Crisis in Ter Apel: lhbtq-units staan al maanden leeg, asielzoekers al tien dagen voor gesloten ingang

Leestijd: < 1 min

Lhbtq-asielzoekers krijgen te maken met schrijnende situaties in crisiscentra. Ze willen asiel aanvragen in Nederland, maar staan soms al tien dagen buiten te wachten. Ook staan in Ter Apel speciale lbhtq-units al maanden leeg. Stichting LGBT Asylum Support kan de vele verzoeken niet meer aan.

Dagelijks meldt LGBT Asylum Support bij het COA meerdere onhoudbare, inhumane situaties van lhbtq-asielzoekers die zich in Ter Apel tevergeefs proberen aan te melden. Het gaat om asielzoekers die volledig nieuw in Nederland asiel willen aanvragen die soms al 10 dagen buiten wachten. Maar ook waar het gaat om herhaalde asielaanvragen waarbij deze recht hebben op opvang maar geen toegang krijgen.

Schrijnende situaties

Bij de stichting, die vele asielzoekers o.a. in Ter Apel bijstaat, is bekend dat de speciaal uit veiligheid ingerichte lhbtq-units op het terrein van Ter Apel al ruim een maand vrijwel volledig leeg staan. Omdat niet enkel in Ter Apel lhbtq-asielzoekers zich niet kunnen aanmeldden maar er ook schrijnende situaties in crisiscentra door het land zijn, heeft de stichting het COA verzocht hierover uitleg te geven.

Het COA geeft in antwoord aan dat er geen instroombeleid is voor lhbtq-asielzoekers en dat lhbtq-units worden ingericht op het moment dat er behoefte is bij de bewoners die op de locatie verblijven.

De omgekeerde wereld

“Het is de omgekeerde wereld. Het COA heeft ons geantwoord dagelijks hulp te bieden aan de meest kwetsbaren die zich aanmelden. Echter dagelijks melden we bij het COA dat de meest kwetsbaren zoals trans asielzoekers geen hulp en daardoor geen toegang krijgen terwijl in Ter Apel speciale lhbti-units leeg staan. Er is een dringende behoefte en er staan kamers volledig leeg die niet gebruikt worden. Hoe is dit vanuit welk beleid mogelijk?”, vraagt voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support zich af.

“Want was er voorheen nog beleid dat als een lhbti-asielzoeker zich meldde en durfde te melden dat hij/zij lhbti’er is, er dan in iedere geval een plek was in een lhbti-unit.” Nu stelt het COA dat er geen doelgroepenbeleid meer is. Als ook dat de mensen die nu buiten de poort moeten verblijven, allemaal worden behandeld als nieuwe instroom ongeacht hun voorgeschiedenis.

Inhumane omstandigheden

Kortekaas: “We hebben meldingen ontvangen dat gezinnen met kinderen door het COA met voorrang wel worden toegelaten, wat begrijpelijk is maar haaks staat op het instroombeleid. Het is echter onacceptabel dat lhbti-asielzoekers die recht hebben op opvang, buiten het hek van Ter Apel onder inhumane omstandigheden moeten verblijven.’

Stichting LGBT Asylum Support kan naast de dagelijkse meldingen van incidenten, de vele verzoeken vanuit Ter Apel niet meer aan. Mensen die de nacht voor een gesloten poort in de kou moeten doorbrengen. Kortekaas: “Zo verblijft er nu al een paar dagen voor de poort in Ter Apel naar het aanmeldcentrum een Iraanse trans vrouw die zich opnieuw moet melden, recht heeft op opvang maar geen toegang krijgt. Eerder is zij in haar azc verkracht en staat nu doodsangsten uit. Deze mensen kan je geen nacht alleen buiten laten slapen, wat wel heeft plaatsgevonden. Om deze kwetsbare mensen gaat het.”

Kort geding

Omdat er structureel geen oplossing geboden wordt, wil de stichting zich voegen in het kort geding wat VluchtelingenWerk Nederland heeft aangespannen tegen het Rijk en het COA om een oplossing voor de opvangcrisis af te dwingen.

Kortekaas: “Los van een brief aan de premier waarvoor we onze complete achterban gevraagd hebben bij te dragen omdat de problemen zich niet enkel in Ter Apel voordoen, is het verschrikkelijk dat dit kan plaatsvinden over de hoofden van iedereen die op de vlucht is en op zoek is naar een veilige haven in Nederland. Dat blijkbaar via een kort geding een oplossing moet worden afgedwongen. Dan zijn we met elkaar ver weg als zorgzame maatschappij die geen aandacht meer heeft voor de meest kwetsbaren.”

Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS