COC vraagt minister Yeşilgöz om strengere aanpak discriminerend geweld

7 op de 10 lhbtq personen krijgen te maken met geweld

Leestijd: < 1 min

Zeven op de tien lhbtq personen krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld en daarin treedt maar geen verbetering op. Minister Yeşilgöz van Jusititie en Veiligheid is gevraagd om een reeks maatregelen te nemen tegen discriminerend geweld.

Lhbtq-belangenorganisaties COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID hebben op woensdag 13 juli gesproken met minister Yeşilgöz van Justitie & Veiligheid. De organisaties vragen de minister naar aanleiding van de recente geweldscijfers om een reeks maatregelen tegen discriminerend geweld.

Discriminatierechercheurs

COC, NNID en TNN hebben de minister onder meer gevraagd om in elke politie-eenheid in Nederland discriminatierechercheurs aan te stellen. Die zouden discriminatiezaken tot op de bodem moeten uitzoeken zodat er meer daders worden veroordeeld.

De organisaties pleiten voor meer tijd en geld voor de lhbtq-politieteams van Roze in Blauw. Deze agenten moeten hun werk voor de lhbtq-gemeenschap nu in hun vrijetijd doen. Ook zou er op de politieacademie verplichte aandacht moeten komen voor de aanpak van discriminatie. 

Intersectionele discriminatie

De belangenorganisaties willen dat discriminatie op internet steviger wordt aangepakt en dat er meer aandacht komt voor intersectionele discriminatie (discriminatie om een combinatie van gronden, bijvoorbeeld omdat iemand zwart en transgender is).

De maatregelen die de belangenorganisaties vragen, maken onderdeel uit van COC’s Regenboog Stembusakkoord. Dat zou volgens het coalitieakkoord worden uitgevoerd; voor zover bekend zijn er echter nog geen concrete stappen door de regering gezet.

Vanzelfsprekend pleiten de organisaties ook voor maatregelen om geweld te voorkómen, zoals meer en betere aandacht voor acceptatie op school.

Geweld

Uit recent onderzoek van het SCP blijkt dat de lhbtq-gemeenschap relatief veel te maken krijgt met geweld en dat daarin de laatste jaren geen verbetering optreedt. Veel voorbeelden halen de media. De Rotterdamse Loraine kreeg klappen omdat de daders dachten dat ze een man was. Regenboogvlaggen worden weggetrokken of in brand gestoken. Lokale COC-kantoren worden beklad of binnengevallen.

In totaal krijgen 7 op de 10 lhbtq-personen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Jaarlijks doen er zo’n 2.500 mensen aangifte of melding van lhbtq-discriminatie. Toch worden er per jaar maar een stuk of vijf daders voor lhbtq-discriminatie veroordeeld tot relatief lage straffen van gemiddeld 400 euro boete of 40 uur taakstraf.

Medische behandelingen zonder toestemming

Op initiatief van de NNID zullen de drie belangenorganisaties ook bij minister Yeşilgöz aandringen op een verbod op niet-noodzakelijke medische behandelingen van intersekse personen zonder hun toestemming. Ook die belofte maakt deel uit van COC’s Regenboogakkoord en het coalitieakkoord. 

Artsen proberen het lichaam van intersekse kinderen regelmatig zonder medische noodzaak en zonder de expliciete toestemming van deze kinderen in overeenstemming te brengen met wat volgens de heersende normen een ‘mannen-‘ of ‘vrouwenlichaam’ zou zijn.

Knellende maatschappelijke normen

Deze handelswijze maakt (het lichaam van) het kind tot probleem, terwijl in werkelijkheid de knellende maatschappelijke normen over mannen- en vrouwenlichamen en het gebrek aan acceptatie van seksediversiteit het probleem zijn.

Tijdens COC’s Verkiezingsdebat 2021 vertelde Marleen Hendrickx de deelnemers over haar ervaringen met zulke operaties. Namens de VVD reageerde toenmalig Kamerlid Yeşilgöz op Marleens verhaal; ze was toen voorstander van een wettelijk verbod.

Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS