uit zowel transgender als cisgender personen bestaat, zijn de workshops exclusief bedoeld voor de transgemeenschap. Vas Dias: “Voor cisgender personen bestaan immers genoeg andere plekken waar zij in een veilige sfeer aan hun talent kunnen werken.”

Dat alle cursisten transgender of non-binair zijn betekent echter niet dat de kunst die voortvloeit uit de workshops enkel over gender gaat. “Sommigen maken een kunstwerk, nummer of gedicht over hun transitie of genderidentiteit, maar het staat hen ook vrij iets te schrijven of maken over de duiven op de Dam. Kunst en ontmoeting zijn bij ons belangrijker dan je coming-out.”

“Er is zoveel talent in onze community”

Vas Dias is blij met de enorme diversiteit aan cursisten. "Iedereen laat elkaar in diens waarde. Sommigen vertellen ontroerd iets wat ze nog nooit eerder gedeeld hebben. Er komen zulke mooie dingen uit voort. Ik draai al flink wat jaartjes mee in de Amsterdamse lhbtq-gemeenschap en zie bij ons gezichten verschijnen die ik nog nooit eerder ben tegengekomen. Vaak zijn er cursisten van buiten Amsterdam, soms zelfs van buiten Nederland.”

De Trans Art School is er niet alleen om talent te cultiveren, maar ook om mensen bij elkaar te brengen, eenzaamheid te bestrijden en om trans personen assertiever en weerbaarder te maken. “Sommigen komen heel verlegen binnen. Binnen een paar workshops zie je ze helemaal opbloeien. Het maakt mensen zelfverzekerder. Als jij een zelfgeschreven gedicht hardop voor durft te dragen, wordt het ook iets makkelijker je uit te spreken op straat of in de supermarkt wanneer iemand je vervelend behandelt.”

VERBINDER

Of Vas Dias zelf ook deelneemt aan een van de workshops? “Soms ga ik een kijkje nemen en doe dan ook mee, om de sfeer te proeven, maar ik ben meer een verbinder dan een maker. Een scout. Er is zoveel talent in onze community en ik ben blij dat ik op deze manier een steentje kan bijdragen in hun ontwikkeling. Ik hoop dat we in de toekomst ook ruimte hebben voor grotere projecten, zoals een theaterproductie of een dichtbundel met werk van onze cursisten.”

Workshop van Trans Art School
Een workshop van de Trans Art School. Beeld: Chadi Wehbe

Met de Trans Art School wil hij met zijn team transgender talenten aan elkaar verbinden en aan andere mensen in de kunstwereld. “Mijn hoop is dat er op den duur een internationaal netwerk van transgender makers ontstaat. Ik probeert talenten uit de Trans Art School onder de aandacht te brengen bij mainstream kunstinstellingen en theaters. Nu staan ze nog bij ons in het buurtcentrum, maar wie weet zie je ze ooit op het podium in Carré.”

Wil je je inschrijven voor een workshop of je opgeven als vrijwilliger of docent? Ga naar transamsterdam.nl/trans-art-school of stuur een mail naar tas@transamsterdam.nl.

Naast de Trans Art School organiseert TransAmsterdam verschillende evenementen, waaronder Trans and Friends Café inClusion (een maandelijkse ontmoetingscafé in het Manor Hotel), Transgender Visibility Day en de Transgender Flag Day. Ook bieden ze een kunst- en cultuurpodium aan voor transgender kunstenaars en artiesten. Ga voor meer info naar www.transamsterdam.nl. Voor andere vragen of om je aan te melden als artiest kun je mailen naar info@transamsterdam.nl.

Powered by Labrador CMS