Cuba stemt voor openstelling huwelijk: 67% is voor

Leestijd: < 1 min

De inwoners van Cuba hebben met een referendum gestemd vóór de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Ze stemden ook voor adoptie door M/M en V/V koppels, het toestaan van draagmoederschap en meer rechten voor niet-biologische ouders.

Bijna 67 procent van de kiezers stemde in met de wijziging. De uitslag van het referendum is een grote stap voor Cuba, een land waar homoseksuele mannen in de jaren zestig en zeventig nog naar werkkampen werden gestuurd.

Het referendum ging over een nieuwe versie van de Familiecode uit 1975. Op basis van de voorlopige uitslag spreken verkiezingsfunctionarissen van een ‘onomkeerbare trend’. De voorzitter van de kiesraad zei op de staatstelevisie: “De familiecode is geratificeerd voor de mensen.’

De regering heeft voorafgaand aan het referendum een grote mediacampagne gevoerd. Volgens president Miguel Díaz-Canel is de nieuwe familiecode ‘een eerlijke, noodzakelijke, actuele en moderne norm die rechten en garanties geeft aan alle mensen’.

Bron: Het Parool / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS