Alexander: The Making of a God

Conservatieven boos op Netflix vanwege docuserie over Alexander de Grote: “Ze hebben hem gay gemaakt!”

Leestijd: 1 min

Alexander: The Making of a God is een zesdelige documentaireserie op Netflix over het leven van Alexander de Grote. Hierin komt ook zijn seksualiteit voor het voetlicht, want hij had volgens de overlevering ook relaties met mannen. Dat dit wordt getoond in de docu, schiet conservatieve kijkers in het verkeerde keelgat. “Al in de eerste acht minuten hebben ze hem gay gemaakt.”

Er is al heel veel gezegd en geschreven over Alexander de Grote, die leefde van 356 v. Chr. tot 323 v. Chr. In zijn best korte leven groeide hij uit van koning van Macedonië, farao van Egypte, koning van Azië en sjahansjah van Perzië.

geromantiseerd beeld

Na zijn dood ontstond er een geromantiseerd beeld van Alexander de Grote dat uiterlijk gezien overeenkomt met het schoonheidsideaal uit die tijd. Hij had relaties met vrouwen, maar volgens de overlevering ook met mannen. Na zijn dood groeide hij uit tot een haast mythische figuur, waarbij het niet altijd duidelijk is wat precies waar is en wat niet.

Desondanks proberen de makers van Alexander: The Making of a God een beeld van hem te schetsen dat zo waarheidsgetrouw mogelijk is. Aangezien in die tijd nog geen termen bestonden als homo- of biseksueel, terwijl het hebben van een eunuch als minnaar schering en inslag was aan het Perzische hof, kan het dus heel goed zijn dat Alexander de Grote er mannelijke minnaars opnahield.

grappige reacties

Dus toen dergelijke fragmenten voorbijkwamen in Alexander: The Making of a God, stonden conservatieve kijkers meteen op hun achterste benen. Yahoo! News verzamelde een aantal berichten van sociale media, en de reacties daarop. 

Zo schrijft iemand: "Ze hebben Alexander de Grote gay gemaakt? Vriend, ik heb nieuws voor jou over de oude Grieken.” Een ander: “Waarom zijn hetero’s in paniek over Netflix en Alexander de Grote? Ik dacht dat iedereen dat wel wist over hem.” En zo gaat het nog een tijdje door.

trailer 

Alexander: The Making of a God vind je hier op Netflix. En dit is de trailer.

Powered by Labrador CMS