Crowdfunding: Senn wil een queer gym in Amsterdam

Iets voor jou? Doneer en doe mee

Leestijd: < 1 min

Voor sommige mensen is de sportschool een kwetsbare plek.  Daarom is Senn van Beek een crowdfunding-actie gestart om in Amsterdam een queer gym te openen waar lhbtq’s ongestoord kunnen sporten, onder de naam ‘Build that Gym!’. De uiteindelijke sportschool zal We Are Queer gaan heten. Iets voor jou?

Het toenemende anti-queergeweld en intimidatie zorgt voor een steeds groeiende behoefte binnen de gemeenschap aan veilige en inclusieve plekken. Een sportschool hoort daar zeker bij, vindt Senn van Beek. Die is daarom een crowdfunding-actie gestart om in Amsterdam een queer gym te openen waar mensen ongestoord kunnen sporten. Onder de noemer ‘Build that Gym! Is een campagne van start gegaan om een dergelijke sportschool te realiseren in Amsterdam, met de naam We Are Queer.

Waarom een queer gym?

Veel mensen die tot de lhbtq-gemeenschap behoren, voelen zich nog steeds onveilig op plekken waar zij niet de norm zijn. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat geweld jegens mensen uit de queer community toeneemt. Straatintimidatie behoort tot de orde van de dag. In de sportschool is dit niet anders. Zo voelen 6 op de 10 transgender personen zich wel eens onveilig bij de sportclub, blijkt uit onderzoek van Transgender Netwerk Nederland.

Dreiging van buiten daargelaten, is de sportschool een kwetsbare plek, aldus Senn. “Queers herkennen zich niet in de zichtbare schoonheidsidealen en ervaren druk om te voldoen aan masculiene of feminiene genderrollen”. ‘Kleedkamerstress’ is onder queer mensen een bekend fenomeen. Zij ervaren daardoor een extra hoge drempel om de sportschool in te stappen. “Terwijl queer mensen juist zoveel baat hebben bij de positieve effecten van sport op het mentaal en fysiek welzijn.”

Mensen uit de lhbtq-gemeenschap zijn ook vaker eenzaam. In de We Are Queer gym wil Van Beek zich ook richten op sociale binding binnen de gemeenschap. “Er is een enorme behoefte aan meer queer spaces, niet alleen in het uitgaansleven, maar juist ook daarbuiten”. 

Het verhaal van Senn van Beek

Senn van Beek (32 jaar) is personal trainer en voedingscoach. Die identificeert zich als non-binair en ervoer tijdens diens transitie eenzaamheid, een negatief zelfbeeld en discriminatie jegens diens genderidentiteit. “Wat mij enorm hielp was sporten” vertelt Van Beek. “Maar ik voelde me vaak onbegrepen of niet thuis. Welke kleedkamer stap ik in als non-binair persoon?”. Van Beek had behoefte aan een plek waar die kon sporten en zich veilig en gezien voelde en zag deze behoefte ook bij andere personen in de gemeenschap. Daarom besloot die dat het tijd was voor een queer gym.

Crowdfunding-campagne Build That Gym

De opening staat gepland voor medio 2022. De exacte openingsdatum van de (fysieke) gym is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de coronapandemie en het rondkrijgen van de financiën.

We Are Queer - The Gym wordt een plek waar iedereen zichzelf mag en kan zijn. Waar veiligheid de norm is en waar je met gelijkgestemde samen kan sporten. Nog belangrijker is het een plek waar je samen kan komen, je begrepen voelt, mensen zoals jij kunt ontmoeten en waar het gesprek centraal staat en vooroordelen bij de voordeur gelaten worden. Met een een leden- en personeelsbestand in alle diversiteit.

De crowdfunding campagne is gestart op 9 december 2021. Iets voor jou? Klik hier en doe mee.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS